Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα (22/8) την Ουκρανία ότι επιχείρησε να πλήξει τον ρωσικό πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ σε επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σημείωσε ότι ενημέρωσε την υπηρεσία παρακολούθησης πυρηνικής ασφάλειας του ΟΗΕ (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) για την κατάσταση.

«Ο εχθρός προσπάθησε να χτυπήσει τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής κατά τη διάρκεια της νύχτας», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεσυνεδρίαση με ανώτατους αξιωματούχους για την κατάσταση στις ρωσικές συνοριακές περιοχές, ωστόσο δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό, ούτε προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του.

«Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έχει ενημερωθεί, υπόσχονται να έρθουν οι ίδιοι και να στείλουν ειδικούς για να αξιολογήσουν την κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο Αλεξέι Σμιρνόφ, εκτελών καθήκοντα κυβερνήτη της περιοχής του Κουρσκ, είπε στον Πούτιν στην ίδια συνάντηση ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό, που διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες γραφίτη RBMK-1000, είναι «σταθερή».

Οι αρχές του Κουρσκ εγκαθιστούν καταφύγια εν μέσω της ουκρανικής εισβολής

Νωρίτερα, ο Σμιρνόφ δήλωσε ότι οι αρχές του Κουρσκ άρχισαν να εγκαθιστούν τσιμεντένια καταφύγια για να συμβάλουν στην προστασία των αμάχων εν μέσω της εισβολής ουκρανικών δυνάμεων σε αυτήν.

Οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν τις ουκρανικές δυνάμεις στην Κουρσκ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία, μετά τη διασυνοριακή επίθεση στη ρωσική περιφέρεια στις 6 Αυγούστου χιλιάδων στρατιωτών του Κιέβου, που είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από την περιοχή.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουκρανία ότι προγραμματίζει επίθεση στον πυρηνικό σταθμό, κάτι το οποίο αρνείται το Κίεβο

«Κατόπιν οδηγιών μου, η διοίκηση της πόλης Κουρσκ προσδιόρισε σημαντικά σημεία για την τοποθέτηση αρθρωτών καταφυγίων από σκυρόδεμα –σε πολυπληθή μέρη», σημείωσε ο υπηρεσιακός κυβερνήτης του Κουρσκ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Και πρόσθεσε: «Περίπου 60 στάσεις λεωφορείων θα εξοπλιστούν με αυτά».

Παράλληλα, εξήγησε ότι καταφύγια θα τοποθετηθούν και σε άλλες δύο πόλεις, τις Ζελεζνογκόρσκ και Κουρτσάτοφ. Στην τελευταία βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ. Η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουκρανία ότι προγραμματίζει επίθεση σε αυτόν, κάτι το οποίο αρνείται το Κίεβο.

Στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Κουρσκ

Επίσκεψη Ζελένσκι στα σύνορα του Κουρσκ

Εν τω μεταξύ, σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε την περιοχή στα βορειοανατολικά σύνορα της Ουκρανίας από την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τη διασυνοριακή επίθεσή τους στο Κουρσκ και εξήρε την κατάληψη ενός ακόμη ρωσικού χωριού.

Ο Ουκρανός ηγέτης πρόσθεσε ότι συναντήθηκε με τον αρχιστράτηγό του Ολεξάντρ Σίρσκι κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην περιφέρεια Σούμι πάνω από δύο εβδομάδες από την έφοδο που εξαπέλυσαν χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες στο ρωσικό έδαφος.

«Πήγα στην μεθοριακή περιοχή της περιφέρειας του Σούμι και συνάντησα τον αρχιστράτηγο Σίρσκι και τον αρχηγό της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας του Σούμι», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Facebook.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο ουκρανικός στρατός κατέλαβε «άλλον έναν οικισμό» στην περιφέρεια του Κουρσκ και έτσι, οι οικισμοί που το Κίεβο δηλώνει ότι έχει καταλάβει ανέρχονται πλέον σε 94 και συνελήφθησαν κι άλλοι Ρώσοι στρατιώτες αιχμάλωτοι.