Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Τα πέντε πιο μικροσκοπικά δωμάτια ξενοδοχείων στον κόσμο

Τα πέντε πιο μικροσκοπικά δωμάτια ξενοδοχείων στον κόσμο

Σήμερα, οι υψηλές τιμές των ξενοδοχείων, που τροφοδοτούνται από την πολυετή άνοδο των τιμών των ακινήτων, έχουν απογειώσει αυτή την τυπικά χαμηλού κόστους ταξιδιωτική ιδέα.

Τη νύχτα, το πρώτο ξενοδοχείο με κάψουλες στον κόσμο (που ιδρύθηκε στην Οσάκα της Ιαπωνίας το 1979) θα πρέπει να έμοιαζε με νεκροτομείο, με τακτοποιημένες σειρές στενών καψουλών ύπνου που η καθεμία περιείχε ένα σώμα που βρισκόταν σε ύπτια θέση. Αλλά την επόμενη μέρα, οι ένοικοι – κυρίως επιχειρηματίες που είχαν δουλέψει μέχρι αργά – σηκώνονταν και επέστρεφαν στο γραφείο, ευγνώμονες για αυτή την αποτελεσματική λύση ύπνου που τους είχε γλιτώσει από τη μετακίνηση στο σπίτι τους τις πρώτες πρωινές ώρες.

Καθώς η ιδέα διαδόθηκε, οι τουρίστες που ήταν πρόθυμοι να αποκοιμηθούν σε ένα δωμάτιο που δεν ήταν μεγαλύτερο από το κρεβάτι τους άρχισαν να κοιμούνται μαζί τους, ανυπομονώντας να δοκιμάσουν αυτή την ασυνήθιστη πτυχή της ιαπωνικής κουλτούρας.

Το KINN Capsule, που άνοιξε το 2021 και βασίζεται σε μια αισθητική που περιγράφει ως «απαλό μινιμαλισμό», προσφέρει μια ζεν εκδοχή της έννοιας της κάψουλας,

Σήμερα, οι υψηλές τιμές των ξενοδοχείων, που τροφοδοτούνται από την πολυετή άνοδο των τιμών των ακινήτων, έχουν απογειώσει αυτή την τυπικά χαμηλού κόστους ιδέα, η οποία προσφέρει στους ταξιδιώτες με χαμηλό προϋπολογισμό περισσότερη ιδιωτικότητα από έναν κοιτώνα και περισσότερη άνεση από το κάμπινγκ. Οι κάψουλες, οι οποίες είναι κατά κύριο λόγο μονόκλινες, ανταποκρίνονται επίσης στην τρέχουσα έκρηξη των σόλο ταξιδιών, με τα ξενοδοχεία κάψουλες μόνο για ένα φύλο να παρέχουν πρόσθετη ασφάλεια.

Με την παγκόσμια αγορά των ξενοδοχείων με κάψουλες να προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 327 εκατ. δολάρια έως το 2031, έχουν εμφανιστεί περίεργα είδη για να διατηρήσουν την τάση και να προσελκύσουν νέους πελάτες. Δελεάζουν τη γενιά του TikTok με όλο και πιο παράξενες μορφές, από ανακυκλωμένους σωλήνες αποχέτευσης στην έρημο της Κολομβίας μέχρι κάψουλες διαστημικής εποχής με ταμπλό ελέγχου στο κέντρο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας – όλες υπόσχονται μια μοναδική εμπειρία. Παράλληλα, τα βιβλιοπωλεία με κάψουλες καλούν τους βιβλιόφιλους να κοιμηθούν ανάμεσα στα ράφια.

Μια όαση στην έρημο

Το Tubo Hotel, La Tatacoa απέχει μόλις 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από τη δεύτερη μεγαλύτερη έρημο της Κολομβίας, την Tatacoa, που φημίζεται για τον καθαρό έναστρο ουρανό της. Αφού θαυμάσετε τους γιγάντιους κάκτους και τους περίεργους βραχώδεις σχηματισμούς της κανελί άμμου της Tatacoa, αυτό το ουράνιο τόξο από μικροσκοπικά, κλιματιζόμενα δωμάτια με κοινή πισίνα προσφέρει μια ευχάριστη όαση.

Οι 37 κάψουλες είναι φτιαγμένες από τσιμεντένιους σωλήνες αποχέτευσης, παρέχοντας μόλις αρκετό χώρο για ένα διπλό κρεβάτι. Σχεδόν τα μισά από τα δωμάτια έχουν κοινόχρηστο μπάνιο, αλλά η τιμή του δωματίου είναι χαμηλή και έχετε έναν σκιερό κήπο, μπαρ και εστιατόριο στο κατώφλι σας. «Αυτό το καινοτόμο και πολύχρωμο μέρος σας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία», λέει ο Ambar Quintana, διαχειριστής του ξενοδοχείου. «Διαθέτει όλα όσα χρειάζεστε για να ξεκουραστείτε σε ένα φυσικό περιβάλλον με καθαρό αέρα και βλάστηση».

Ένα εργαστήριο ύπνου

Η Nine Hours, μια αλυσίδα 13 ξενοδοχείων σε όλη την Ιαπωνία, από τη Φουκουόκα στα δυτικά έως το βορειοανατολικό νησί Χοκάιντο, παρέχει κάτι το ασυνήθιστο: δεδομένα ύπνου. Στα παραρτήματα Shinagawa Station (μόνο για άνδρες) και Akasaka, οι επισκέπτες μπορούν να εγγραφούν για την υπηρεσία «9h sleep fitscan», όπου οι αισθητήρες ανιχνεύουν τα πάντα, από την αναπνοή μέχρι τις εκφράσεις του προσώπου, για να δημιουργήσουν μια έκθεση ύπνου που παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό τους, εντοπίζει την άπνοια και παρακολουθεί ακόμη και το ροχαλητό.

Μικρό αλλά χαλαρωτικό

Μέσα σε ένα μπρουταλιστικό κτίριο στην Chinatown της Σιγκαπούρης βρίσκεται ένα εκπληκτικά γαλήνιο εσωτερικό. Το KINN Capsule, που άνοιξε το 2021 και βασίζεται σε μια αισθητική που περιγράφει ως «απαλό μινιμαλισμό», προσφέρει μια ζεν εκδοχή της έννοιας της κάψουλας, με τοίχους βαμμένους σε χαλαρωτικούς ροδακινί τόνους και υπνοδωμάτια από ανοιχτό ξύλο εξοπλισμένα με καθαρά λευκά κλινοσκεπάσματα. Ακόμα και η μυρωδιά του χώρου μοιάζει με αντίδοτο στην αστική του τοποθεσία, καθώς ένα ειδικό άρωμα του σπιτιού που έχει σχεδιαστεί για να θυμίζει τα αγριολούλουδα ενός σκανδιναβικού δάσους αιωρείται στον αέρα. Υπάρχουν συνολικά 72 κάψουλες, σφραγισμένες με περσίδες συσκότισης και κατανεμημένες σε επτά δωμάτια, αλλά η ατμόσφαιρα είναι περισσότερο μπουτίκ παρά κουκέτα.

Ένα βιβλίο πριν τον ύπνο

Ένα παραδοσιακό αγρόκτημα από λάσπη και ξύλο στην επαρχία Zhejiang της ανατολικής Κίνας ανακαινίστηκε το 2019, όταν άνοιξε ξανά ως ξενώνας με κάψουλες, βιβλιοπωλείο και κοινοτική βιβλιοθήκη, με 20 άτομα να κοιμούνται σε μικροσκοπικά διαμερίσματα μεγέθους ενός κρεβατιού, κρυμμένα ανάμεσα σε βιβλιοθήκες από τοπικό μπαμπού. Μια πλειάδα από μικρές αποβάθρες συνδέονται με ζιγκ-ζαγκ σκάλες που θυμίζουν τα ελικοειδή μονοπάτια των γύρω δασών του Tonglu. Είναι δύσκολο να ξέρει κανείς τι είναι πιο δραματικό: τα διαφανή πάνελ από το δάπεδο μέχρι την οροφή του απομακρυσμένου κτιρίου που το φωτίζουν σαν καθεδρικό ναό τη νύχτα ή το καταπράσινο ορεινό τοπίο που είναι ορατό μέσα από αυτά.

Ντουλάπι

Στο Oud Zuid, μια από τις πιο ακριβές γειτονιές του Άμστερνταμ, οι επισκέπτες πληρώνουν για να κοιμηθούν σε ντουλάπια. Το ιδιόρρυθμο De Bedstee Hotel βασίζεται στην παράδοση του 17ου αιώνα του ολλανδικού κρεβατιού bedstee (box bed), ενός κρεβατιού που κρύβεται πίσω από πόρτες ντουλαπιών για να δημιουργήσει μια ζεστή γωνιά ύπνου. Τα art deco χαρακτηριστικά του ξενοδοχείου και οι ταπετσαρίες στον κάτω όροφο δίνουν τη θέση τους σε ένα shabby-chic design στους κοιτώνες του πρώτου ορόφου, όπου τα παράθυρα bedstee πλαισιώνονται από κόκκινες κουρτίνες και μικρές ξύλινες σκάλες που οδηγούν στις κάψουλες από πάνω. Χαλαρώστε στον μικρό κήπο του ξενοδοχείου με τη βεράντα ή κάντε μια μισάωρη βόλτα στο Μουσείο Rembrandt House στο κέντρο της πόλης.

*Με πληροφορίες από: BBC | Deborah Nicholls-Lee

Only in

ΣΥΡΙΖΑ: Κείμενο «μανιφέστο» των «87» κατά της ηγεσίας – Αποχώρηση από ΠΓ με αιχμές

Κατηγορούν τον Στέφανο Κασσελάκη πως ενώ η Πολιτική Γραμματεία είχε ως θέμα το μέλλον των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δόθηκε καμία πρόταση του προέδρου, ενώ άφησαν αιχμές για τη βουλευτική έδρα Ηλιόπουλου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024