Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Τι ΔΕΝ έδειξε η ΕΛ.ΑΣ. στο βίντεο για το τι είναι «μπάτσος»

Τι ΔΕΝ έδειξε η ΕΛ.ΑΣ. στο βίντεο για το τι είναι «μπάτσος»

Η συζήτηση που άνοιξε για τη λέξη «μπάτσος«, η επιλεκτική μνήμη της ΕΛ.ΑΣ., ο Αθανάσιος Πλεύρης και το δόγμα της ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ΕΛ.ΑΣ. σε βίντεο 45 δευτερολέπτων που έδωσε στη δημοσιότητα έσπευσε να σχολιάσει με δόση ειρωνείας τι είναι «μπάτσος». Στις σκηνές του βίντεο παρελαύνουν αστυνομικοί σε διάφορα περιστατικά όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία.

Οι… άλλες εικόνες

Δυστυχώς, από το βίντεο της ΕΛ.ΑΣ. λείπουν άλλες εικόνες. Για παράδειγμα απουσιάζει το απίστευτο ντου στο σπίτι του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και ο διαρκής εξευτελισμός και εκφοβισμός του ίδιου και της οικογένειάς του μέχρι τη δικαστική του δικαίωση. Λείπουν οι άνδρες των ΜΑΤ με χαραγμένα νεοναζί σύμβολα στα κράνη τους. Μόλις πριν από λίγους μήνες άλλωστε δημοσιεύτηκε μελέτη για τις «Ακροδεξιές Εστίες στην Αστυνομία σε Ελλάδα και Γερμανία», με τη συνεργασία του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ. [Τη μελέτη μπορείτε να τη δείτε εδώ.]

Λείπει επίσης το απόσπασμα από το βίντεο του in.gr που δείχνει τον άνδρα τον ΜΑΤ στην Πεντέλη να απειλεί ευθέως διαμαρτυρόμενους πολίτες, λέγοντας «θα τα πούμε μετά».

Λείπουν επίσης οι εικόνες από διαδηλώσεις πολιτών, όπου άνδρες των ΜΑΤ πετούν χημικά μέσα σε κλειστό χώρο (είτε αυτό είναι σταθμός του Μετρό, όπως έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές, είτε καφέ στο Γαλάτσι, είτε είσοδος πολυκατοικίας στα Εξάρχεια), προκαλώντας τραυματισμούς πολιτών. Λείπει το βίντεο με τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του φωτορεπόρτερ Μανόλη Κυπραίου από άνδρες των ΜΑΤ σε αντιμνημονιακή διαδήλωση το 2011.

Λείπουν επίσης τα αποτελέσματα των συνηθισμένων… ΕΔΕ που κάθε λίγο και λιγάκι κάνει η ΕΛ.ΑΣ. όταν πιάνεται με τη γίδα στην πλάτη και όταν συνήθως οι κάμερες «συλλαμβάνουν» κάποιους αστυνομικούς να φέρονται εκτός κάθε προβλεπόμενου ορίου. Όταν δηλαδή παύουν να λειτουργούν ως «αστυνομικοί» και φέρονται ως «μπάτσοι».

Σε κάθε περίπτωση, ένα πολύ χρήσιμο και τεκμηριωμένο χρονολόγιο περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, μπορείτε να το δείτε εδώ, με φωτογραφίες και βίντεο από κάθε περίπτωση.

Ετυμολογία

Ας πάμε στην ετυμολογία της λέξης «μπάτσος», που ενοχλεί τόσο πολύ τον βουλευτή της ΝΔ Αθανάσιο Πλεύρη, σε σημείο που έφτασε να προαναγγείλει ότι θα ζητήσει την… ποινικοποίησή της από τη Βουλή, αποδεικνύοντας ότι αυτό που λέει ο λαός σχετικά με το μήλο που θα πέσει κάτω απ’ τη μηλιά είναι εν πολλοίς ορθό.

Φυσικά αναφερόμαστε στην περίοδο που ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, πατέρας του κ. Αθανάσιου Πλεύρη ήταν συνεργάτης του δικτάτορα Παπαδόπουλου κατά τη διάρκεια της Χούντας, όπου ο ρόλος του αστυνομικού ήταν όντως… αναβαθμισμένος εκείνη την περίοδο.

Σύμφωνα με την Wikipedia, η οποία παραπέμπει στα λεξικά των Μπαμπινιώτη, Κριαρά και Τριανταφυλλίδη ο ορισμός είναι ο εξής: μπάτσος < μεσαιωνική ελληνική μπάτσος < αρωμανική batsi, πληθυντικός του batsa που σημαίνει «κόλαφος», «ράπισμα», υστερολατινική battere < λατινική battuere («χτυπώ, κρούω»).

Ετερη ερμηνεία προέρχεται από την τουρκική λέξη «baç» που σήμαινε το φόρο που εισέπρατταν οι χωροφύλακες ασκώντας συχνά βία.

Συνήθως η χρήση της συγκεκριμένης λέξης για να περιγράψει αυτά τα όργανα της τάξης παραπέμπει στην άσκηση βίας πάνω σε αθώα θύματα, στην αυταρχική εξουσία που ταλαιπωρεί αδύναμους πολίτες κ.ο.κ.

Η περίπτωση Πλεύρη

Όλοι θυμούνται τον κ. Πλεύρη να σπεύδει ν’ αναλάβει την υπεράσπιση των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στο περιστατικό με τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, στο κέντρο της Αθήνας. Η παρουσία του στο δικαστήριο ακυρώθηκε μόνο και μόνο επειδή στο ενδιάμεσο υπουργοποιήθηκε, κατά συνέπεια υπήρχε κώλυμα ασυμβίβαστου.

Η σχέση βέβαια του κ. Πλεύρη με τους αστυνομικούς ξεκινάει από παλιά, όταν υπερασπιζόταν ως δικηγόρος και μάλιστα αφιλοκερδώς, αρκετούς αστυνομικούς σε διάφορες υποθέσεις τους. Διαβάζουμε χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα του 2012: «Τόσο ο  Πρόεδρος του Δ.Σ της Ένωσης (σ.σ. Αστυνομικών) Γρ. Γερακαράκος όσο και ο τ. Πρόεδρος Ι. Μακρής ευχαρίστησαν τον Θάνο Πλεύρη για την νομική στήριξη που έδωσε αφιλοκερδώς σε πλήθος συναδέλφων τους αλλά και για την προώθηση των θεσμικών αιτημάτων του κλάδου εντός και εκτός Βουλής».

Οι φήμες λένε πως αυτή η σχέση έχει οδηγήσει τον κ. Πλεύρη να έχει εξαιρετικά πιστούς ψηφοφόρους ανάμεσα στους αστυνομικούς, γεγονός που τον βοηθάει στο να εκλέγεται βουλευτής. Κατά συνέπεια δεν προκαλεί εντύπωση η σπουδή που έδειξε ώστε να ποινικοποιηθεί η λέξη «μπάτσος». Η ελευθερία της έκφρασης εν προκειμένω είναι άγνωστη έγνοια για τον πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ.

«Νόμος και τάξη»

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο ως αντιπολίτευση, όσο και ως κυβέρνηση, είχε κάνει σημαία το δόγμα «νόμος και τάξη». Πρακτικά βέβαια αυτό δεν είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα, την ώρα που εμβληματικές υποθέσεις (π.χ. δολοφονία Καραϊβάζ, υπόθεση Greek Mafia, χούλιγκαν που διασχίζουν ανενόχλητοι όλη τη χώρα για να καταλήξουν σε δολοφονία οπαδού κλπ.) παραμένουν ανεξιχνίαστες.

Την ίδια ώρα η ΕΛ.ΑΣ. επιδίδεται σε ένα όργιο καταστολής, με σχετικές αναφορές περί αστυνομικής αυθαιρεσίας να καταγράφονται από το Συνήγορο του Πολίτη σε συνεργασία με τον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας (Ε.ΜΗ.ΔΙ.Π.Α.). Την τελευταία έκθεση του 2023 μπορείτε να την αναζητήσετε εδώ.

Εξάλλου, η ΝΔ ουδέποτε εγκατέλειψε το αφήγημα περί «εσωτερικού εχθρού». Το είχε αναφέρει ήδη προεκλογικά από το 2019, ενώ είδαμε την εφαρμογή του σε μεγάλο βαθμό στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Για τη δεξιά εσωτερικός εχθρός παλιά ήταν οι κομμουνιστές, αργότερα το ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα όποιος δεν συμφωνεί με το εκάστοτε δεξιό κυβερνητικό αφήγημα ειδικά σε ζητήματα ελευθερίας της έκφρασης και δικαιωμάτων. Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε εκείνη την περίφημη εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. σε σινεμά που πρόβαλε την ταινία «Τζόκερ» τον Οκτώβριο του 2019;

Όλο αυτό το «χάιδεμα» βέβαια σε ακραίες συμπεριφορές αστυνομικών εκ μέρους της κυβέρνησης έχει αιτία. Μπορεί να αναζητηθεί άνετα στα αξιοσημείωτα ποσοστά που καταγράφουν από την εποχή των Μνημονίων τα ακροδεξιά κόμματα στους κόλπους των αστυνομικών.

Only in

Γιατί το υπερπολυτελές σκάφος «Bayesian» βυθίστηκε τόσο γρήγορα;

Για τους Ιταλούς εισαγγελείς που ερευνούν το περιστατικό, το ενδιαφέρον τους θα επικεντρωθεί στο κατά πόσο ο καπετάνιος στο σκάφος έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψει την τραγωδία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024