Με αφορμή τον ξυλοδαρμό του διευθυντή της ορθοπαιδικής κλινικής του Ιπποκρατείου από συνοδό ασθενούς το ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) καταδικάζει τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά βίας σε όλη τη χώρα σε βάρος υγειονομικών και καυτηριάζει τα κακώς κείμενα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Παράλληλα, καλεί τη διοίκηση του Ιπποκρατείου να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες σχετικά με το καταγγελλόμενο περιστατικό.

«Εκρηκτικό μείγμα»

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΕΝΙΘ σημειώνει ότι το ΕΣΥ έχει περιέλθει «σε τραγική κατάσταση» με ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.

Αναφέρει ότι οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, τα εξαντλητικά ωράρια και «η εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών, οι πολύωρες αναμονές και η αγανάκτηση των ασθενών συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, που πυροδοτεί ακραίες καταστάσεις και τέτοιου είδους περιστατικά βίας στα νοσοκομεία όλης της χώρας».

Η κυβέρνηση «να πάρει επιτέλους μέτρα»

Η ΕΝΙΘ υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- ότι η αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα, όσον αφορά στη «διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων», κάθε άλλο παρά προστάτευσε τους υγειονομικούς – θύματα επιθέσεων και ζητά από την κυβέρνηση «να πάρει επιτέλους μέτρα πρόληψης και ουσιαστικής προστασίας από τέτοια φαινόμενα», να προβεί σε προσλήψεις προσωπικού φύλαξης σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, και να εξασφαλίσει τις αναγκαίες συνθήκες για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Συνελήφθη ο δράστης

Να θυμίσουμε πως ο δράστης του ξυλοδαρμού του διευθυντή της ορθοπαιδικής κλινικής του Ιπποκρατείου συνελήφθη για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας και απλή σωματική βλάβη από αστυνομικούς του τμήματος Τούμπας – Τριανδρίας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο 60χρονος, αφού εισήλθε στο νοσηλευτικό ίδρυμα και παρέμεινε ως συνοδός, διατάραξε την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Στις παροτρύνσεις του προσωπικού να αποχωρήσει από τον χώρο αντέδρασε έντονα και τραυμάτισε, με χρήση σωματικής βίας, 58χρονο διευθυντή της ορθοπαιδικής κλινικής.

Σε βάρος του 60χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας και απλή σωματική βλάβη και αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα.