Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Σχέσεις: Αυτά είναι τα 7 είδη οικειότητας

Σχέσεις: Αυτά είναι τα 7 είδη οικειότητας

Η οικειότητα είναι πολύ σημαντική για υγιείς σχέσεις και προϋπόθεση για να επιτευχθούν. Τι είναι, όμως, πραγματικά η οικειότητα και πώς την καλλιεργούμε;

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι στα πλαίσια του σεξ, η οικειότητα αποτελείται από δύο βασικά στοιχεία: την αυτοαποκάλυψη και την ενσυναίσθηση. Είναι βασικό οι σύντροφοι να αισθάνονται άνετα μεταξύ τους, να είναι ειλικρινείς όταν εκφράζουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους και να μην φοβούνται ότι ο σύντροφός τους θα τους απορρίψει. Επομένως, το να είναι κανείς ανοιχτός και ευάλωτος είναι σημαντικό, καθώς δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για πειραματισμό. Ωστόσο, η οικειότητα δεν είναι μόνο κομμάτι της σεξουαλικής πράξης. Στις σχέσεις υπάρχουν πολλοί τύποι οικειότητας που διασφαλίζουν και επιτρέπουν τη σύνδεση. Φυσικά, στη σχέση όλα είναι αλληλένδετα και ό,τι καλλιεργείται σε έναν τομέα της σχέσης ενισχύει κάποιον άλλον.

Μάθετε για τα 7 είδη οικειότητας αλλά και πώς μπορείτε να τα καλλιεργήσετε στη δική σας σχέση για να την ενισχύσετε.

Συναισθηματική οικειότητα

Είναι πολύτιμο να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας με τον/την σύντροφό σας και να αφουγκράζεστε και την άλλη πλευρά αντίστοιχα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αισθάνεστε ευάλωτοι αλλά ταυτόχρονα και ασφαλείς, καθώς θα έχετε μοιραστεί κομμάτια σας που δεν αποκαλύπτετε εύκολα στους άλλους. Η ρομαντική έλξη ανθίζει όταν οι άνθρωποι αποκαλύπτουν τον εσωτερικό τους κόσμο και τα συναισθήματά τους.

Σωματική οικειότητα

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, ένα στοργικό άγγιγμα μεταφέρει θετικές δονήσεις προς τον σύντροφο. Η σωματική οικειότητα δεν υφίσταται μόνο στο σεξ αλλά ακόμα και σε μια αγκαλιά ενώ το ζευγάρι κάθεται στον καναπέ βλέποντας ταινία. Άλλωστε, η σωματική στοργή θα πρέπει να ανταλλάσσεται καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχέσης και όχι μόνο πριν ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και το σεξ μπορεί να χάσει κάθε στοιχείο ουσιαστικής ευχαρίστησης.

Διανοητική οικειότητα

Μην ξεχνάτε, βέβαια, να απολαμβάνετε και τη διανοητική οικειότητα με τους ερωτικούς σας συντρόφους. Είναι πολύ εποικοδομητικό να ανταλλάσσετε απόψεις, ιδέες και πεποιθήσεις, καθώς έτσι χτίζετε τον θαυμασμό που νιώθετε προς τον σύντροφό σας ενώ τον γνωρίζετε καλύτερα. Μιλήστε για βιβλία, για την κοινωνία, για τα γεγονότα που πλήττουν την ανθρωπότητα και τις ανησυχίες σας. Θα ανοίξετε το μυαλό σας και η εμπιστοσύνη στον/στην σύντροφο σας θα ενισχυθεί.

Πνευματική οικειότητα

Αυτού του τύπου η οικειότητα περιλαμβάνει τις κοινές αξίες που μοιράζονται οι σύντροφοι για τον κόσμο, τον τρόπο που, πιθανόν, θα ήθελαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, πως διαχειρίζονται θέματα εργασίας κ.οκ.

Χιούμορ

Το χιούμορ είναι ένα ισχυρό συνδετικό στοιχείο για μια σχέση. Όταν δύο σύντροφοι σε μια σχέση γελούν με τα ίδια πράγματα και  αυτοσαρκάζονται, η σχέση μπορεί να γίνει αυτομάτων πιο απολαυστική. Η κοινή γλώσσα του χιούμορ φέρνει τους ανθρώπους κοντά και μπορεί να εξομαλύνει πολλές δύσκολες καταστάσεις.

Αισθητική οικειότητα

Ένα πολύ όμορφο κομμάτι μιας σχέση είναι το κοινό μοίρασμα ενός κινηματογραφικού ηλιοβασιλέματος, μιας εικαστικής έκθεσης, μιας θεατρικής παράστασης κ.ο.κ. Όταν απολαμβάνετε πράγματα που σας αρέσουν από κοινού με τον/την σύντροφό σας, μοιάζουν όλα πιο κατανοητά, πιο συμβατά και πιο ταιριαστά, ενώ πολλαπλασιάζεται η χαρά και η ευχαρίστηση.

Οικειότητα για κοινό μέλλον

Όταν δύο άνθρωποι σε μια σχέση συζητούν για το μέλλον τους και κάνουν σχέδια, σημαίνει ότι δεσμεύονται σε ένα κοινό όραμα, που περιλαμβάνει την κοινή τους ζωή. Αυτού του είδους η οικειότητα είναι πολύ δυνατή αλλά πρέπει να στηρίζεται σε αληθινές βάσεις και πραγματικές επιθυμίες των συντρόφων.

Οι σχέσεις είναι πολύπλοκες και αλλάζουν μαζί με τους ανθρώπους, πλάθονται και εξελίσσονται. Όσο δύσκολο και αν είναι κάποιες φορές, επενδύστε στην οικειότητα με όλους τους τρόπους και σίγουρα θα απολαύσετε πολλά οφέλη, εγγύτητα, ευχαρίστηση, εμπιστοσύνη, ασφάλεια και, επομένως, πιο υγιείς και με διάρκεια σχέσεις.

* Πηγή: Vita

Only in

Γιατί το υπερπολυτελές σκάφος «Bayesian» βυθίστηκε τόσο γρήγορα;

Για τους Ιταλούς εισαγγελείς που ερευνούν το περιστατικό, το ενδιαφέρον τους θα επικεντρωθεί στο κατά πόσο ο καπετάνιος στο σκάφος έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψει την τραγωδία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024