Σάββατο 24 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές ΗΠΑ – Επίσημο: Ο RFK Jr τερματίζει την προεκλογική εκστρατεία και υποστηρίζει Τραμπ

Εκλογές ΗΠΑ – Επίσημο: Ο RFK Jr τερματίζει την προεκλογική εκστρατεία και υποστηρίζει Τραμπ

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζ. αποσύρθηκε από τις εκλογές και ανακοίνωσε την υποστήριξή του στον Τραμπ. Μπορεί να πάρει θέση στην επόμενη (πιθανή) κυβέρνηση.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ εγκατέλειψε την εκστρατεία του την Παρασκευή και υποστήριξε τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, τερματίζοντας μια προεδρική υποψηφιότητα που ξεκίνησε ως Δημοκρατικός, εκμεταλλευόμενος ένα από τα πιο διάσημα ονόματα της αμερικανικής πολιτικής ιστορίας.

Αναλυτές δήλωσαν ότι δεν ήταν σαφές αν η υποστήριξη του Κένεντι θα βοηθούσε τον Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται σε μια στενή κόντρα με τη Δημοκρατική αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου. Ο Κένεντι είπε ότι συναντήθηκε με τον Τραμπ και τους βοηθούς του αρκετές φορές και έμαθε ότι συμφωνούσαν σε θέματα όπως η ασφάλεια των συνόρων, η ελευθερία του λόγου και ο τερματισμός των πολέμων.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα και προσεγγίσεις στα οποία συνεχίζουμε να έχουμε πολύ σοβαρές διαφορές. Αλλά είμαστε ευθυγραμμισμένοι σε άλλα βασικά ζητήματα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Ο Κένεντι δήλωσε ότι θα αφαιρέσει το όνομά του από το ψηφοδέλτιο σε 10 πολιτείες μάχη που πιθανόν να καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και θα παραμείνει υποψήφιος σε άλλες πολιτείες.

Περιβαλλοντολόγος, ακτιβιστής κατά των εμβολίων και γιος και ανιψιός δύο τιτάνων της δημοκρατικής πολιτικής που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της ταραχώδους δεκαετίας του 1960, ο Κένεντι μπήκε στην κούρσα τον Απρίλιο του 2023 ως διεκδικητής του υποψηφίου των Δημοκρατικών για το χρίσμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Πρόδωσες τις αξίες της οικογένειας»

Με τους ψηφοφόρους εκείνη την εποχή να αποστρέφονται τόσο τον πιθανώς με προβλήματα υγείας Μπάιντεν όσο και τον νομικά ταλαιπωρημένο Τραμπ, το ενδιαφέρον για τον Κένεντι εκτοξεύτηκε στα ύψη. Ο ίδιος άλλαξε τα σχέδιά του και αποφάσισε να κατέβει ως ανεξάρτητος, και μια δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos τον Νοέμβριο του 2023 έδειχνε ότι ο Κένεντι αντλούσε την υποστήριξη του 20% των Αμερικανών σε μια τριπλή κούρσα με τον Μπάιντεν και τον Τραμπ.

Έκανε μια διαφήμιση υψηλού προφίλ κατά τη διάρκεια του Super Bowl του Φεβρουαρίου 2024 που επικαλέστηκε τον πατέρα του, τον Αμερικανό γερουσιαστή Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, και τον θείο του, τον πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι, και προκάλεσε την οργή μεγάλου μέρους της οικογένειάς του. Η αδελφή του Κέρι Κένεντι δήλωσε την Παρασκευή ότι η απόφασή του να υποστηρίξει τον Τραμπ πρόδωσε τις αξίες της οικογένειας. «Είναι ένα θλιβερό τέλος σε μια θλιβερή ιστορία», ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για ένα διάστημα, τόσο η εκστρατεία του Μπάιντεν όσο και του Τραμπ έδειξαν σημάδια ότι ανησυχούσαν ότι ο Κένεντι θα μπορούσε να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη ώστε να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών. Αλλά καθώς η κούρσα άλλαξε γρήγορα τους τελευταίους δύο μήνες – με τον Τραμπ να επιβιώνει από μια απόπειρα δολοφονίας και τον 81χρονο Μπάιντεν να υποκύπτει στις πιέσεις του ίδιου του κόμματός του και να δίνει τη σκυτάλη της προεκλογικής εκστρατείας στη Χάρις – το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για τον Κένεντι, 70 ετών, μειώθηκε.

Μια δημοσκόπηση της Ipsos στις αρχές του μήνα έδειξε ότι η εθνική του υποστήριξη είχε πέσει στο 4%, ένα μικρό ποσοστό, το οποίο όμως θα μπορούσε να έχει σημασία σε μια αμφίρροπη κούρσα όπως η σημερινή αναμέτρηση Τραμπ-Χάρις.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ (…) κληρονομεί τις αποσκευές ενός αποτυχημένου περιθωριακού υποψηφίου. Καλά ξεμπερδέματα», σχολιάζουν οι Δημοκρατικοί.

Ένας αποτυχημένος, περιθωριακός, υποψήφιος

Ο Τραμπ γιόρτασε την υποστήριξη του Κένεντι σε μια στάση της προεκλογικής εκστρατείας στο Λας Βέγκας. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Μπόμπι. Αυτό ήταν πολύ ωραίο», δήλωσε ο Τραμπ. «Είναι σπουδαίος τύπος, τον σέβονται όλοι».

Οι Δημοκρατικοί απέκρουσαν την ανακοίνωση. «Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κερδίζει μια υποστήριξη που θα βοηθήσει στην οικοδόμηση υποστήριξης, αλλά κληρονομεί τις αποσκευές (σ.σ. τα βάρη του παρελθόντος) ενός αποτυχημένου περιθωριακού υποψηφίου. Καλά ξεμπερδέματα», ανέφερε σε δήλωσή της η ανώτερη σύμβουλος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών Μαίρη Μπεθ Κάιχιλ.

Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Ντρέξελ, Γουίλιαμ Ρόζενμπεργκ, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι απίθανο να έχει αντίκτυπο στην κούρσα, δεδομένων των χαμηλών δημοσκοπικών ποσοστών του Κένεντι. «Αν το είχε κάνει αυτό πριν από τρεις μήνες, ίσως να είχε διαφορετικό αντίκτυπο», είπε.

Ο δημοσκόπος του Τραμπ, Τόνι Φαμπρίτσιο, υποστήριξε ότι περισσότεροι από τους υποστηρικτές του Κένεντι θα υποστήριζαν τον Τραμπ παρά την Χάρις στις πολιτείες μάχης. «Αυτά είναι καλά νέα για τον πρόεδρο Τραμπ και την εκστρατεία του», έγραψε σε σημείωμά του. Σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη του Τραμπ, ο Κένεντι ήλπιζε σε μια θέση εργασίας σε μια πιθανή διοίκηση του Τραμπ, δήλωσε την Τετάρτη στο Ρόιτερς ένα super PAC που υποστηρίζει τον Κένεντι. Κάτι που ο Τραμπ δήλωσε πως «σκέφτεται» και ίσως υποσχέθηκε.

Το σκουλίκι του εγκεφάλου, ώθησε τον Ρόμπερτ Φ. Κένεντι τζ να πέσει θύμα γελοιποίησης.

Το «πολιτικό αουτσάιντερ» και το σκουλίκι στον εγκέφαλο

Ο Κένεντι παρουσίαζε τον εαυτό του ως πολιτικό αουτσάιντερ. Είπε στο Ρόιτερς σε συνέντευξή του τον Μάρτιο ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα καταργήσει πολλές διατάξεις του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού που υπέγραψε ο Μπάιντεν και θα επιδιώξει να κλείσει τα νότια σύνορα για τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ. Προσέφερε επίσης σταθερή υποστήριξη στο Ισραήλ.

Ο μεγαλοχορηγός του Τραμπ Τίμοθι Μέλον, ένας 82χρονος κληρονόμος τραπεζών, έχει δώσει εκατομμύρια δολάρια σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο για την υποστήριξη του Κένεντι και 75 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη του Τραμπ, σύμφωνα με τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής μέχρι τις 31 Ιουλίου. Σε ένα βίντεο από ένα τηλεφώνημα που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ πρότεινε στον Κένεντι ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος θα μπορούσε να κάνει κάτι για να υποστηρίξει την εκστρατεία του Τραμπ.

Ο Κένεντι δήλωσε αυτόν τον μήνα σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ότι πέταξε μια νεκρή αρκούδα στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης πριν από μια δεκαετία και το σκηνοθέτησε για να φαίνεται ότι την χτύπησε ποδήλατο. Δήλωσε ότι είχε «τόσους πολλούς σκελετούς στη ντουλάπα μου», αφού μια πρώην μπέιμπι σίτερ της οικογένειας τον κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση. Αρνήθηκε ότι μια φωτογραφία που τον απεικόνιζε να ποζάρει με το ψημένο κουφάρι ενός μεγάλου ζώου ανήκε σε σκύλο.

Και μετά ήταν και το σκουλήκι του εγκεφάλου. Η εκστρατεία του Κένεντι επιβεβαίωσε ότι είχε ένα παράσιτο στον εγκέφαλό του πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά έκτοτε έχει αναρρώσει πλήρως, προκαλώντας ευρεία γελοιοποίηση.

Only in

Ο Τραμπ αλλάζει (σχεδόν) τα πάντα και κυνηγά την Καμάλα Χάρις στις δημοσκοπήσεις

Με την Χάρις να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ προσέλαβε τους παλιούς του συμβούλους, αλλάζει στρατηγική, αλλά δεν συγκρατείται από το να προσβάλει την Καμάλα Χάρις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024