Το σήμα για τη μείωση επιτοκίων έδωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ, αφήνοντας ανοιχτό το μέγεθος αυτής της μείωσης, το οποίο θα εξαρτηθεί από τα μελλοντικά στοιχεία.

Οι αγορές άκουσαν με ευχαρίστηση τα όσα είπε ο Πάουελ, καθώς το τελευταίο sell-0ff πυροδότησε πολλές κριτικές σχετικά με το αν η Fed άργησε να μειώσει το επιτόκιο πολιτικής της. Πράγματι όλες οι αγορές σημειώνουν ράλι με το δολάριο να είναι το μόνο που κινείται πτωτικά.

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν και τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων ανεβαίνουν. Την ίδια ώρα το δολάριο επεκτείνει τις απώλειές του και υποχωρεί κατά 0,4% έναντι των κυριότερων αντιπάλων του. Ανοδική τροχιά πήραν και οι μετοχές μετά τα σχόλια Πάουελ.

Η απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου, η οποία αντανακλά τις προσδοκίες για τα επιτόκια, μειώθηκε κατά 0,08 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,93%. Το δολάριο σημείωσε πτώση 0,7% έναντι ενός καλαθιού ανταγωνιστικών νομισμάτων. Οι αγορές τιμολογούν τώρα περίπου 35% πιθανότητα μεγαλύτερης από τη συνήθη μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον επόμενο μήνα, σε σύγκριση με περίπου 28% πριν από την ομιλία του Πάουελ.

Έτσι, η ελπίδα της αγοράς για τουλάχιστον μία μείωση 50 μονάδων στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις παραμένει, και αυτό αντανακλά την εστίαση του Πάουελ στις θέσεις εργασίας και το πώς η Fed «δεν επιδιώκει ούτε καλωσορίζει περαιτέρω ψύξη των συνθηκών στην αγορά εργασίας», όπως σχολιάζει το Bloomberg.

«Η άμεση αντίδραση της αγοράς στην ομιλία του προέδρου Πάουελ στο Τζάκσον Χόλ είναι να πιέσει προς τα κάτω τις αποδόσεις των ομολόγων και να ωθήσει τις μετοχές προς τα πάνω», σχολίασε ο πρόεδρος του Queens’ College του Cambridge, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.

Ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,67% και ο S&P 500 κέρδισε 0,63%, πλησιάζοντας την τιμή ρεκόρ του Ιουλίου. Ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,85%. Και οι τρεις δείκτες διαπραγματεύονταν υψηλότερα κατά περισσότερο από 1% στα υψηλά της συνεδρίασης.

Η τιμή spot του χρυσού κινήθηκε ανοδικά κατά 1% στα 2.508,88 δολάρια ανά ουγγιά, αλλά απέχει από το υψηλό ρεκόρ των 2.531,60 δολάρια που σημειώθηκε την Τρίτη. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό κέρδισαν 1,2% στα 2.546,20 δολάρια.

Τζάκσον Χολ: Το έναυσμα για τα στοιχήματα

Οι επενδυτές σταθμίζουν επίσης το κατά πόσον μια ακόμη αρνητική έκθεση για την απασχόληση θα αναγκάσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης περισσότερο από το συνηθισμένο τον Σεπτέμβριο. Ένα άλλο βασικό ζήτημα είναι το πώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να προχωρήσουν με το ρυθμό και το μέγεθος των μειώσεων των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Ο Πάουελ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε μια ισχυρή αγορά εργασίας, καθώς σημειώνουμε περαιτέρω πρόοδο προς τη σταθερότητα των τιμών».

Πάντως, η Λορέτα Μέστερ, η οποία συνταξιοδοτήθηκε τον Ιούνιο από τη θέση της προέδρου της Fed του Κλίβελαντ, δήλωσε σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εισέρχεται τώρα σε μια νέα φάση κατά την οποία θα αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της, αλλά πρόσθεσε πως τα τωρινά στοιχεία δεν υποστηρίζουν μα μείωση 50 μ.β.

Είπε ότι κατά κάποιο τρόπο, το αν η Fed θα μειώσει κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης δεν είναι το μεγαλύτερο ζήτημα γι’ αυτούς, αλλά ποια είναι η πορεία προς τα εμπρός. Ο ρυθμός και το μέγεθος του κύκλου χαλάρωσης θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία, είπε. Ξεκινώντας με μια μείωση 50 μονάδων βάσης θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι αγορές θα περιμένουν στη συνέχεια ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση στο μέλλον.

Σημείωσε ότι ο πληθωρισμός έχει ψυχρανθεί σημαντικά και ότι η αγορά εργασίας, αν και μετριάζεται, δεν είναι ακόμη αδύναμη. «Τώρα αυτό που πρέπει να κάνει η Fed είναι να διασφαλίσει ότι μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική του πληθωρισμού που πηγαίνει μέχρι το 2%, διατηρώντας παράλληλα την αγορά εργασίας υγιή», είπε.

Πηγή: ΟΤ