Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Αναδασώσεις σε Πεντέλη και Καπανδρίτι – Οι δύο βασικοί πυλώνες του σχεδίου δράσης

Αναδασώσεις σε Πεντέλη και Καπανδρίτι – Οι δύο βασικοί πυλώνες του σχεδίου δράσης

Οι δύο πυλώνες του σχεδίου δράσης σε Πεντέλη και Καπανδρίτι: Τεχνητή αναδάσωση και δέντρα που δεν θα μετατρέπονται σε καύσιμη ύλη.

Πάνω από 100 χιλιάδες στρέμματα γης μετατράπηκαν σε στάχτη στη μεγάλη φωτιά της 11ης Αυγούστου. Τμήματα της βορειοανατολικής Αττικής μετατράπηκαν σε 48 ώρες σε σεληνιακό τοπίο. Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά ολοκληρώνονται οι αυτοψίες της διεύθυνσης αναδασώσεων και οι αρμόδιες υπηρεσίες ρίχνονται στη μάχη -εκτός των άλλων- για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, σε πρώτη φάση σε Πεντέλη και Καπανδρίτι.

Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει δύο πυλώνες: Ο πρώτος αφορά παλαιότερες καμένες εκτάσεις που έχουν ενταχθεί από τον Απρίλιο στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων και ο δεύτερος αφορά στην πυρκαγιά του Αυγούστου.

Περιοχές διπλοκαμένες και τριπλοκαμένες που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχέδιο δράσης

«Πέρα από τις εκτάσεις που πριν την πυρκαγιά είχαμε ήδη εντάξει στο Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, η νέα φωτιά θα μας δώσει και νέες εκτάσεις οι οποίες λόγω του γεγονότος ότι είναι διπλοκαμένες και τριπλοκαμένες θα πρέπει να τις βοηθήσουμε με τεχνητή αναδάσωση» τόνισε (ΕΡΤ) ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Βαγγέλης Γκουντούφας.

Πάνω από το 40% των δασών της Αττικής έχει γίνει στάχτες

Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα, πέρασε από 104.000 στρέμματα, με την καμένη έκταση να ανέρχεται στα 91.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 77% είναι δασικές εκτάσεις.

Η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα. Σύμφωνα με στοιχεία του Meteo, μέχρι το 2023 είχε καεί το 25% της συνολικής επιφάνειας από δασικές πυρκαγιές. Η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 7 χρόνια έχουν καεί 405.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 33% της επιφάνειας των δασών. Αν σε αυτά προστεθεί η εφιαλτική φετινή πυρκαγιά, είναι δεδομένο πως πάνω από το 40% των δασών της Αττικής έχει γίνει στάχτες χωρίς να έχει προλάβει να γίνει η φυσική αναδόμηση.

Το ανησυχητικό είναι πως η μεγάλη πυρκαγιά της βορειοανατολικής Αττικής ήρθε να συναντήσει προγενέστερες φωτιές οι οποίες έπληξαν το 2009 και το 2022 την Πεντέλη, γεγονός το οποίο συνιστούν το έδαφος πρόσφορο μόνο για τεχνητή αναδάσωση.

Αναδασώσεις με είδη περισσότερο ανθεκτικά στην έναρξη και τη μετάδοση της φωτιάς

Το δύσκολο έργο της αποκατάστασης έχει ξεκινήσει με σχέδια επί χάρτου και αν ακολουθηθούν τα χρονοδιαγράμματα προς το τέλος του Σεπτέμβρη θα πρέπει να αναμένουμε δράση επί του πεδίου.

Οι υπηρεσίες, έχοντας ως οδηγό την αυτόχθονη βλάστηση της περιοχής που έχει καταστραφεί, θα ξεκινήσουν αναδασώσεις σε έκταση 18.000 στρεμμάτων σε Πεντέλη και Καπανδρίτι.

«Για την προσέγγιση και την αύξηση της ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων που δημιουργούνται, έχουμε επιλέξει και μέσω των μελετών που θα εκπονηθούν, να εγκατασταθούν και είδη πλατύφυλλα τα οποία είναι περισσότερο ανθεκτικά στην έναρξη και τη μετάδοση της φωτιάς. Με τέτοια είδη έχουμε δώσει οδηγία και σποροπαραγωγικό υλικό και παράγονται στα δημόσια φυτώρια όπως είναι δρυς, κουτσουπιά και άλλα πλατύφυλλα» σημειώνει ο Διευθυντής Δασικών Έργων και Υποδομών, Σταύρος Τσιλικούντας.

Χάθηκε η δυνατότητα φυσικής αναγέννησης

Λίγες ημέρες νωρίτερα, αναφορά στη μεγάλη φωτιά της 11ης Αυγούστου είχε κάνει και ο υπεύθυνος δράσεων για τις δασικές πυρκαγιές της WWF Hellas, Ηλίας Τζηρίτης.

«Η φύση για να αποκατασταθεί έχει συγκεκριμένα όρια. Ειδικά στην ΒΑ Αττική πολλές από τις εκτάσεις που κάηκαν είχαν ξανακαεί το 2008-09» είχε αναφέρει στο MEGA εντοπίζοντας ορθά τον ανασταλτικό παράγοντα πως «δεν έχουν πια την δυνατότητα φυσικής αναγέννησης».

Ο ίδιος είχε πει πως «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Πεντέλη γενικότερα» και εστιάζει και στο πρόβλημα με τις βροχοπτώσεις και τη διάβρωση του εδάφους.

Only in

Οι ίντριγκες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με τους «87» και τους 8 «κρυπτόμενους», κούρασαν τον κόσμο

Το γάντι του Πολάκη στον Κασσελάκη για την ηγεσία, ο «ανταρτοπόλεμος» των προσκείμενων στον Τσίπρα κι ένας ΣΥΡΙΖΑ που έχει κουράσει την κοινωνία με την συνεχιζόμενη εσωστρέφειά του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024