Αβροσέξουαλ: Τί είναι ο νέος όρος που μπήκε στη ζωή μας
Ποια η σημασία της λέξης σε σχέση με την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Όπως γνωρίζουμε πλέον, οι σεξουαλικοί προσανατολισμοί καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα. Μάλιστα αυτό φανερώνεται κι από το «+» της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Η γλώσσα έρχεται πάντα να αποκαλύψει τις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτή τη φορά μας αποκάλυψε τον όρο abrosexual (αβροσέξουαλ). Το ποιος έλκει ή δεν έλκει κάποιον δεν είναι μια απόφαση, ούτε είναι κάτι που θα μπορούσε να είναι άσπρο ή μαύρο – υπάρχει χώρος για πολλές γκρίζες ζώνες, αφού οι προτιμήσεις αυτές μπορούν να αλλάξουν και να εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου. Το αβροσέξουαλ είναι κι αυτό μία από αυτές τις γκρίζες ζώνες.
Τί σημαίνει
Ο νέος αυτός όρος που έχει μπει στη ζωή μας τα τελευταία έτη έχει εισαχθεί και στο dictionary.com τον χειμώνα του 2023 μαζί με το «pinkwashing» και το «queerbating» (το queerbaiting είναι όταν κάποιο άτομο υποκρίνεται πως είναι queer προκειμένου να είναι αγαπητός απ’ την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα). Ο όρος αυτός έρχεται για να περιγράψει άτομα των οποίων η σεξουαλική τους ταυτότητα είναι ρευστή, που σημαίνει ότι οι προτιμήσεις τους ή/και η έλξη τους μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάποιο άτομο που κάποτε δήλωσε ότι είναι αμφιφυλόφιλο, αργότερα μπορεί να δηλώσει ασεξουαλική ταυτότητα. Δεν υπάρχει, επίσης, κανένα χρονικό πλαίσιο ως προς το πότε ή πόσο συχνά αυτό το άτομο μπορεί να αλλάξει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό του. Θα μπορούσε να περάσει μια εβδομάδα, ένας μήνας ή και χρόνια μεταξύ των εναλλαγών.
Some people experience a fluid sexual orientation. This is one of their words. https://t.co/HMtYbSBg5E
— Dictionary.com (@Dictionarycom) February 20, 2020
Η λέξη προκύπτει από την αρχαία ελληνική λέξη «ἁβρός», που θα πει λαμπρός, ευγενής, ενώ εμπίπτει στην ομπρέλα του multisexuality, η οποία περιλαμβάνει άτομα όλων των ταυτοτήτων που έλκονται ρομαντικά ή σεξουαλικά από περισσότερα από ένα φύλα. Σημαντικό είναι να πούμε εδώ πως καλό είναι επίσης να μην μπερδεύει κανείς την ρομαντική με την σεξουαλική έλξη μεταξύ των ατόμων, αλλά ούτε και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Άρα, ένα άτομο θα μπορούσε να είναι και αβρορομαντικό και αβροσεξουαλικό. Επιπλέον, ενώ όροι όπως ομοφυλοφιλία, αμφιφυλοφιλία, ετεροφυλοφιλία και πανσεξουαλικότητα αναφέρονται στα φύλα των ανθρώπων από τους οποίους έλκεστε, η αβροσεξουαλικότητα (abrosexuality) είναι διαφορετική επειδή δεν προσδιορίζει το φύλο ενός ατόμου. Μια συνηθισμένη παρανόηση σχετικά με τον όρο είναι ότι η αβροσεξουαλικότητα αποτελεί επιλογή. Συχνά πιστεύεται ότι οι αβροσεξουαλικοί άνθρωποι είναι απλώς αναποφάσιστοι, αλλά η ευελιξία τους αποτελεί κομμάτι αυτού που είναι.
Ποια τα όρια
Επιπλέον, δεν πρέπει να συγχέεται κάποιος που είναι αβροσεξουαλικός με κάποιον που δηλώνει «ρευστότητα φύλου», καθώς η αβροσεξουαλικότητα αποτελεί προσανατολισμό και το ρευστό φύλο ταυτότητα – η οποία δεν είναι σταθερή. Η ρευστότητα φύλου είναι ο τρόπος με τον οποίο κάποιος ταυτοποιείται ανεξάρτητα από το πώς βλέπουν οι άλλοι άνθρωποι το σώμα του- είναι δηλαδή αδιάφορο για την ταυτότητα φύλου μου το γένος όπως ορίστηκε όταν ήρθα στον κόσμο. Το να έχει κάποιο άτομο ρευστό φύλο δεν έχει καμία σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις προτιμήσεις του ατόμου – στην πραγματικότητα, θα μπορούσε ένα άτομο και να έχει ρευστό φύλο, αλλά και να είναι αβροσεξουαλικό ταυτόχρονα.
Ένας άλλος όρος που συχνά μπορεί να συγχέεται με τον όρο αβροσεξουαλικός είναι το πανσεξουαλικός. Κάποιος που είναι πανσεξουαλικός έλκεται από άτομα ανεξαρτώς του φύλου και της ταυτότητας αυτού σε όλη του τη ζωή. Η διαφορά είναι ότι ο όρος αβροσεξουαλικός αφορά περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο το ίδιο το άτομο ταυτοποιείται, παρά το από ποιον έλκεται, ενώ η ταυτότητα και η έλξη γνωρίζουν μεταβολές στο χρόνο.
Ποια η θεμιτή στάση
Η αβροσεξουαλικότητα είναι διαφορετική για κάθε άτομο και δεν μπορεί να προσδιοριστεί από κάποιο γενικό στοιχείο, χαρακτηριστικό προσωπικότητας ή σωματική αισθητική. Οι αβροσεξουαλικοί άνθρωποι μπορεί να μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών σεξουαλικοτήτων, όπως η στρέιτ, η γκέι και η πανσεξουαλική. Είναι σημαντικό να μην κάνουμε υποθέσεις για τη σεξουαλική ταυτότητα ενός ατόμου και αν θέλουμε να το μάθουμε, πρέπει να περιμένουμε να μας το αποκαλύψει αυτό το άτομο, αν νιώθει άνετα να το κάνει. Η σεξουαλική ταυτότητα του κάθε ατόμου είναι προσωπική υπόθεση και δεν ανήκει σε εμάς για να την προσδιορίσουμε.
- Άρης: Ξεκαθαρίζει για Κουάισον ενόψει Αστέρα
- Xριστούγεννα: Οδηγίες οικονομικής επιβίωσης – Πώς να γιορτάσετε χωρίς να μείνετε «ταπί»
- Εύβοια: Μετανιωμένη η κόρη του θύματος – Αύριο η απολογία του συζύγου της
- Τουρκία: Τέσσερις νεκροί μετά από πτώση ελικοπτέρου σε προαύλιο νοσοκομείου
- Μανώλης Κονταρός: Ξέσπασε σε κλάματα με τη μαντινάδα – αφιέρωση του Βασιλη Μπισμπίκη
- ΕΣΑΚΕ: Η αναμέτρηση Ολυμπιακός-Μαρούσι με την… γλώσσα των αριθμών