Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Η ΕΕ καλεί τον Φιντάν στο Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ – «Ιδού η Ρόδος» απαντά η Λευκωσία στα αιτήματα της Άγκυρας

Η ΕΕ καλεί τον Φιντάν στο Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ – «Ιδού η Ρόδος» απαντά η Λευκωσία στα αιτήματα της Άγκυρας

«Eάν η Τουρκία επιθυμεί επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σαφέστατα και διασυνδέουν τα ευρωτουρκικά με την πρόοδο στο Κυπριακό», λέει η Λευκωσία

Πρόσκληση να συμμετάσχει στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 29 Αυγούστου, έλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Οντζού Κετσελί.

Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά, έπειτα από πέντε χρόνια, που ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας καλείται να συμμετάσχει σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Άγκυρα χαιρετίζει θετικά την πρόσκληση και τη θεωρεί ένδειξη αναζήτησης διαλόγου από την ΕΕ.

«Ελπίζουμε ότι αυτό το βήμα θα ανοίξει τον δρόμο, το επόμενο διάστημα, για την αλλαγή των αποφάσεων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ της 15ης Ιουλίου 2019, οι οποίες έθεσαν τις σχέσεις μας σε αδιέξοδο. Η πρόσκληση αυτή αποτελεί επίσης ένδειξη ότι η ΕΕ αναγνωρίζει την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ έναντι των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων», δήλωσε ο Τούρκος εκπρόσωπος.

«Ιδού η Ρόδος» απαντά η Λευκωσία στο τουρκικό ΥΠΕΞ

«Eάν η Τουρκία επιθυμεί επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων και διεύρυνσή τους και θέλει όλα αυτά που αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, τα Συμπεράσματα του Απριλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σαφέστατα και διασυνδέουν κατά τρόπο σαφή τα ευρωτουρκικά με την πρόοδο στο Κυπριακό. Συνεπώς, ιδού η Ρόδος», σχολίασε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις απαιτήσεις που έθεσε η Άγκυρα αναφορικά με την πρόσκληση από τις Βρυξέλλες για να παραστεί στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν.

Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε πως στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, θα έχει την ευκαιρία να τα υποδείξει όλα αυτά παρουσία και του Φιντάν.

«Πέραν της διασύνδεσης των ευρωτουρκικών με τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, στα Συμπεράσματα καταγράφεται σαφέστατα ότι η όποια πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων πρέπει να είναι σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη. Άρα, αυτό είναι το πλαίσιο που μπορούν να κινηθούν η βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων και τα όσα ζητά η Τουρκία», τόνισε καταληκτικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Only in

ΣΥΡΙΖΑ: Κείμενο «μανιφέστο» των «87» κατά της ηγεσίας – Αποχώρηση από ΠΓ με αιχμές

Κατηγορούν τον Στέφανο Κασσελάκη πως ενώ η Πολιτική Γραμματεία είχε ως θέμα το μέλλον των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δόθηκε καμία πρόταση του προέδρου, ενώ άφησαν αιχμές για τη βουλευτική έδρα Ηλιόπουλου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024