Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Αμερικανικές εκλογές με το όπλο παρά πόδας; Οδηγός καταστολής βίας για τον Νοέμβριο

Αμερικανικές εκλογές με το όπλο παρά πόδας; Οδηγός καταστολής βίας για τον Νοέμβριο

«Η πολιτική βία δεν πρέπει να μην αναφέρεται… είναι χαρακτηριστικό της αμερικανικής ιστορίας» αναφέρει η έκθεση της RAND

Δύσκολα θα θεωρούσε κανείς τις ΗΠΑ μια ασφαλή δημοκρατία, όταν αρκετοί  υποψήφιοι προέδροι έχουν πέσει θύμα επίθεσης τα τελευταία 100 χρόνια και ο εξτρεμισμός έχει γίνει ρουτίνα στην καθημερινότητα της υπερδύναμης.

Ακόμα και την παρέμβαση του στρατού περιλαμβάνει νέα αμερικανική έκθεση της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης RAND, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ομαλότητα των επικείμενων εκλογών στις ΗΠΑ.

Με τον τίτλο «Αντιμετώπιση της απειλής της πολιτικής βίας στις εκλογές του 2024» η έκθεση προειδοποιεί να λάβουν μέτρα όσους είναι επιφορτισμένοι με την επίβλεψη της δημόσιας ασφάλειας σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο στη διάρκεια των εκλογών.

Οι συντάκτες τις έκθεσης αναφέρουν ότι δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι επερχόμενες εκλογές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε βία, υπενθυμίζοντας ότι την τελευταία φορά, το 2020, υπήρξαν εκτεταμένες διαμαρτυρίες, τοπικές συγκρούσεις, σχέδιο απαγωγής κυβερνήτη και, τελικά, απόπειρα διακοπής της καταμέτρησης των εκλογικών ψήφων στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Έκτοτε, όπως γράφεται στην έκθεση, οι «εθνικοί ανταγωνισμοί της Αμερικής δεν έχουν επιλυθεί. Ενσωματώθηκαν, συντηρήθηκαν, επιδείχθηκαν και αναδείχθηκαν για να τροφοδοτήσουν ξανά την οργή μας».

Η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Τραμπ είναι μια προειδοποίηση, τονίζει η έκθεση ενώ η πολιτική βία μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή. Ενώ η Μυστική Υπηρεσία είναι υπεύθυνη για την προστασία των προεδρικών υποψηφίων, οι κυβερνήτες των Πολιτειών είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των εκλογών και ως εκ τούτου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της εκλογικής βίας.

Τα ακόλουθα 12 βήματα μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως για τη βελτίωση της ετοιμότητας.

Προτείνουν μια ενοποιημένη διοίκησης για τη συγκέντρωση όλων των εμπλεκόμενων δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών αξιωματούχων, των αρχών επιβολής του νόμου, δηλαδή στρατό και αστυνομία.

«Όλοι πρέπει να κατανοήσουν τα όρια του τι θα γίνει και τι δεν θα γίνει ανεκτό και τι θα συμβεί αν παραβιαστεί ο νόμος»

Στη συνέχεια κρίνεται απαραίτηση η δημιουργία μιας ειδικής ομάδας σχεδιασμού και ανταπόκρισης για την ασφάλεια των εκλογών ως συντονιστική οντότητα για τη διασφάλιση ότι θα ληφθούν υπόψη τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από τον κυβερνήτη και τον υπουργό Εξωτερικών της Πολιτείας. Τα μέλη θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ακόμα και στρατιωτικούς σε πολιτειακό επίπεδο.

H έκθεση προτείνει να δημιουργηθεί μια ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων σε επίπεδο σε κάθε πολιτεία που θα αποτελείται από βασικούς αξιωματούχους και τα επιλεγμένα στελέχη τους για να συγκεντρώνεται όταν ένα περιστατικό απειλεί να εξελιχθεί σε σοβαρή κρίση ως αποτέλεσμα μεγαλύτερης βίας, απώλειας ζωής, σημαντικής απώλειας περιουσίας, ή σοβαρή διακοπή της εκλογικής διαδικασίας. Σε αυτή θα συμμετέχουν κυβερνήρης, υπουργό Εξωτερικών (πολιτείας), τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της πολιτείας (πολιτείας), τον αρχηγό της πολιτειακής αστυνομίας και τον στρατηγό (διοικητή της Εθνικής Φρουράς), κ.α.

Δημιουργία ενός ενιαίου κέντρου ad hoc με επίκεντρο τις εκλογές, αφιερωμένο σε συγκέντρωση, αξιολόγηση και κοινοποίηση των εξελίξεων των απειλών στον κυβερνήτη, στην πολιτειακή ομάδα εργασίας και στην ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων. Οι λειτουργίες του θα περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση και την αξιολόγηση όλων των πληροφοριών σχετικά με τις απειλές που σχετίζονται με τις εκλογές. Η κύρια λειτουργία του θα είναι να διασφαλίζει ότι οι κρατικές αρχές λαμβάνουν συνεχείς ενημερώσεις για πιθανές απειλές.

Εκλογικό κέντρο στις ΗΠΑ.

Οι αρχές θα πρέπει να κάνουν προσομειώσεις και να διεξάγουν επανειλλημένα ασκήσεις. Ο σκοπός αυτών των προσπαθειών θα πρέπει να είναι η πρόβλεψη σεναρίων απειλών, ο εντοπισμός προβληματικών περιοχών και η ανάπτυξη πρωτοκόλλων απόκρισης.

Επιπλέον προτείνεται η αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας, των πολιτικών και των διαδικασιών απόκρισης. Η αναθεώρηση θα πρέπει να αφορά υφιστάμενους εκλογικούς νόμους και διατάγματα σχετικά με πιθανά αμφισβητούμενα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών σχετικά με διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις και άλλες συγκεντρώσεις κοντά σε εκλογικά τμήματα. «Όλοι πρέπει να κατανοήσουν τα όρια του τι θα γίνει και τι δεν θα γίνει ανεκτό και τι θα συμβεί αν παραβιαστεί ο νόμος» λέει η έκθεση.

Δημιουργία ανοιχτής γραμμής για ερωτήσεις και αιτήματα για άμεση βοήθεια από εκλογικά τμήματα και άλλους φορείς που εμπλέκονται στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Η κομητεία Maricopa στην Αριζόνα, για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει ένα Κέντρο Επικοινωνίας Κρίσεων.

Οι ειδικοί της RAND τονίζουν ότι δεν χρειάζεται να δημιουργηθούν νέες γραμμές εξουσίας, απλά να υπάρξει συμμόρφωση στις υπάρχουσες διαδικασίες όσο το δυνατόν περισσότερο, αν και οι απειλές που σχετίζονται με τις εκλογές ενδέχεται να απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

Τέλος, γίνεται αναφορά στον ζωτικό ρόλο του Τύπου ο οποίος πρέπει να ενημερώνεται για το τι κάνει το κράτος για να διασφαλίσει την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Βέβαια, οι συντάκτες αναγνωρίζουν ότι οι τρέχουσες δυσκολίες της χώρας αντικατοπτρίζουν βαθύτερα κοινωνικά προβλήματα που μπορεί να χρειαστούν γενιές για να επιλυθούν…

Only in

Οι ίντριγκες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με τους «87» και τους 8 «κρυπτόμενους», κούρασαν τον κόσμο

Το γάντι του Πολάκη στον Κασσελάκη για την ηγεσία, ο «ανταρτοπόλεμος» των προσκείμενων στον Τσίπρα κι ένας ΣΥΡΙΖΑ που έχει κουράσει την κοινωνία με την συνεχιζόμενη εσωστρέφειά του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024