Τα αντίμετρα της Κίνας στους ευρωπαϊκούς δασμούς
Επιπλέον δασμούς για τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης 2,5 λίτρων και άνω εξετάζει το κινεζικό υπουργείο εμπορίου
Σε μια λίγο έως πολύ αναμενόμενη κίνηση το κινεζικό υπουργείου εμπορίου συγκάλεσε συνάντηση με εκπροσώπους αυτοκινητοβιομηχανιών και φορείς της τοπικής αγοράς προκειμένου να συζητήσει ή μάλλον ακριβέστερα να κοινοποιήσει την πρόθεσή του να αυξήσει τους δασμούς για τα αυτοκίνητα που εισάγονται στην Κίνα από την Ευρώπη.
Η στόχευση των κινεζικών αρχών δεν εστιάζει στα ηλεκτροκίνητα όπως ισχύει για τους δασμούς από 9 έως 36,3% που επιβάλλονται από την ΕΕ στα EV αυτοκίνητα που εισάγονται στην Ευρώπη από την Κίνα, αλλά σε εκείνα με μεγάλους κινητήρες βενζίνης.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο Ιούνιο οι Κινέζοι εξετάζουν επίσης την επιβολή υψηλότερων δασμών σε γαλακτοκομικά και αλλά προϊόντα τόσο ευρείας κατανάλωσης όσο και πολυτελείας που εισάγονται στην αχανή ασιατική χώρα από την ευρωπαϊκή αγορά.
Πλέον στην λίστα προστίθενται και τα αυτοκίνητα με κινητήρα 2,5 λίτρων και άνω, μέτρο που αν ισχύσει αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τους γερμανούς premium κατασκευαστές που «αριστεύουν» είδος έχοντας στο ενεργητικό τους το 2023 πωλήσεις αυτοκινήτων αντίστοιχου κυβισμού αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει ήδη προβεί σε μειώσεις σε σχέση με τους αρχικά ανακοινωθέντες δασμούς που κοινοποιήθηκαν στις αρχές Ιουλίου με την τελική απόφαση να λαμβάνεται στα τέλη Οκτωβρίου οπότε και το ζήτημα αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο με τις προκαταρκτικές ψηφοφορίες να δείχνουν προς το παρόν επικράτηση του μπλοκ που είναι υπέρ των δασμών και του οποίου ηγούνται Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία έναντι των Γερμανών που μαζί με χώρες όπως η Ουγγαρία, η Φινλανδία και η Σουηδία δείχνουν να αντιτίθενται στην επιβολή δασμών για τα «κινεζικά» EV.
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της φιλοσοφίας (Μέρος Α’)
- Μανέ: Το μεγαλείο δεν μετριέται από αυτά που έχει κανείς, αλλά από αυτά που δίνει (vids+pics)
- Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία: «Κλειδί» για τις έρευνες ο σπασμένος σύνδεσμος στις ράγες – Στους 40 οι νεκροί
- Τι συμβαίνει με τα ταξί (και γιατί μας αφορά)
- Υποκλοπές: Το «ψέμα» της Intellexa στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων, το ξερίζωμα μετά τις αποκαλύψεις και τα 395 μολυσμένα SMS
- «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» στο Ολύμπια Μουσικό Θέατρο
- Αγρότες: Διάλογος κατ’ όνομα, εξαγγελίες κατ’ ουσίαν – Χωρίς περιθώρια αλλαγών στα μέτρα
- Ένας χρόνος Τραμπ 2.0, ένας χρόνος χάος – Το MAGA δόγμα «Πρώτα η Αμερική» ως μπούμερανγκ για τις ΗΠΑ;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442