Ο πρίγκιπας Χάρι έχει περιγράψει την τεταμένη συνάντηση που είχε με τον πατέρα του βασιλιά Κάρολο και τον αδερφό του πρίγκιπα Γουίλιαμ στην κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου τον Απρίλιο του 2021.

Ο πρίγκιπας Χάρι αναφέρθηκε στην «οδυνηρά χλιαρή» απάντηση που έλαβε κάποτε από τον πατέρα του βασιλιά Κάρολο και τον αδερφό του πρίγκιπα Γουίλιαμ όταν ζήτησε μια «μυστική συνάντηση» για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη διαμάχη τους.

Αυτή η συνάντηση τελικά πραγματοποιήθηκε έναν μήνα αφότου ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ παραχώρησαν μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην Όπρα Γουίνφρεϊ.

Είχαν συζητήσει τους αγώνες τους μέσα στη βασιλική οικογένεια και τους λόγους πίσω από την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τα βασιλικά τους καθήκοντα.

Ο πρίγκιπας Χάρι είχε ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να παραστεί στην κηδεία του παππού του, του αείμνηστου πρίγκιπα Φίλιππου. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που είδε την ευκαιρία να μιλήσει για την κατάσταση των πραγμάτων με τα μέλη της οικογένειάς του.

Στα απομνημονεύματά του, ο πρίγκιπας Χάρι παραδέχτηκε ότι ένιωθε ανήσυχος ενώ περίμενε τον πρίγκιππα Γουίλιαμ και τον βασιλιά Κάρολο να φτάσουν στη συνάντησή τους. Μάλιστα κάποια στιγμή θεώρησε ότι είχαν αλλάξει γνώμη.

Όταν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο βασιλιάς Κάρολος πλησίασαν τελικά τον πρίγκιπα Χάρι για τη μυστική του συνάντηση, περιέγραψε ότι είχαν ένα «ζοφερό, σχεδόν απειλητικό» βλέμμα.

Όταν ο πρίγκιπας Χάρι τους υποδέχτηκε με ένα χλιαρό χαμόγελο, δεν ανταπέδωσαν. Τον έκαναν να αισθανθεί εξαιρετικά ευάλωτος, κάνοντάς τον να σκεφτεί την αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να του δώσει δύναμη κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Όταν χαιρέτησε τον αδερφό του με τη φράση «Willy» και αποκάλεσε τον πατέρα του «Pa», εκείνοι απάντησαν με ένα οδυνηρά χλιαρό «Harold». «Επιτέλους τους είδα. Βαδίζοντας προς το μέρος μου, έμοιαζαν σκοτεινοί, σχεδόν απειλητικοί. Έμοιαζαν ευθυγραμμισμένοι. Πόνεσε το στομάχι μου. Κανονικά θα μάλωναν για το ένα ή το άλλο πράγμα. Αλλά τώρα φαίνονταν να είναι κλειστοί. Σκέφτηκα ‘υπομονή, συναντιόμαστε για βόλτα ή για μονομαχία;’.

«Η καρδιά μου χτυπούσε στο στήθος μου»

Σηκώθηκα από το ξύλινο παγκάκι, έκανα ένα βήμα προς το μέρος τους, χαμογέλασα αδύναμα. Δεν μου ανταπέδωσαν το χαμόγελο. Τώρα η καρδιά μου άρχισε πραγματικά να χτυπάει στο στήθος μου.

Βαθιές ανάσες είπα στον εαυτό μου. Εκτός από φόβο, ένιωθα ένα είδος επίγνωσης και μια έντονη ευαλωτότητα, που είχα βιώσει σε άλλες βασικές στιγμές της ζωής μου. Όπως όταν περπατούσα πίσω από το φέρετρο της μητέρας μου. Πηγαίνοντας στη μάχη για πρώτη φορά στη μέση μιας κρίσης πανικού» θυμάται ο πρίγκιπας Χάρι.

Αυτή η αλληλεπίδραση άφησε τον πρίγκιπα Χάρι να αναλογιστεί τη φύση της συνάντησης και αναρωτιώταν αν ήταν φιλική ή πιο συγκρουσιακή.

Στο «Spare» ο πρίγκιπας Χάρι αποκάλυψε ότι πήρε το παρατσούκλι «εφεδρικός» από τον πατέρα του βασιλιά Κάρολο. Αφού τον γέννησε η πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο πατέρας του είπε «υπέροχα, τώρα μου έδωσες έναν διάδοχο και έναν εφεδρικό. Η δουλειά μου τελείωσε».

Η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου τον Απρίλιο του 2021 ήταν το πρώτο ταξίδι επιστροφής του πρίγκιπα Χάρι στο Ηνωμένο Βασίλειο από τότε που ο ίδιος και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ παραιτήθηκαν από τα βασιλικά τους καθήκοντα και μετακόμισαν με τα παιδιά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.