Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ακάθεκτη η Βάγκνερ στην Αφρική ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν

Ακάθεκτη η Βάγκνερ στην Αφρική ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν

To πνεύμα του άλλοτε πανίσχυρου αρχηγού της Βάγκνερ ζει στην Αφρική

Έναν χρόνο μετά τον θάνατο του διαβόητου αρχηγού της Γεβγκένι Πριγκόζιν, η ρωσική ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ έχει ανεβάσει ρυθμούς στην Αφρική, εκτοπίζοντας τους Γάλλους πρώην αποικιοκράτες και αυξάνοντας τη βία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ACLED, αμερικανική οργάνωση που καταγράφει βία και συγκρούσεις στον κόσμο, η δραστηριότητα της εταιρείας -είτε με την επωνυμία Βάγκνερ είτε οποιοδήποτε διάδοχο σχήμα -όπως το «Africa Corps»- έχει ανοδικές τάσεις.

Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2024 η βία που συνδέεται με Ρώσους μισθοφόρους, έχει αυξηθεί από την εποχή που διοικούσε ο Πριγκόζιν.

Πριν από ένα χρόνο, οι Ρώσοι μισθοφόροι της Βάγκνερ φαινόταν ήδη να έχουν γίνει ένας απαραίτητος παράγοντας στο Σαχέλ, υποστηρίζοντας πραξικοπήματα, πολεμώντας τους τζιχαντιστές, υπερασπίζοντας δικτάτορες και γενικά παίρνοντας την εξουσία –και την πελατεία- από τη Γαλλία.

Στη συνέχεια ήρθε η ανεπιτυχής εξέγερση του Ομίλου Βάγκνερ τον Ιούνιο του 2023 κατά της κυβέρνησης στη Ρωσία, η αποτυχημένη πορεία στη Μόσχα και, στις 23 Αυγούστου 2023, ο θάνατος του αρχηγού Πριγκόζιν και αρκετών ανώτερων αξιωματούχων της Βάγκνερ.

Στη συνέχεια ενώ πολλοί μισθοφόροι της Wagner που πολεμούσαν στην Ουκρανία πιέστηκαν να ενσωματωθούν στον ρωσικό στρατό, ή να παραιτηθούν ή να ενταχτούν σε άλλα σχήματα, η προσέγγιση στην Αφρική ήταν διαφορετική… για τα Africa Corps.

Μετά από κάποιες πρώτες επίσημες ρωσικές αναφορές στα τέλη του 2023 που ονομάζουν τους μισθοφόρους ως Αφρικανικό Σώμα, οι διεθνείς σχολιαστές χρησιμοποιούν τώρα συχνά αυτό το όνομα για να αναφερθούν στους Ρώσους μισθοφόρους γενικά, αναφέρει ο Ladd Serwat από το ACLED.

Η Ρωσία φαίνεται να θέλει να αποφύγει μια οργάνωση να συγκεντρώνει υπερβολική δύναμη και να αποτελεί απειλή, όπως συνέβη με τη Βάγκνερ, πέρυσι.

Ενώ επί των ημερών του Πριγκόζιν η Μόσχα κρατούσε αποστάσεις από τη Βάγκνερ, σήμερα παραδέχεται ότι τη χρηματοδοτεί. Το Africa Corp φαίνεται επίσης να επικεντρώνεται περισσότερο στην ασφάλεια και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Υπό το Πριγκόζιν, ο Όμιλος Βάγκνερ ήταν περισσότερο ένας πολύπλοκος ιστός συνδεδεμένων με τις επιχειρήσεις του που εμπλέκονταν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη χρυσού, η ξυλεία και το πετρέλαιο, εκτός από την ιδιωτική ασφάλεια και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Το Africa Corps είναι σαν το νέο πρόσωπο της εμπλοκής του Ομίλου Βάγκνερ στην Αφρική» λέει η Héni Nsaibia της ACLED. «Εξυπηρετεί τη στρατηγική του ρωσικού κράτους στην Αφρική και την προσπάθειά του να χαλιναγωγήσει, να ελέγξει και να αναδιαρθρώσει τη Βάγκνερ μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν. Ωστόσο, ό,τι κι αν είναι, η κατανόηση της αναδιάρθρωσης του Ομίλου Βάγκνερ ή η μετονομασία του σε Africa Corps βασίζεται σε σχετικά σπάνιες και πρόσφατες αναφορές».

Το Africa Corps εξακολουθεί να μην έχει καν λογότυπο. Παρέχουν ορισμένες υπηρεσίες, συμβούλους, εκπαίδευση, συντήρηση και λειτουργική βοήθεια. Επίσης δεν είναι πλέον πραγματικά μισθοφόροι. «Εποπτεύονται περισσότερο από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Στην πράξη, το πνεύμα της Wagner ζει» καταλήγει ο Ladd.

Only in

ΣΥΡΙΖΑ: Κείμενο «μανιφέστο» των «87» κατά της ηγεσίας – Αποχώρηση από ΠΓ με αιχμές

Κατηγορούν τον Στέφανο Κασσελάκη πως ενώ η Πολιτική Γραμματεία είχε ως θέμα το μέλλον των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δόθηκε καμία πρόταση του προέδρου, ενώ άφησαν αιχμές για τη βουλευτική έδρα Ηλιόπουλου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024