Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του in, ένα επενδυτικό σχήμα από το εξωτερικό που σχετίζεται και με την ομογένεια, έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοτικών ακινήτων του Δήμου Καλαμάτας, χρηματοδοτώντας το έργο με ίδιους πόρους. Τα δημοτικά ακίνητα του Δήμου είναι περισσότερα από 130 και το γεγονός αυτό σημαίνει μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος σημαντικής κλίμακας, τουλάχιστον όσον αφορά το εύρος των ακινήτων της πόλης.

Η αποπληρωμή της επένδυσης

Μια επένδυση για την οποία έχει ήδη συζητηθεί και ο τρόπος αποπληρωμής της.  Σύμφωνα με πηγές του in, εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία, η επένδυση αναμένεται να αποπληρωθεί μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας που θα επιτευχθεί στα κτίρια που θα γίνει η παρέμβαση και συνάδει κατά πως φαίνεται με τις στρατηγικές επιλογές της δημοτικής αρχής για βιώσιμη ανάπτυξη και πράσινη μετάβαση.

Μην λησμονούμε ότι η Καλαμάτα, είναι μία από τις 100 πόλεις από επιλέχτηκαν από ολόκληρη την Ευρώπη  και εντάχτηκαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» και με αφορμή αυτό ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είχε δηλώσει: «Ο Δήμος μας και όλοι εμείς, οι κάτοικοι του, είμαστε πλέον πρωταγωνιστές, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στην προσπάθεια αντιστροφής των εφιαλτικών εξελίξεων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Στη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής και στη συνέχεια μίας  παγκόσμιας κοινότητας κλιματικής ουδετερότητας».

Η Καλαμάτα, έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσελκύει μεταξύ άλλων χιλιάδες νέους ανθρώπους. Η πληθυσμιακή αύξηση που σημειώνει η Καλαμάτα – να σημειώσουμε ότι αποτελεί έναν από τους ελάχιστους δήμους στην Ελλάδα με αυτό το χαρακτηριστικό και μάλλον ο μοναδικός Δήμος στην Πελοπόννησο με αύξηση πληθυσμού– υπογραμμίζει τη ανάπτυξή της και την αυξανόμενη ελκυστικότητά της ως αστικού κέντρου.