Επανάληψη του σεναρίου του Σάουθπορτ της Βρετανίας επιχειρείται από την ακροδεξιά αυτή τη φορά στην Ισπανία. Η δολοφονία ενός 11χρονου παιδιού στην πόλη Μοθεχόν του Τολέδου στάθηκε η αφορμή για τους ακροδεξιούς να διασπείρουν μέσω διαδικτύου ανυπόστατες κατηγορίες κατά ανηλίκων προσφύγων που διαμένουν σε ξενώνα στην περιοχή.

Μέσω των social media άρχισε να διαδίδεται χωρίς κανένα στοιχείο ότι για τη δολοφονία φταίνε οι ανήλικοι πρόσφυγες με ισλαμοφοβικές εκφράσεις όπως «συμμορίες τζιχαντιστών» και εκφράσεις μίσους και απειλές εναντίον τους.

Ο δράστης τελικά συνελήφθη και ήταν ένας 20χρονος Ισπανός με ιστορικό ψυχικών ασθενειών.

Με τον ίδιο τρόπο είχαν ξεκινήσει οι βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις ακροδεξιών σε μετανάστες και πρόσφυγες στη Βρετανία, καθώς ξανά εντελώς ανυπόστατα στα social media διαδόθηκε ότι για τις δολοφονίες παιδιών στο Σάουθπορτ ευθύνονται πρόσφυγες.

Η πρόταση του Εισαγγελέα

Στην Ισπανία υπήρξε παρέμβαση της Εισαγγελίας που πρότεινε να τροποποιηθεί ο Ποινικός Κώδικας ώστε να απαγορευτεί η πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή στα social media για όσους έχουν χρησιμοποιήσει πλατφόρμες για να διαπράξουν εγκλήματα μίσους. Δηλαδή να προωθήσουν ή να υποκινήσουν διακρίσεις και βία σε βάρος ορισμένων ομάδων για ρατσιστικούς, ξενοφοβικούς ή ιδεολογικούς λόγους, μεταξύ άλλων.

Ο εισαγγελέας του Τμήματος κατά των Εγκλημάτων Μίσους και Διακρίσεων, Miguel Ángel Aguilar πρότεινε την τροποποίηση στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και ήδη ερευνάται εάν υπάρχει έγκλημα στις «ψευδείς ειδήσεις», που διαδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες μέσω κοινωνικών δικτύων, στα οποία «ποινικοποιούνται  συλλήβδην» ανήλικοι πρόσφυγες ως αποτέλεσμα της δολοφονίας ενός παιδιού.

Αναλύεται επίσης η «ποινική νομική σημασία» ορισμένων σχολίων που έχουν «σκοπό να προκαλέσουν στον πληθυσμό συναισθήματα μίσους, εχθρότητας και διακρίσεων» κατά αλλοδαπών ανηλίκων χωρίς οικογενειακές αναφορές στην Ισπανία.

Μετά την έναρξη έρευνας από την Εισαγγελία, ορισμένοι από αυτούς τους χρήστες έσπευσαν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Η πρόταση της εισαγγελίας βρίσκει σύμφωνο το Λαϊκό Κόμμα , όχι όμως και το ακροδεξιό κόμμα Vox το οποίο στοχεύει συστηματικά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.