Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Αργύρης Μαλτσίδης: «Έφυγε» από τη ζωή ο άνθρωπος που αποκάλυψε τις απάνθρωπες συνθήκες στο Γεντί Κουλέ

Αργύρης Μαλτσίδης: «Έφυγε» από τη ζωή ο άνθρωπος που αποκάλυψε τις απάνθρωπες συνθήκες στο Γεντί Κουλέ

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο αγωνιστής κατά της δικτατορίας Αργύρης Μαλτσίδης.

Μια εμβληματική φυσιογνωμία του αντιδικτατορικού αγώνα «έφυγε» από τη ζωή. Ο Αργύρης (Άκης) Μαλτσίδης πέθανε σε ηλικία 92 ετών αφήνοντας πίσω τους αγώνες που έδωσε με αυταπάρνηση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974) που στην εφταετία κηλίδωσαν το δημοκρατικό πολίτευμα.

Ο Μαλτσίδης (φωτ.: Ίδρυμα Μποσοδάκη) έγινε γνωστός για την αντιδικτατορική του δράση και ειδικότερα για τη δημοσιοποίοηση προς τον Ερυθρό Σταυρό των συνθηκών κράτησης του ίδιου και συναγωνιστών του στις φυλακές του Γεντί Κουλέ.

Η δράση του κατά της χούντας

Γεννήθηκε το 1932 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο ΑΠΘ.

Εντάχθηκε στη Δημοκρατική Άμυνα και μέσα από τις γραμμές του κλιμακίου της ξεδίπλωσε την αντιδικτατορική του δράση.

Καταδικάστηκε τον Νοέμβριο του 1968 σε κάθειρξη 5,5 ετών από το Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, μαζί με τους Στέλιο Νέστορα, Παύλο Ζάννα, Γιώργο Σιπητάνο, Σωτήρη Δέδε και Κώστα Πύρζα.

Η δίκη της οργάνωσης «Δημοκρατική Άμυνα» στη Θεσσαλονίκη (6-12 Νοεμβρίου 1968). Στην πρώτη σειρά, οι κατηγορούμενοι (από αριστερά): Παύλος Ζάννας, Γιώργος Σιπητάνος, Στέλιος Νέστορας. Πίσω (από αριστερά): Κωστής Πύρζας, Σωτήρης Δέδες, Αργύρης Μαλτσίδης. Δωρεά Αλέκου Ζάννα (Ιστορικά Αρχεία)/Μουσείο Μπενάκη

Στη διάρκεια μεταγωγής του στις φυλακές Κορυδαλλού, μετέφερε ραμμένη στη ζώνη του καταγγελία προς τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό των πολιτικών κρατουμένων στο Γεντί Κουλέ για τις απάνθρωπες συνθήκες εγκλεισμού τους, γεγονός που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή εναντίον της χούντας.

Στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου η κηδεία του

Μετά τη δικτατορία διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και το 2012 εξέδωσε το βιβλίο «Ο Νικόλαος Βότσης και ο τορπιλισμός του Φετχί Μπουλέντ».

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή (23/8), στις 12.00, στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, Στ. Καζαντζίδη 28, Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Τα συλλυπητήρια του στους οικείους του εξέφρασε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α. ) 1967-1974.

Only in

ΣΥΡΙΖΑ: Κείμενο «μανιφέστο» των «87» κατά της ηγεσίας – Αποχώρηση από ΠΓ με αιχμές

Κατηγορούν τον Στέφανο Κασσελάκη πως ενώ η Πολιτική Γραμματεία είχε ως θέμα το μέλλον των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δόθηκε καμία πρόταση του προέδρου, ενώ άφησαν αιχμές για τη βουλευτική έδρα Ηλιόπουλου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024