Αναδασώσεις σε Πεντέλη και Καπανδρίτι – Οι δύο βασικοί πυλώνες του σχεδίου δράσης
Οι δύο πυλώνες του σχεδίου δράσης σε Πεντέλη και Καπανδρίτι: Τεχνητή αναδάσωση και δέντρα που δεν θα μετατρέπονται σε καύσιμη ύλη.
Πάνω από 100 χιλιάδες στρέμματα γης μετατράπηκαν σε στάχτη στη μεγάλη φωτιά της 11ης Αυγούστου. Τμήματα της βορειοανατολικής Αττικής μετατράπηκαν σε 48 ώρες σε σεληνιακό τοπίο. Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά ολοκληρώνονται οι αυτοψίες της διεύθυνσης αναδασώσεων και οι αρμόδιες υπηρεσίες ρίχνονται στη μάχη -εκτός των άλλων- για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, σε πρώτη φάση σε Πεντέλη και Καπανδρίτι.
Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει δύο πυλώνες: Ο πρώτος αφορά παλαιότερες καμένες εκτάσεις που έχουν ενταχθεί από τον Απρίλιο στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων και ο δεύτερος αφορά στην πυρκαγιά του Αυγούστου.
Περιοχές διπλοκαμένες και τριπλοκαμένες που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχέδιο δράσης
«Πέρα από τις εκτάσεις που πριν την πυρκαγιά είχαμε ήδη εντάξει στο Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, η νέα φωτιά θα μας δώσει και νέες εκτάσεις οι οποίες λόγω του γεγονότος ότι είναι διπλοκαμένες και τριπλοκαμένες θα πρέπει να τις βοηθήσουμε με τεχνητή αναδάσωση» τόνισε (ΕΡΤ) ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Βαγγέλης Γκουντούφας.
Extra 2/n 🔥 | We can see some buildings & villages completelly surrounded by the burned area. #Wildfire near #Athens — #Varnavas, #Attica, Greece.
🟢 Vegetation 🟤 Burned areas 🟠🔴 Active hotspots 🟥 Buildings
HD/slow motion version here: https://t.co/9te3XIn6gG🧐 pic.twitter.com/5CGuvy7wEd
— Iban Ameztoy (@i_ameztoy) August 12, 2024
Πάνω από το 40% των δασών της Αττικής έχει γίνει στάχτες
Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα, πέρασε από 104.000 στρέμματα, με την καμένη έκταση να ανέρχεται στα 91.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 77% είναι δασικές εκτάσεις.
Η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα. Σύμφωνα με στοιχεία του Meteo, μέχρι το 2023 είχε καεί το 25% της συνολικής επιφάνειας από δασικές πυρκαγιές. Η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 7 χρόνια έχουν καεί 405.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 33% της επιφάνειας των δασών. Αν σε αυτά προστεθεί η εφιαλτική φετινή πυρκαγιά, είναι δεδομένο πως πάνω από το 40% των δασών της Αττικής έχει γίνει στάχτες χωρίς να έχει προλάβει να γίνει η φυσική αναδόμηση.
Το ανησυχητικό είναι πως η μεγάλη πυρκαγιά της βορειοανατολικής Αττικής ήρθε να συναντήσει προγενέστερες φωτιές οι οποίες έπληξαν το 2009 και το 2022 την Πεντέλη, γεγονός το οποίο συνιστούν το έδαφος πρόσφορο μόνο για τεχνητή αναδάσωση.
Extra 7/n – update 🔥 | #Wildfires Attica, Greece.
Delineation & Monitoring-1 products released by @CopernicusEMS – #EMSR746. You can see the evolution of the affected areas for the 13th & 14th of August, 2024. Burnt area: 10409 ha.
Check them here: https://t.co/PU1qjybBtd pic.twitter.com/zNxzxi5wHb
— Iban Ameztoy (@i_ameztoy) August 14, 2024
Αναδασώσεις με είδη περισσότερο ανθεκτικά στην έναρξη και τη μετάδοση της φωτιάς
Το δύσκολο έργο της αποκατάστασης έχει ξεκινήσει με σχέδια επί χάρτου και αν ακολουθηθούν τα χρονοδιαγράμματα προς το τέλος του Σεπτέμβρη θα πρέπει να αναμένουμε δράση επί του πεδίου.
Οι υπηρεσίες, έχοντας ως οδηγό την αυτόχθονη βλάστηση της περιοχής που έχει καταστραφεί, θα ξεκινήσουν αναδασώσεις σε έκταση 18.000 στρεμμάτων σε Πεντέλη και Καπανδρίτι.
«Για την προσέγγιση και την αύξηση της ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων που δημιουργούνται, έχουμε επιλέξει και μέσω των μελετών που θα εκπονηθούν, να εγκατασταθούν και είδη πλατύφυλλα τα οποία είναι περισσότερο ανθεκτικά στην έναρξη και τη μετάδοση της φωτιάς. Με τέτοια είδη έχουμε δώσει οδηγία και σποροπαραγωγικό υλικό και παράγονται στα δημόσια φυτώρια όπως είναι δρυς, κουτσουπιά και άλλα πλατύφυλλα» σημειώνει ο Διευθυντής Δασικών Έργων και Υποδομών, Σταύρος Τσιλικούντας.
Χάθηκε η δυνατότητα φυσικής αναγέννησης
Λίγες ημέρες νωρίτερα, αναφορά στη μεγάλη φωτιά της 11ης Αυγούστου είχε κάνει και ο υπεύθυνος δράσεων για τις δασικές πυρκαγιές της WWF Hellas, Ηλίας Τζηρίτης.
«Η φύση για να αποκατασταθεί έχει συγκεκριμένα όρια. Ειδικά στην ΒΑ Αττική πολλές από τις εκτάσεις που κάηκαν είχαν ξανακαεί το 2008-09» είχε αναφέρει στο MEGA εντοπίζοντας ορθά τον ανασταλτικό παράγοντα πως «δεν έχουν πια την δυνατότητα φυσικής αναγέννησης».
Ο ίδιος είχε πει πως «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Πεντέλη γενικότερα» και εστιάζει και στο πρόβλημα με τις βροχοπτώσεις και τη διάβρωση του εδάφους.
- Συνελήφθη και δεύτερος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
- Μιχάλης Χατζηγιάννης: Ξεσήκωσε το Roof Stage του Gazarte στη χριστουγεννιάτικη πρεμιέρα του
- Βραζιλία: Αποκαλυπτικές φωτογραφίες της απομονωμένης κοινότητας των Μassaco του Αμαζονίου
- Εκτακτο δελτίο καιρού: Νέα επιδείνωση με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Κυκλώματα εξαναγκάζουν ανθρώπους να ζητιανεύουν ξυπόλητοι – Η μέθοδος με τα… σκυλάκια
- Ο Τζολάκης δείχνει το δρόμο προς την κορυφή, η εμπιστοσύνη του Μεντιλίμπαρ και η ώρα της Εθνικής