Η Μαφία της Μυκόνου: Πώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέτυχε να καταπολεμήσει τη διαφθορά
Για τη Μύκονο και το «οργανωμένο έγκλημα», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, κάνοντας λόγο για μαφία που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κατάφερε να περιορίσει, παρά τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Για τη μαφία της Μυκόνου γράφει ο ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung Μίκαελ Μάρτενς, αλλά και για την αποτυχία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να την αντιμετωπίσει.
«Η Μαφία της Μυκόνου: Πώς η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποτυγχάνει να περιορίσει τη διαφθορά σε αυτό που είναι ‘το πιο διάσημο νησί των πάρτι της Ευρώπης’, όπως το έθεσε κάποτε ο Guardian», γράφει ο δημοσιογράφος σε ανάρτησή του.
The Mykonos Mafia: How the government of Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis is failing to curb corruption on what is “Europe’s most famous party island” as the Guardian once put it. pic.twitter.com/5mmEmqIVHA
— Michael Martens (@Andric1961) August 23, 2024
Αποκαλυπτική ήταν άλλωστε η μεγάλη έρευνα του in, που ξεκίνησε το 2023, για την «πολεοδομική μαφία» της Μυκόνου, στην οποία παρέθετε έγγραφα με σοβαρές παραβιάσεις των όρων δόμησης στο νησί.
Όποιος μπλέκει με τη μαφία των κατασκευών ζει επικίνδυνα
«Πέρα από την υψηλή περίοδο, όταν οι θεατές συνωστίζονται σαν σαρδέλες για να δουν αξιοθέατα που δεν υπάρχουν πλέον εξαιτίας τους, η Μύκονος είναι ένα μαγικό μέρος. Αλλά πίσω από την πρόσοψη του Instagram, υπάρχει μια κατασκευαστική μαφία που απλώνεται πάνω από το νησί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απώλειες. Και αλίμονο σε όσους της στέκονται εμπόδιο!», γράφει η γερμανική εφημερίσα, αναφερόμενη σε δύο περιπτώσεις που προσέλκυσαν πρόσφατα ιδιαίτερη προσοχή.
Η πρώτη ήταν του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού. Περιπτώσεις σαν αυτήν, τονίζει η FAZ, σημειώονται ιδιαίτερα όταν ανακαλύπτονται πέτρες, θραύσματα και άλλα ιστορικά κειμήλια κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών. Αυτό συμβαίνει σχεδόν σε κάθε τελετή θεμελίωσης σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας. «Δεν είναι μόνο οι εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή του κλειστού ακόμα μετρό της Θεσσαλονίκης εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, που θα μπορούσαν να τραγουδήσουν μια ραψωδία γι’ αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Ψαρρός παραλίγο να ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου στη βόρεια Αθήνα πέρυσι από δύο δράστες που τράπηκαν σε φυγή. Είχε να αντιμετωπίσει την κατασκευαστική μαφία της Μυκόνου και κατήγγειλε περιπτώσεις παράνομης δόμησης. Ένας λειτουργός σαν τον Ψαρρό, που μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια για να σταματήσει επενδύσεις ή τουλάχιστον δαπανηρές καθυστερήσεις, προφανώς στέκεται εμπόδιο σε κάποιους. Η υπόθεσή του συγκλόνισε τη χώρα και έθεσε υπό αμφισβήτηση την υπόσχεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ενίσχυση του νόμου και της τάξης.
Στο νησί στάλθηκαν ειδικοί ανακριτές. Έγινε ορατό ένα δίκτυο διεφθαρμένων εργατών, ιδιοκτητών κλαμπ, ξενοδόχων, πανδοχείων, τοπικών πολιτικών και αστυνομικών «με εξαιρετικές διασυνδέσεις με διεφθαρμένους συνεργάτες στις αρχές της Αθήνας».
Μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες έγινε ένα έγκλημα που «φώτισε» ακόμη περισσότερο την υπόθεση του αρχαιολόγου: ο τοπογράφος Παναγιώτης Στάθης που εργαζόταν στη Μύκονο για δεκαετίες, πυροβολήθηκε στην Αθήνα στο Ψυχικό, από έναν δράστη που επίσης διέφυγε.
Μέχρι 30.000 ευρώ το τετραγωνικό
«Το παρασκήνιο της υποτιθέμενης δολοφονίας επί πληρωμή δεν είναι απολύτως γνωστό, αλλά ένα πράγμα είναι προφανές: πολλά χρήματα εμπλέκονται στη Μύκονο. Δεκάδες ξενοδοχεία πέντε αστέρων σε ένα νησί με λιγότερους κατοίκους από το Husum μαρτυρούν την καλοκαιρινή βιασύνη των πλούσιων πελατών από όλο τον κόσμο, που έρχονται στο νησί με απευθείας πτήσεις από το Ντουμπάι, το Μπαχρέιν, το Άμπου Ντάμπι και τη Ντόχα, μεταξύ άλλων. Αν και υπάρχουν εκατοντάδες ξενοδοχεία στο νησί, συνεχώς προστίθενται νέα ακίνητα», αναφέρει η FAZ.
Και προσθέτει πως φέτος, διαδόθηκε η είδηση για επένδυση 200 εκατ. ευρώ στη Μύκονο από την «Soutrock Property Company», θυγατρική του γερμανικού Ομίλου Otto. Ένα νέο πολυτελές συγκρότημα σχεδιάζεται σε σχεδόν 200.000 τετραγωνικά μέτρα.
Επιπλέον, πουθενά στην Ελλάδα οι τιμές για δεύτερη κατοικία δεν είναι υψηλότερες από ό,τι στα νησιά των Κυκλάδων, υπογραμμίζει. Στη Μύκονο, πληρώνονται έως και 7.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τέτοια «ευγενή» καταφύγια, ενώ τιμές άνω των 30.000 ευρώ ανά μέτρο έχουν αναφερθεί ακόμα για κάποιες κορυφαίες τοποθεσίες του νησιού.
Τα «Θα» του Μητσοτάκη για την Μύκονο
Μια κοινή παρενέργεια τέτοιων συναλλαγών είναι ότι πραγματοποιούνται στο περιθώριο ή πέρα από τη νομιμότητα.
«Θα επιβάλουμε τη νομιμότητα στη Μύκονο. Δεσμευόμαστε πως θα ξεριζωθούν τα δίκτυα της παραβατικότητας που νομίζουν ότι ορίζουν την τύχη του πανέμορφου αυτού νησιού», τόνιζε στο εβδομαδιαίο του μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις τον περασμένο Ιούλιο – δεσμεύσεις που αποδείχθηκαν «κούφια λόγια» της κυβέρνησής του, για μία ακόμη φορά.
Το «παραθυράκι» στο νόμο
Το ρεπορτάζ της FAZ εξηγεί πώς η μαφία της Μυκόνου «αξιοποιεί έναν νόμο που προβλέπει ότι όσα κτίρια ανεγέρθηκαν παρανόμως στην Ελλάδα πριν από τον Ιούλιο του 2011, μπορούν να ‘νομιμοποιηθούν’ αναδρομικά με την καταβολή όχι και πολύ υψηλών προστίμων. Και οι χρονολογίες ανέγερσης πολλών κτιρίων, που έχουν χτιστεί στη Μύκονο πολύ μετά το 2011, παραποιούνται συστηματικά, ώστε να εμπίπτουν στον συγκεκριμένο νόμο. Αυτό αποδεικνύεται πολύ εύκολα και από τις λήψεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ή του Google Maps – αν θέλει βέβαια κάποιος να το αποδείξει», υπογραμμίζει.
Για κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1982, οι ποινές είναι σημαντικά χαμηλότερες. Στη Μύκονο, τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πολύ μετά το 2011 ήταν επομένως «συστηματικά» προγενέστερα στα αρχεία.
Οι πλατείες, όπου υποτίθεται ότι βρίσκονταν κτίρια πριν από το 2011, ήταν στην πραγματικότητα ανεκμετάλλευτες για χρόνια μετά, εξηγεί η FAZ.
Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη έχει συνέπειες και για τους τουρίστες: οι υποδομές του νησιού δεν μπορούν πάντα να αντέξουν την «ανάπτυξη turbo». Για παράδειγμα, το αποχετευτικό δίκτυο στη Μύκονο έχει υπερφορτωθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου. Ρεύματα περιττωμάτων χύθηκαν πάνω από φρεάτια και έδωσαν στο τζετ σετ μια αξέχαστη εμπειρία διακοπών…
Την ίδια ώρα ο Πάνορμος παραμένει κατεχόμενη περιοχή
Μία από τις περιοχές της Μυκόνου που είχαν συζητηθεί πέρσι ήταν αυτή του Πανόρμου. Εκεί είχαν αποκαλυφθεί εκτεταμένες παράνομες κατασκευές γύρω από το κέντρο Principote. Η περίπτωση είχε έρθει στο προσκήνιο, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος με την Μύκονο, ενώ η κυβέρνηση, ακόμη και δια στόματος πρωθυπουργού, τη χρησιμοποιούσε ως παράδειγμα της αποφασιστικής στάσης που επέδειξε και της βούλησής της να τηρηθεί η νομιμότητα. Και όντως ύστερα από τον θόρυβο που προκλήθηκε η επιχείρηση γκρέμισε παράνομες κατασκευές πάνω στον αιγιαλό και φέτος λειτουργεί ξανά.
Όμως, αυτό δεν σημαίνει και η παραλία απελευθερώθηκε και έγινα ξανά προσβάσιμη. Στην πραγματικότητα η επιχείρηση εξακολουθεί να καταλαμβάνει όχι μόνο σημαντικό μέρος της παραλίας, αλλά ελέγχει και την πρόσβαση στην υπόλοιπη, υποτίθεται ελεύθερη παραλία, αφού ο μόνος τρόπος για να φτάσει κανείς σε αυτή, είναι περνώντας μέσα από την επιχείρηση.
Εκεί, όμως, θα συναντήσει τους υπεύθυνους ασφαλείας της επιχείρησης που δεν επιτρέπουν αυτή τη διέλευση. Επιπλέον, η ηχορρύπανση από τη δυνατή μουσική έχει ως αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι αφόρητη για όσους έχουν την ατυχία να μένουν εκεί κοντά. Πράγμα που σημαίνει ότι σε μεγάλο βαθμό οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για αντιμετώπιση της πολεοδομικής παραβατικότητας στη Μύκονο έμειναν κενό γράμμα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις