Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ο σκύλος σας καταβροχθίζει το φαγητό του; – Τι μπορεί να «κρύβεται» πίσω από αυτή τη συμπεριφορά;

Ο σκύλος σας καταβροχθίζει το φαγητό του; – Τι μπορεί να «κρύβεται» πίσω από αυτή τη συμπεριφορά;

Ένας σκύλος που τρώει με βουλιμία, μπορεί να το κάνει επειδή η τροφή του είναι εύγευστη. Αλλά υπάρχει και η περίπτωση, η πράξη του αυτή να φανερώνει και άλλα πράγματα

Υπάρχουν κάποιοι σκύλοι, που δεν προλαβαίνεις να μετρήσεις μέχρι το 10 και έχουν… αστράψει το πιάτο τους.

Η συμπεριφορά αυτή έχει πολλές αιτίες και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Την ακόρεστη όρεξη ενός σκύλου, λοιπόν, δεν πρέπει να την προσπερνάτε, γιατί μπορεί να μαρτυρά κάποιο πρόβλημα υγείας.

«Είναι κάποια σκυλάκια, που αδειάζουν το πιάτο τους σε κλάσματα δευτερολέπτου. Οριακά προλαβαίνουν να μασήσουν την τροφή τους.

Αυτό μπορεί να το κάνουν επειδή, απλά, τους αρέσει πολύ το φαγητό τους.

Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί ένα σκυλάκι να είναι λαίμαργο», αναφέρει ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος.

Υπάρχουν ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν την όρεξη και τον μεταβολισμό ενός σκύλου σε μεγάλο βαθμό

Πολλές φορές, υπεύθυνη για τη λαιμαργία του σκύλου σας είναι η ποιότητα του φαγητού του

Ποιες είναι, λοιπόν, οι πιο συνηθισμένες αιτίες που ο σκύλος τρώει λαίμαργα;

Δεν έχει σταθερό διατροφικό πρόγραμμα

Αν έχετε υιοθετήσει έναν σκύλο από καταφύγιο ή από κάποιον άλλον, υπάρχει η πιθανότητα, όπως λέει ο κτηνίατρος, να μην είχε ένα σταθερό διατροφικό πρόγραμμα. Γι΄ αυτό τρώει πολύ λαίμαργα. Επειδή δεν γνωρίζει πότε θα ακολουθήσει το επόμενό του γεύμα.

Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τα πρώην αδέσποτα, καθώς για την επιβίωσή τους έπρεπε να αναζητήσουν φαγητό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πιθανότερο είναι ότι έπειτα από καιρό, με φροντίδα και αγάπη, η λαιμαργία θα μειωθεί. Γιατί το σκυλάκι θα συνειδητοποιήσει πως το επόμενο γεύμα του δεν θα απέχει πολύ.

Η τροφή του δεν καλύπτει τις θρεπτικές του ανάγκες

Πολλές φορές, υπεύθυνη για τη λαιμαργία του σκύλου σας είναι η ποιότητα του φαγητού του, όπως επισημαίνει ο κ. Γινάργυρος, και συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Έτσι, ώστε να σας επιβεβαιώσει πως το φαγητό του είναι επαρκές ή να σας προτείνει κάτι καλύτερο.

Άγχος

Τη λαιμαργία μπορεί να την παρουσιάσουν και τα σκυλιά που ζουν στο ίδιο σπίτι. Σύμφωνα με τον κ. Γινάργυρο, μπορεί κάποια από αυτά να τρώνε πιο γρήγορα, για να μη φάνε τα άλλα και το δικό τους φαγητό.

Μπορεί, επίσης, όταν ήταν κουτάβια, να υπήρχε «ανταγωνισμός» με τα αδερφάκια τους για το φαγητό. Ή, γενικότερα, αυτό το άγχος για το φαγητό να τους βγαίνει από ένστικτο.

Γι΄ αυτόν τον λόγο, είναι πιθανό, ακόμη κι αν είναι το μόνο σκυλάκι μέσα στο σπίτι, να βλέπει τα άλλα μέλη της οικογένειας (ανθρώπους, γάτες, ή άλλα κατοικίδια) ως ανταγωνιστές.

Ασθένεια

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο, μία ακόμη αιτία που ο σκύλος τρώει λαίμαργα, μπορεί να είναι κάποιο υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει υπερβολικά την όρεξη του σκύλου σας.

Υπάρχουν ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν την όρεξη και τον μεταβολισμό ενός σκύλου σε μεγάλο βαθμό. Όπως είναι ο διαβήτης, ή η νόσος του Cushing.

Επίσης, πολλές φορές τα σκουλήκια του εντέρου, ή άλλα παράσιτα, μπορεί να ευθύνονται για την κατάσταση.

Ακόμη, εάν ένας σκύλος τρώει πολύ γρήγορα, μπορεί να παρουσιάσει γαστρεντερικά προβλήματα, ακόμη και έμετο.

Επιπλέον, αν δεν μασάει καλά το φαγητό του, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος να πνιγεί, αλλά και να πρηστεί το στομάχι του. Μια πάθηση, που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σοβαρή.

Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να εντοπίσετε τον λόγο της λαιμαργίας του σκύλου σας, και ιδιαίτερα αν αυτή η συμπεριφορά είναι πρωτοφανής, ο κ. Γινάργυρος συμβουλεύει να απευθυνθείτε άμεσα στον κτηνίατρο σας για την διερεύνηση της.

Οι τρόποι που μπορείτε να καταπολεμήσετε τη λαιμαργία

Σύμφωνα με τον κ. Γινάργυρο, αν τη λαιμαργία την προκαλεί κάποιο υποκείμενο νόσημα, με τη βοήθεια του κτηνιάτρου θα βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση.

Στην περίπτωση που η τροφή του σκύλου είναι κακής ποιότητας, η αλλαγή σε καλύτερης ποιότητας, σίγουρα θα έχει θετικό αποτέλεσμα.

Αν το θέμα μας είναι ο «ανταγωνισμός», το τάισμα του σκύλου που βρίσκεται σε αυτήν τη θέση θα πρέπει να γίνεται σε ξεχωριστό χώρο, από τα υπόλοιπα κατοικίδια. Έτσι, ώστε να αισθάνεται ασφάλεια.

Είναι πολύ πιθανό, η κίνηση αυτή να δώσει τη λύση στο πρόβλημα.

Τι μπορείτε να κάνετε εάν αποκλειστούν όλες αυτές οι αιτίες για τη λαιμαργία

Ο κ. Γινάργυρος δίνει τις εξής συμβουλές:

  1. Το μπολ «λαβυρίνθου», ή τα παιχνίδια φαγητού δεν επιτρέπουν στον σκύλο σας να προσλαμβάνει μεγάλη ποσότητα φαγητού. Στο εμπόριο υπάρχει ευρύτατη γκάμα τέτοιων προϊόντων. Όμως, μπορείτε να τα φτιάξετε και μόνοι σας, καθώς στο Διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλές σχετικές οδηγίες.

2. Μπορείτε να προσφέρετε στον σκύλο σας περισσότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά να μην ξεπερνούν την ημερήσια ποσότητα που πρέπει να τρώει.

Με αυτόν τον τρόπο, κάθε γεύμα θα έχει μικρή, σχετικά, ποσότητα φαγητού, αλλά θα μειώσει σημαντικά τους περισσότερους κινδύνους που προαναφέρθηκαν.

Κλείνοντας, ο κ. Γινάργυρος υπογραμμίζει: «Μην προσπερνάτε τη λαιμαργία του σκύλου σας. Ειδικά, αν αυτή η συμπεριφορά συνεχίζεται, ενημερώστε τον κτηνίατρο σας. Μπορεί το αίτιο της λαιμαργίας του σκύλου σας να μην είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αλλά η λαιμαργία μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνη για την υγεία του».

Ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος

● Ο κύριος Ελευθέριος Γινάργυρος είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει κάνει πρακτική άσκηση σε κλινικές μικρών ζώων στην Αμερική και μετεκπαίδευση στην Ακτινολογία, ενώ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παθολογία των μικρών ζώων, αλλά και στη χειρουργική.

Έχει συμμετάσχει σε πρακτικά σεμινάρια πάνω στην τραυματιολογία, την ορθοπεδική, αλλά και τη χειρουργική μαλακών μορίων.

Είναι ενεργό μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ.), της Ελληνικής Εταιρίας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.), καθώς και της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας (Ε.Δ.Κ.Ε.), η οποία προσφέρει βοήθεια σε ζώα που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κτηνιατρική φροντίδα.

Only in

Ο σκύλος που καταπίνει λαίμαργα το φαγητό του χρειάζεται την προσοχή σας

Ένας σκύλος που τρώει με βουλιμία, μπορεί να το κάνει επειδή η τροφή του είναι εύγευστη. Αλλά υπάρχει και η περίπτωση, η πράξη του αυτή να φανερώνει και άλλα πράγματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024