Συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική όταν το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά (φωτογραφία: epiruspost.gr) στο πευκοδάσος της Δροσοπηγής Κόνιτσας. Η κινητοποίηση ήταν άμεση. Κινητοποιήθηκαν 20 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου της 5ης ΕΜΟΔΕ, 4 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Παράλληλα, κινήθηκαν οχήματα και πεζοπόρα τμήματα επιχειρώντας να θέσουν την φωτιά υπό έλεγχο πριν πάρει διαστάσεις.

Πορτοκαλί συναγερμός

Σε πορτοκαλί συναγερμό για πολύ υψηλό κίνδυνο φωτιάς (κατηγορία κίνδυνου 4) τίθενται για αύριο Παρασκευή 23 Αυγούστου αρκετές περιοχές της επικράτειας, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, στην κατηγορία κινδύνου 4 βρίσκονται οι περιφέρειες Αττικής, Αργολίδας, Σάμου και περιοχές της Βοιωτίας, της Εύβοιας, της Κορινθίας, της Ικαρίας, της Λέσβου, της Χίου και των Ψαρών. Σημειώνεται ότι υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς, κατηγορίας κινδύνου 3, υπάρχει στο μεγαλύτερο μέρος της λοιπής νησιωτικής χώρας και σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής.

Σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας

Λόγω του συναγερμού τίθεται σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του πυροσβεστικού σώματος και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών των περιοχών τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.