Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι να αρχίσει να ισχύει το Καλάθι του Μαθητή. Με την ακρίβεια να καλπάζει, οι οικογένειες έχουν να αντιμεπωπίσουν σε λίγες εβδομάδες που ανοίγουν τα σχολεία και το τεράστιο κόστος  των σχολικών ειδών για τα παιδιά τους. Πολλά προϊόντα εμφανίζουν ήδη ανατιμήσεις, εν μέρει επειδή αρκετά από αυτά είναι εισαγόμενα.

Το Καλάθι του Μαθητή θα ισχύχει από τις 28 Αυγούστου έως και τις 15 Οκτωβρίου 2024

Σύμφωνα πάντως με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις με σχολικά είδη δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέες ανατιμήσεις μειώνοντας αν χρειαστεί το περιθώριο κέρδους. Επιπλέον, από τις 28 Αυγούστου έως και τις 15 Οκτωβρίου 2024 τίθεται σε ισχύ και  πάλι το Καλάθι του Μαθητή, με όλα τα είδη που χρειάζονται εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Όσοι επιχειματίες εντάξουν προϊόντα τους στο καλάθι των σχολικών ειδών θα πρέπει να ενημερώνουν για τα είδη και τις τιμές τους το υπουργείο Ανάπτυξης και την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis κάθε Τετάρτη.

«Καλάθι του μαθητή»: Τι περιλαμβάνει

Το καλάθι θα περιλαμβάνει τα βασικά είδη, στα οποία δεν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι σχολικές τσάντες καθώς και βιβλία, ειδικά ξενόγλωσσα.

  • Σχολικές τσάντες
  • Κασετίνες
  • Τετράδια / μπλοκ (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα)
  • Μολύβια ξύλινα ή μηχανικά
  • Χρωματιστοί μαρκαδόροι / ξυλομπογιές
  • Στυλό
  • Γόμες
  • Ξύστρες
  • Διαβήτες
  • Χάρακες (σετ γεωμετρικών οργάνων)
  • Φωτοτυπικό χαρτί

Ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ζήτησε από τους εκπροσώπους της αγοράς να κρατήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, καθώς είναι απόλυτη ανάγκη να στηριχθεί η ελληνική οικογένεια, ώστε τα παιδιά της σχολικής ηλικίας να έχουν πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα εφόδια.

Η απόφαση του υπουργείου προβλέπει ότι τα προϊόντα που εντάσσονται στο φετινό Καλάθι του Μαθητή διέπονται και από τις διατάξεις για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ενώ η ΔΙΜΕΑ ξεκινά άμεσα εντατικούς ελέγχους στην αγορά.

Ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου στην Καλλιθέα μίλησε στο MEGA για το «καλάθι του μαθητή» και το κατά πόσο μπορούν να «φρενάρουν» οι ανατιμήσεις, όπως ζητάει το υπουργείο. Ο κ. Ζαλώνης δήλωσε ότι αν και ακούγεται λίγο οξύμωρο «οι τιμές από πέρυσι έχουν πέσει, για παράδειγμα στο χαρτί. Στην Ελλάδα έχουμε δύο, τρεις βιομηχανίες και βιοτεχνίες χαρτικών που έχουν πολύ καλές τιμές και είναι ανταγωνίσιμες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Όσο για τα εισαγόμενα, ο κ. Ζαλώνης είπε ότι αυτά δεν είναι τετράδια και μπλοκ ζωγραφικής που είναι ελληνικής παραγωγής. Στη συνέχεια ο κ. Ζαλώνης διευκρίνισε ότι οι λίστες των σχολικών ειδών είναι δύο, αυτές των δημοσίων σχολείων και αυτές των ιδιωτικών. «Το κόστος στις λίστες των δημοσίων ξεκινούν από 10 έως 25 ευρώ για τα παιδιά του Δημοτικού. Οι λίστες στα ιδιωτικά ξεκινούν από 50 ευρώ και πάνω και φτάνουν έως και 250 ευρώ. Κι αυτό μόνο όσον αφορά τη γραφική ύλη».

Συνήθως οι γονείς επιλέγουν άτοκες δόσεις με κάρτα ή πληρώνουν σταδιακά λίγα λίγα πράγματα, λέει ο ίδιος.