Σάββατο 24 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
«Στέγνωσε» η λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου στη Θεσσαλονίκη – Πώς ήταν πριν και πώς έγινε

«Στέγνωσε» η λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου στη Θεσσαλονίκη – Πώς ήταν πριν και πώς έγινε

Η κλιματική κρίση «στέγνωσε» τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου στη Θεσσαλονίκη.

Τεράστια είναι η συρρίκνωση των υδάτων στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, τον ονομαστού υγρότοπου στα δυτικά της Θεσσαλονίκης. Στρέμματα ολόκληρα έχουν αποκαλυφθεί στη θέση του νερού, λόγω των κλιματικών συνθηκών.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το τοπίο έχει μετατραπεί σε μια απέραντη στέπα λόγω του άνυδρου χειμώνα, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού.

Η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, μόλις 8 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη είναι ένας παράκτιος υγρότοπος, ένα διαμάντι βιοποικιλότητας αποτελώντας ουσιαστικά τη βόρεια πύλη του εθνικού πάρκου Δέλτα Αξιού.

Δυστυχώς δεν εξαιρέθηκε από τον κανόνα των επιπτώσεων της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών. Ελπίδα όλων η εικόνα να αλλάξει την περίοδο του Φθινοπώρου και να γεμίσει νερό η λιμνοθάλασσα.

Καταφύγιο για φλαμίνγκο

Παρά την υποχώρηση των νερών, πληθυσμοί πολλών ειδών πουλιών, αλλά και λαγόγυροι βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή. Η κάμερα της ΕΡΤ «αιχμαλώτισε» στο φακό μοναδικά είδη ορνιθοπανίδας όπως νεαρά φοινικόπτερα ευρέως γνωστά ως φλαμίνγκο που αναζητούν τροφή στα αβαθή νερά της λιμνοθάλασσας.

Στα νερά του Θερμαϊκού στην είσοδο της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου η κάμερα της ΕΡΤ συνάντησε και λευκούς ερωδιούς, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιστρέψουν από τις χώρες αναπαραγωγής και τα φλαμίνγκο.

Η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου δημιουργήθηκε σταδιακά από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 ως αποτέλεσμα καθίζησης του εδάφους που προκλήθηκε από την υπεράντληση νερών από τους υπόγειους υδροφορείς σε συνδυασμό με τη χαλαρή σύσταση του εδάφους. Την περιοχή επισκέπτονται συχνά μικροί και μεγάλοι, αφού έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν έναν υγροβιότοπο που βρίσκεται μια ανάσα από το αστικό τοπίο.

Δείτε βίντεο:

Only in

Ο Τραμπ αλλάζει (σχεδόν) τα πάντα και κυνηγά την Καμάλα Χάρις στις δημοσκοπήσεις

Με την Χάρις να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ προσέλαβε τους παλιούς του συμβούλους, αλλάζει στρατηγική, αλλά δεν συγκρατείται από το να προσβάλει την Καμάλα Χάρις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024