Κλιματική αλλαγή: Ακραία ζέστη και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας – Διπλός «πονοκέφαλος» για την Ελλάδα
Υψηλές θερμοκρασίες (ακραία ζέστη) και αύξηση της γήρανσης. Ένας συνδυασμός που απασχολεί τους επιστήμονες.
Οι θάνατοι από ακραία ζέστη στην Ευρώπη ενδέχεται να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, με τους αριθμούς να αυξάνονται δυσανάλογα στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet Public Health.
Για τη χώρας μας και γενικότερα τη Νότια Ευρώπη ο «πονοκέφαλος» για την αύξηση της θερμοκρασίας είναι διπλός καθώς παρατηρείται και ταχύτερη γήρανση του πληθυσμού και όπως είναι γνωστό οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας είναι η πιο ευπαθής ομάδα στην έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες.
Λιγότερος ιδρώτας, μεγαλύτερη πιθανότητα θερμοπληξίας
Ο καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ανδρέας Φλούρης, αναφέρθηκε (ΕΡΤ) στη μελέτη και ταχύτερη γήρανση του πληθυσμού και εξήγησε παράλληλα είναι ότι «οι ηλικιωμένοι τείνουν να ιδρώνουν λιγότερο, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να υποστούν θερμοπληξία καθώς η δημιουργία ιδρώτα είναι ένας σημαντικός μηχανισμός του σώματος για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του».
Πώς η άσκηση βοηθά και στην αντιμετώπιση της ζέστης
Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της σωματικής άσκησης ως μέτρο πρόληψης, επισημαίνοντας ότι η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα προβλημάτων υγείας σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών.
«Έχουμε δει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι ασκούνται και έχουν καλή σωματική κατάσταση, έχουν φοβερά μειωμένη πιθανότητα να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας όταν εκτίθενται στη ζέστη» δήλωσε ο κ. Φλουρής.
«Πρωτοφανείς προκλήσεις»
Η δημοσίευση της μελέτης στο Lancet Public Health οδήγησε τους ερευνητές να δηλώνουν πως τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να θέσει «πρωτοφανείς προκλήσεις» στα συστήματα δημόσιας υγείας, ιδίως κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα.
«Πολλοί περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αναμένεται να σημειωθούν καθώς το κλίμα θερμαίνεται και οι πληθυσμοί γερνούν, ενώ οι θάνατοι από το κρύο θα μειωθούν ελάχιστα», δήλωσε ο Νταβίδ Γκαρσία-Λεόν από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συν-συγγραφέας της μελέτης, όπως αναφέρει ο Guardian.
Ο Γκάρι Κωνσταντινούδης, επιδημιολόγος από το Κέντρο MRC για το Περιβάλλον και την Υγεία, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι η μελέτη ήταν υψηλής ποιότητας και παρείχε πολύτιμες πληροφορίες, αλλά προειδοποίησε ότι η πρόβλεψη των θανάτων που σχετίζονται με τη θερμοκρασία είναι πολύπλοκη και θα περιέχει πάντα αβεβαιότητα.
- Άστον Βίλα – Μάντσεστερ Σίτι 2-1: Συνεχίζεται ο κατήφορος για τους Πολίτες
- Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπατά τους συνταξιούχους – Εφαρμόζει το νόμο Κατρούγκαλου πιστά
- Συρία: Αυτός είναι νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας
- «Δεν είμαι έτοιμη να σας αφήσω» – Το αντίο της Μίλι Μπόμπι Μπράουν στο Stranger Things ήταν δακρύβρεχτο
- Ξέσπασε ο Σφαιρόπουλος: «Αν δεν είμαι καλός θα φύγω»
- «Σφραγίστηκε» το Allou Fun Park με απόφαση του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη