Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ιός Δυτικού Νείλου: Σε ύψιστη επιφυλακή οι Αρχές – Πού έχουν καταγραφεί κρούσματα

Ιός Δυτικού Νείλου: Σε ύψιστη επιφυλακή οι Αρχές – Πού έχουν καταγραφεί κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ θεωρεί πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου το ερχόμενο διάστημα.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρμόδιες Αρχές για τις επιπτώσεις στη δημόσια Υγεία από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Από την 21η Ιουνίου, όπου καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό της περιόδου 2024 και μέχρι τις 22 Αυγούστου, έχουν διαγνωστεί στην Ελλάδα συνολικά 100 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 76 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 24 είχαν ήπιες εκδηλώσεις ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Το ίδιο διάστημα, δηλαδή μέσα σε μόλις 2 μήνες έχουν καταγραφεί συνολικά 12 θάνατοι, ενώ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ την Πέμπτη (22/8), μόνο μέσα σε μία εβδομάδα δηλώθηκαν 24 νέα κρούσματα.

Ο ΕΟΔΥ θεωρεί πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.

 Η κυκλοφορία του ιού είναι ιδιαίτερα έντονη, με τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να είναι υψηλότερος σε σύγκριση με τα πέντε προηγούμενα έτη

Πού και πόσα κρούσματα έχουν καταγραφεί

Σύμφωνα με την πρόσφατη καταγραφή του ΕΟΔΥ, από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν επηρεαστεί φέτος 20 Περιφερειακές Ενότητες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 21 Αυγούστου, έχουν καταγραφεί και διερευνηθεί κρούσματα σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Αχαΐας, Θεσπρωτίας, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Αργολίδας, Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Φθιώτιδας και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Δείτε αναλυτικά

Συστάσεις

Ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του στις 5/8, τόνιζε πως η κυκλοφορία του ιού είναι ιδιαίτερα έντονη κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2024, με τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να είναι υψηλότερος σε σύγκριση με τα πέντε προηγούμενα έτη για την ίδια χρονική περίοδο.

Καθώς οι περιοχές εμφάνισης των κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, ο ΕΟΔΥ συστήνει να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, με συνέπεια, οπωσδήποτε σε περιοχές όπου έχουν ήδη εμφανισθεί περιστατικά της νόσου αλλά και γενικότερα σε όλη την επικράτεια:

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και χώρου (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά.
  • Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή και συνέπεια στη λήψη των ατομικών μέτρων προφύλαξης από τα τσιμπήματα κουνουπιών, καθώς τα άτομα αυτά κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν πιο σοβαρή μορφή της νόσου.

Only in

Ο σκύλος που καταπίνει λαίμαργα το φαγητό του χρειάζεται την προσοχή σας

Ένας σκύλος που τρώει με βουλιμία, μπορεί να το κάνει επειδή η τροφή του είναι εύγευστη. Αλλά υπάρχει και η περίπτωση, η πράξη του αυτή να φανερώνει και άλλα πράγματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024