Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Runner’s Face: Μπορεί το τρέξιμο να επηρεάσει τη γήρανση του δέρματος;

Runner’s Face: Μπορεί το τρέξιμο να επηρεάσει τη γήρανση του δέρματος;

Οδηγεί το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων σε ένα «ισχνό, γερασμένο πρόσωπο», το λεγόμενο “runner’s face”;

Πολλοί χρήστες του TikTok ισχυρίζονται ότι το τρέξιμο, ως συστηματική δραστηριότητα, μπορεί να κάνει το δέρμα του προσώπου να φαίνεται πιο γερασμένο από όσο θα έπρεπε για την ηλικία μας. Υπάρχει, όμως, κάποια δόση αλήθειας σε αυτήν τη θεωρία;

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν από ένα βίντεο του Νεοϋορκέζου πλαστικού χειρουργού Gerald Imber στο TikTok , ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων οδηγεί σε ένα «ισχνό, γερασμένο πρόσωπο», το λεγόμενο “runner’s face”, όπως ανέφερε. Η πεποίθηση αυτή προέρχεται από δύο βασικές θεωρίες του: ότι το τρέξιμο προκαλεί την απώλεια ελαστικότητας του δέρματος και ότι η επιπλέον έκθεση στον ήλιο (για όσους τρέχουν σε εξωτερικούς χώρους) μπορεί να οδηγήσει σε κηλίδες και άλλα σημάδια πρόωρης γήρανσης. Κι ενώ η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην επιδερμίδα είναι αποδεδειγμένη πέρα από κάθε αμφιβολία, ξέρουμε πως μπορεί να περιοριστεί φορώντας συνέχεια αντηλιακό με υψηλό SPF και καπέλο. Όσο για τη χαμένη ελαστικότητα; Οι ειδικοί απαντούν παρακάτω!

Μπορεί το τρέξιμο να αλλάξει τον τρόπο που γερνάει το δέρμα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τρέξιμο από μόνο του δεν επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος. Ωστόσο, παράγοντες που σχετίζονται με το τρέξιμο μπορούν να την επηρεάσουν. Για παράδειγμα, η αυξημένη έκθεση στον ήλιο όταν τρέχετε έξω μπορεί να επιταχύνει τη διάσπαση του κολλαγόνου στην επιδερμίδα, η οποία οδηγεί με τη σειρά της σε ρυτίδες και χαλάρωση. Όσο για τα άλλα στοιχεία της θεωρίας του “runner’s face” που διατύπωσε ο Gerald Imber, όπως το να δείχνει το πρόσωπο ισχνό, οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι η σημαντική απώλεια βάρους που προκύπτει από την έντονη, συστηματική άσκηση, μπορεί να μειώσει το λίπος του προσώπου, κι έτσι το δέρμα είναι λογικό να φαίνεται λιγότερο πιο λεπτό.

Η έντονη άσκηση μειώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας;

Ενώ η αυξημένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση της γήρανσης, η σωστή φροντίδα της επιδερμίδας και η καθημερινή αντηλιακή προστασία μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ελαστικότητά της. Τα οφέλη του τρεξίματος για τη συνολική υγεία υπερτερούν και τα προληπτικά μέτρα φροντίδας του δέρματος μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας νεανικής εμφάνισης, εξηγούν οι skin experts, οπότε… πηγαίνετε για τρέξιμο χωρίς δεύτερη σκέψη!

Πώς θα προστατεύσετε το δέρμα από τον ήλιο όταν πάτε για τρέξιμο

Όταν έχετε σκοπό να τρέξετε πολλά χιλιόμετρα, εφαρμόστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο -που θα ανανεώνετε κάθε δύο ώρες εάν το τρέξιμο διαρκέσει πολύ ή ιδρώνετε αρκετά-, φορέστε καπέλο με φαρδύ γείσο και προστατευτικά ρούχα για την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ όποτε μπορείτε καλό είναι να τρέχετε κάτω από τη σκιά.

* Πηγή: Vita

Only in

Οι ίντριγκες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με τους «87» και τους 8 «κρυπτόμενους», κούρασαν τον κόσμο

Το γάντι του Πολάκη στον Κασσελάκη για την ηγεσία, ο «ανταρτοπόλεμος» των προσκείμενων στον Τσίπρα κι ένας ΣΥΡΙΖΑ που έχει κουράσει την κοινωνία με την συνεχιζόμενη εσωστρέφειά του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024