Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Τα διατροφικά μυστικά των μακροβιότερων ανθρώπων στον κόσμο

Τα διατροφικά μυστικά των μακροβιότερων ανθρώπων στον κόσμο

Ποια η διατροφή όσων ζουν στις λεγόμενες «μπλε ζώνες» και ξεπερνούν τα 100; Τι άλλο κάνουν διαφορετικά από εμάς;

Ως «μπλε ζώνες» ορίζονται μόλις πέντε περιοχές στον πλανήτη, με τον πληθυσμό τους να ζει πολύ περισσότερο από το μέσο όρο. Οι άνθρωποι εκεί ζουν περισσότερο και καλύτερα γιατί συνηθίζουν να μην κάθονται, να μην βιάζονται, να επενδύουν στις υγιείς σχέσεις και βέβαια να προσέχουν τη διατροφή τους.

ΙΚΑΡΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τη μεσογειακή διατροφή «κλειδί της μακροζωίας».

Οι Ικαριώτες ξεχωρίζουν για τις φρέσκες και θρεπτικές επιλογές, αλλά και για τον υγιεινό τρόπο προετοιμασίας των γευμάτων τους.

Η διατροφική τους λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: πατάτες, κατσικίσιο γάλα, μέλι, όσπρια, φέτα, λεμόνια, φασκόμηλο,  μαντζουράνα και ελαιόλαδο.

ΟΚΙΝΑΟΥΑ ΙΑΠΩΝΙΑ

«Hara hachi bu» («Φάε μέχρι να χορτάσεις οκτώ μέρη») είναι το κομφουκιανό mantra και λέγεται πριν από τα γεύματα για να υπενθυμίζει στους ανθρώπους να σταματούν το φαγητό όταν χορτάσουν κατά 80%. Οι κάτοικοι τρώνε κάτι από τη στεριά και κάτι από τη θάλασσα. Μεταξύ αυτών: το πικρό πεπόνι, το τόφου, το σκόρδο, το καστανό ρύζι, το πράσινο τσάι και τα μανιτάρια σιτάκε.

ΛΟΜΑ ΛΙΝΤΑ, ΗΠΑ

Σε δημητριακά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και λαχανικά επικεντρώνεται η διατροφή των κατοίκων της μικρής πόλης στην Καλιφόρνια. Τι τρώνε; Αβοκάντο, σολομό, φασόλια, πλιγούρι βρόμης, ψωμί ολικής άλεσης και γάλα σόγιας. Οι ποσότητες κρέατος και ψαριού είναι περιορισμένες, η πρόσθετη ζάχαρη απαγορευμένη, ενώ το βασικό ρόφημά τους είναι το νερό.

ΝΙΚΟΓΙΑ, ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

Ρύζι και μαύρα φασόλια, γαρνιρισμένα με λίγο τυρί και κόλιαντρο, σε τορτίγιες καλαμποκιού και ένα αβγό θεωρούνται η ντόπια σπεσιαλιτέ. Τα μυστικά της μακροζωίας τους, τα φασόλια και το καλαμπόκι. Στη Νικόγια λατρεύουν επίσης: τα φιστίκια, την παπάγια, τις μπανάνες και ένα είδος ροδάκινου με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α και C.

ΣΑΡΔΗΝΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ

Σε αυτό το όμορφο νησί στη μέση της Μεσογείου, οι κάτοικοι, πέρα από τον καθαρό αέρα, το ντόπιο κρασί και τον έρωτα, απολαμβάνουν: το κατσικίσιο γάλα και το πρόβειο τυρί, συνοδευόμενα από μέτριες ποσότητες υδατανθράκων (π.χ., ζυμωτό ψωμί). Καταναλώνουν επίσης σε μεγάλες ποσότητες: μάραθο, φάβα, ρεβίθια, ντομάτες, αμύγδαλα και τσάι από γαϊδουράγκαθο.

Πηγή: VITA

Only in

Ο σκύλος που καταπίνει λαίμαργα το φαγητό του χρειάζεται την προσοχή σας

Ένας σκύλος που τρώει με βουλιμία, μπορεί να το κάνει επειδή η τροφή του είναι εύγευστη. Αλλά υπάρχει και η περίπτωση, η πράξη του αυτή να φανερώνει και άλλα πράγματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024