Οι Ταλιμπάν επιβάλλουν όλο και πιο αυστηρούς περιορισμούς στη δημόσια παρουσία των γυναικών στο Αφγανιστάν, με ένα νέο σύνολο νόμων για την «προαγωγή της αρετής και την εξάλειψη της κακίας».

Οι νέοι αυτοί νόμοι, που εγκρίθηκαν από τον ανώτατο ηγέτη, Χιμπατουλάχ Αχούντζαντα, και ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, καλύπτουν διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής, όπως η δημόσια μετακίνηση, η μουσική, το ξύρισμα και οι γιορτές.

Ένας από τους νέους κανόνες, το Άρθρο 13, αφορά τις γυναίκες και ορίζει ότι είναι υποχρεωτικό για μια γυναίκα να καλύπτει το σώμα της πλήρως σε δημόσιους χώρους και ότι η κάλυψη του προσώπου είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί ο πειρασμός. Τα ρούχα δεν πρέπει να είναι λεπτά, στενά ή κοντά.

Οι γυναίκες πρέπει επίσης σύμφωνα με τους νέους νόμους των Ταλιμπάν να καλύπτονται μπροστά σε μη μουσουλμάνους άνδρες και γυναίκες, για να «αποφύγουν τη διαφθορά». Η φωνή μιας γυναίκας θεωρείται προσωπική και δεν πρέπει να ακούγεται σε δημόσιους χώρους τραγουδώντας, απαγγέλλοντας ή διαβάζοντας δυνατά. Απαγορεύεται στις γυναίκες να κοιτούν άνδρες με τους οποίους δεν έχουν συγγένεια, και το αντίστροφο, σύμφωνα με το CNN.

Οι νόμοι των Ταλιμπάν για προαγωγή της… αρετής

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαουλβί Αμπντούλ Γκαφάρ Φαρούκ, δήλωσε ότι οι νέοι νόμοι θα συμβάλουν στην προαγωγή της αρετής και στην εξάλειψη της κακίας.

Το έγγραφο των 114 σελίδων, που είδε το Associated Press, αποτελεί την πρώτη επίσημη δήλωση νόμων για «την αρετή και την κακία» στο Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία το 2021.

Οι νόμοι απαγορεύουν τη δημοσίευση εικόνων ζωντανών όντων, την αναπαραγωγή μουσικής, τη μετακίνηση γυναικών χωρίς συνοδεία και τη συνύπαρξη ανδρών και γυναικών που δεν έχουν συγγένεια. Επιβάλλεται επίσης η τέλεση προσευχών σε καθορισμένες ώρες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου, η προαγωγή της αρετής περιλαμβάνει την προσευχή, την ευθυγράμμιση της συμπεριφοράς με τον ισλαμικό νόμο και την ενθάρρυνση των γυναικών να φορούν χιτζάμπ, όπως επιβάλουν οι Ταλιμπάν.

Η επέκταση του ρόλου του υπουργείου προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για τους Αφγανούς, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα κορίτσια, σύμφωνα με αναφορά του ΟΗΕ.