Μάικ Λιντς: Οι ανατροπές στη ζωή του – Το μπεϋζιανό θεώρημα και ο δρόμος προς το κελί
Τον Ιούνιο ο Μάικ Λιντς απαλλάχθηκε από ένα ένορκο από όλες τις κατηγορίες. Είχε νικήσει τις πιθανότητες πολύ νωρίτερα...
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια. Από τη μια στιγμή στην άλλη η χαρά μπορεί να γυρίσει σε τραγωδία ή όπως λέει ο λαός «όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει».
Όλα αυτά μπορούν να περάσουν από τη σκέψη του καθένα, στην περίπτωση του βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς, η σορός του οποίου ανασύρθηκε την Πέμπτη (22/8) το πρωί, ένα 24ωρο περίπου μετά τη βύθιση του πολυτελούς γιοτ -ιδιοκτησίας της συζύγου του- στο οποίο γιόρταζε με φίλους την ελευθερία του μετά την αθώωσή του στην πολύκροτη και μακρόχρονη διαμάχη του με την HP στις ΗΠΑ. Μοιάζει με ένα τραγικό τέλος μιας εξαιρετικής ιστορίας.
Το μπεϋζιανό θεώρημα και ο δρόμος προς το κελί
Τραγική ειρωνία: ο Λιντς ήταν υποστηρικτής του θεωρήματος του Bayes, σύμφωνα με το οποίο με τη σωστή κατανόηση των πιθανοτήτων, τα περισσότερα αποτελέσματα είναι προβλέψιμα. Αλλά μερικές φορές συμβαίνουν φρικτά γεγονότα.
Η μπεϋζιανή σκέψη ήταν στο επίκεντρο της εκπληκτικής ανόδου του. Ήταν το αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής στο Cambridge και αποτέλεσε τη βάση της Autonomy, της εταιρείας λογισμικού που ίδρυσε το 1996 και πούλησε στη Hewlett-Packard (HP) για 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011, κερδίζοντας 800 εκατομμύρια δολάρια. Κάποιοι τον αποκαλούσαν «Βρετανό Μπιλ Γκέιτς». Απέσπασε διακρίσεις: ΟΒΕ, θέση στα διοικητικά συμβούλια του BBC και της Βρετανικής Βιβλιοθήκης και συμβουλευτικό ρόλο στην Ντάουνινγκ Στριτ. Λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι θα βρισκόταν σε ένα κελί φυλακής αντιμέτωπος με ποινή μεγαλύτερη των 2ο χρόνων πίσω από τα κάγκελα, όπως γράφει χαρακτηριστικά o Economist.
Ο Λιντς πάντα υποστήριζε την αθωότητά του. Ονόμασε τις μεθόδους της εταιρείας του για την τήρηση αρχείων ως κανόνα σε ολόκληρο τον κλάδο
Η πολυετής δικαστική μάχη, που πυροδοτήθηκε από την πώληση του Autonomy, θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις απάτης της Silicon Valley.
Κατηγορούμενος από την HP ότι χρησιμοποίησε «σοβαρές λογιστικές παρατυπίες» για να διογκώσει την αξία του Autonomy, ο Λιντς τέθηκε υπό κράτηση και εκδόθηκε στην Αμερική με χειροπέδες. Αντιμετωπίζοντας 15 κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας, κρατήθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Σαν Φρανσίσκο.
Οι πιθανότητες…
Οι πιθανότητες ήταν εναντίον του. Λιγότερο από το 1% των ομοσπονδιακών υποθέσεων καταλήγουν σε αθώωση. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων παραδέχεται την ενοχή σε αντάλλαγμα πιο ήπιες ποινές. Ακόμη χειρότερα, ο Charles Breyer, ο δικαστής της υπόθεσης, είχε ήδη φυλακίσει τον Sushovan Hussain, τον πρώην οικονομικό διευθυντή της Autonomy. Ένας Βρετανός δικαστής είχε επίσης αποφανθεί υπέρ της HP.
Τον Ιούνιο ο Λιντς απαλλάχθηκε από ένα ένορκο από όλες τις κατηγορίες.
Είχε νικήσει τις πιθανότητες πολύ νωρίτερα. Γιος πυροσβέστη και νοσοκόμας, έχοντας γεννηθεί στο Λονδίνο, ο Λιντς πέρασε τις διακοπές του δουλεύοντας στην καθαριότητα του νοσοκομείου όπου εργαζόταν η μητέρα του.
Επιμελής μαθητής, κέρδισε υποτροφία στο Bancroft’s, ένα ιδιωτικό σχολείο στο Λονδίνο, και αργότερα μελέτησε διάβασε φυσικές επιστήμες στο Cambridge. Εκεί βυθίστηκε στην προσαρμοστική αναγνώριση προτύπων, μια πρώιμη μορφή τεχνητής νοημοσύνης (AI) που αργότερα τροφοδότησε την ανάπτυξη της Autonomy.
Ο Λιντς πάντα υποστήριζε την αθωότητά του. Ονόμασε τις μεθόδους της εταιρείας του για την τήρηση αρχείων ως κανόνα σε ολόκληρο τον κλάδο. Έχοντας επιστρέψει στη Βρετανία, ήθελε να επιστρέψει στην καινοτομία και υποσχέθηκε να ξεκινήσει καμπάνια ενάντια σε αυτό που θεωρούσε άδικο νόμο έκδοσης μεταξύ Βρετανίας και Αμερικής. Δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ανυπομονούσε για τη «δεύτερη ζωή» του ως ελεύθερου ανθρώπου.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις