Η οικογένεια της Jessie Peterson πέρασε ένα χρόνο ψάχνοντας για εκείνη, αφού τους είπαν ότι είχε φύγει από νοσοκομείο της Καλιφόρνια – πριν μάθουν ότι ήταν νεκρή από την αρχή.

Η 31χρονη πέθανε υπό τη φροντίδα του ιατρικού κέντρου Mercy San Juan στο Σακραμέντο τον Απρίλιο του 2023.

Το νοσοκομείο έστειλε τη σορό της σε μια αποθήκη και δεν ενημέρωσε τη μητέρα και τις αδελφές της. Η οικογένεια έμαθε την τύχη της μόλις τον επόμενο Απρίλιο, μετά από μήνες προσπαθειών να την βρει, σύμφωνα με την αστική αγωγή κατά του νοσοκομείου.

Τι αναφέρει η αγωγή της οικογένειας κατά του νοσοκομείου

Στην αγωγή, που κατατέθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με τον Guardian, η οικογένεια περιέγραψε τη συμπεριφορά του νοσοκομείου ως «κακόβουλη και εξοργιστική» και κατηγόρησε την διοίκηση για αμέλεια, αμελή χειρισμό πτώματος και πρόκληση συναισθηματικής οδύνης από αμέλεια.

«Το νοσοκομείο Mercy San Juan παρέλειψε το πιο θεμελιώδες καθήκον του να ενημερώσει την οικογένεια της Jessie για τον θάνατό της», αναφέρεται στην αγωγή. «Το Mercy San Juan φύλαξε την Jessie σε μια αποθήκη νεκροτομείου εκτός των εγκαταστάσεων και την άφησε να αποσυντίθεται για σχεδόν ένα χρόνο, ενώ η οικογένειά της ρωτούσε αδιάκοπα για το πού βρίσκεται».

Η Peterson, την οποία η οικογένειά της περιγράφει στη μήνυση ως «τρυφερή και ενεργητική», έπασχε από διαβήτη τύπου 1. Αντιμετώπιζε διαβητικό επεισόδιο όταν εισήχθη στο Mercy San Juan στις 6 Απριλίου 2023. Η μητέρα της, Ginger Congi, δήλωσε ότι η Peterson της τηλεφώνησε δύο ημέρες αργότερα ζητώντας της να τη μεταφέρει γιατί θα έφευγε από το νοσοκομείο, σύμφωνα με την αγωγή.

Την αναζητούσαν για μήνες

Η Congi πληροφορήθηκε αργότερα ότι η Peterson είχε φύγει από το νοσοκομείο παρά την ιατρική συμβουλή και τα ιατρικά της αρχεία δείχνουν ότι πήρε εξιτήριο στις 8 Απριλίου.

Μετά την ξαφνική εξαφάνισή της, η οικογένεια πέρασε μήνες «αμείλικτης» αναζήτησης, αναρτώντας φυλλάδια, μιλώντας με άστεγους κατοίκους της περιοχής και επικοινωνώντας με την αστυνομία και το γραφείο του ιατροδικαστή, σύμφωνα με την αγωγή.

Στις 12 Απριλίου 2024, περισσότερο από ένα χρόνο αφότου εθεάθη για τελευταία φορά η Peterson το γραφείο του ντετέκτιβ της κομητείας Σακραμέντο ενημέρωσε την οικογένεια ότι βρέθηκε νεκρή στο Mercy San Juan, αναφέρει η αγωγή. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου της, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2024, η Peterson πέθανε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή σε ηλικία 31 ετών.

Η αδελφή της Peterson πήγε στο γραφείο του ιατροδικαστή αναζητώντας τη σορό της, αλλά ένας υπάλληλος της είπε ότι το γραφείο δεν είχε τη σορό της Peterson και την κατεύθυνε να επικοινωνήσει με το νοσοκομείο. Το Mercy San Juan δεν ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες επικοινωνίας, σύμφωνα με την αγωγή, και ένα γραφείο τελετών τελικά ενημέρωσε την Congi ότι το σώμα της Peterson είχε βρεθεί σε μια από τις εξωτερικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης του νοσοκομείου.

Τι αποζημίωση ζητά η οικογένειά της

Το σώμα της ήταν τόσο αποσυντεθειμένο που η οικογένεια δεν μπορούσε να πάρει τα δακτυλικά της αποτυπώματα ή να πραγματοποιήσει κηδεία με ανοιχτό φέρετρο, και μια αυτοψία που θα μπορούσε να δείξει αν υπήρξε ιατρική αμέλεια που σχετίζεται με το θάνατό της «κατέστη αδύνατη», σύμφωνα με την αγωγή.

«Η παράλειψη των εναγομένων να εκδώσουν εγκαίρως πιστοποιητικό θανάτου, η παράλειψη να ειδοποιήσουν τους πλησιέστερους συγγενείς της Jessie, η παράλειψη να επιτρέψουν τη διενέργεια νεκροψίας και ο κακός χειρισμός των λειψάνων της Jessie [ήταν] αμελής, απρόσεκτος και άκαρδος», αναφέρεται στην αγωγή. «Οι εναγόμενοι παραβίασαν τη δική τους υπόσχεση για αξιοπρέπεια και σεβασμό προς τους ανθρώπους που φρόντιζαν. Η συμπεριφορά των εναγομένων είναι τόσο κατάφωρη και κακόβουλη ώστε να σοκάρει τη συνείδηση και θα πρέπει να επιδικαστεί τιμωρητική αποζημίωση».

Η οικογένεια ζητά αποζημίωση άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και «πενταπλάσια αποζημίωση από την πραγματική αποζημίωση που επιδίκασαν οι ένορκοι για να τιμωρηθούν οι κατηγορούμενοι για την εξωφρενική και ασυγχώρητη αμέλειά τους» και την αμοιβή των δικηγόρων.

Η Dignity Health, η οποία διαχειρίζεται το Mercy San Juan, δήλωσε σε ανακοίνωσή της: «Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις».