Σάββατο 24 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ αλλάζει (σχεδόν) τα πάντα και κυνηγά την Καμάλα Χάρις στις δημοσκοπήσεις

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ αλλάζει (σχεδόν) τα πάντα και κυνηγά την Καμάλα Χάρις στις δημοσκοπήσεις

Με την Χάρις να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ προσέλαβε τους παλιούς του συμβούλους, αλλάζει στρατηγική, αλλά δεν συγκρατείται από το να προσβάλει την Καμάλα Χάρις.

Η πιο πολυάσχολη εβδομάδα του Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία συγκρούστηκε με την πιο σημαντική πολιτικά στιγμή της Κάμαλα Χάρις, μια εσκεμμένη κίνηση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου να παραχωρήσει όσο το δυνατόν λιγότερα φώτα της δημοσιότητας στην αντίπαλό του, όπως αναφέρει το Bloomberg στην ανάλυσή του.

Ουσιαστικά ο σκοπός ήταν να μην αφήσει την Κάμαλα Χάρις να εδραιώσει την ατζέντα των εκλογών, όμως δεν το έκανε με τρόπο που να προσελκύει τους πιο μετριοπαθείς δυνητικούς ψηφοφόρους του. Το ζήτημα έχει τρομάξει την καμπάνια των Ρεπουμπλικανών, καθώς υποχρεώθηκαν μετά την παραίτηση Μπαίντεν σε πλήρη ανασχεδιασμό της πολιτικής τους και αλλαγής από τα συνεχή χτυπήματα στην ηλικία του υποψηφίου των Δημοκρατικών. Κάτι που δούλευε.

Καθώς οι πληθωρικοί Δημοκρατικοί συγκεντρώνονταν στο Σικάγο για το συνέδριο του κόμματός τους για την ανάδειξη των υποψηφίων, ο Τραμπ πέρασε την εβδομάδα προσπαθώντας να ξαναδώσει ενέργεια στη δική του εκστρατεία, με ένα επιθετικό πρόγραμμα που τον οδήγησε σε πέντε πολιτείες που ταλαντεύονται μεταξύ των δύο αντιπάλων σε ισάριθμες ημέρες, μια στάση στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και συνεντεύξεις σε μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή για τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος προηγουμένως προγραμμάτιζε μία ή δύο δημόσιες εκδηλώσεις την εβδομάδα. Η ξέφρενη εβδομάδα διαψεύδει τις ανησυχίες του Τραμπ ότι έχει χάσει την ικανότητα να μονοπωλεί την επικαιρότητα, όπως έκανε όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, 81 ετών, διεκδικούσε ακόμη την επανεκλογή του.

O Ντόναλντ Τραμπ πίσω από προστατευτικό, αλεξίσφαιρο τζάμι. Κάτι που υπενθυμίζει την απόπειρα εναντίον του.

Η παραίτηση Μπάιντεν τον έκανε να τρέχει

«Ο Τραμπ έχει συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται σε διαφορετικό αγώνα», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ρεπουμπλικανών Νιουτ Γκίνγκριτς, στενός σύμμαχος του. «Θέλει περισσότερη ενέργεια. Θέλει διαφορετικές ιδέες». Να σημειωθεί πως πρώην στενοί του συνεργάτες και λοιποί Ρεπουμπλικάνοι μίλησαν με καθόλου κολακευτικά λόγια εναντίον του Τραμπ στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών – DNC.

Η εκστρατεία του μετέφερε τη μάχη των προβολέων απευθείας στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών, διοργανώνοντας καθημερινές συνεντεύξεις Τύπου για την οικονομία, την εθνική ασφάλεια και τη μετανάστευση στο ξενοδοχείο Trump στο Σικάγο, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την αρένα όπου η Χάρις παρέλαβε επίσημα το χρίσμα του κόμματός της ως η πρώτη μαύρη γυναίκα και η πρώτη Ασιάτισσα-Αμερικανίδα στην κορυφή του ψηφοδελτίου.

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πέρασε κάθε στιγμή αυτής της εβδομάδας αναδεικνύοντας τα ζητήματα που βρίσκονται στην καρδιά των Αμερικανών, ενώ η Καμάλα Χάρις πέρασε την εβδομάδα αποφεύγοντας το δικό της DNC (σ.σ. Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών) και αρνούμενη να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις ακροαριστερές απόψεις της, όπως η κατάργηση της εγγύησης σε μετρητά», δήλωσε η εκπρόσωπος της εκστρατείας Ντανιέλ Αλβάρεζ.

Μετά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι τον Ιούλιο, η ομάδα του Τραμπ βρισκόταν στα ύψη, με νέα ανάσα από την επιβίωση του Τραμπ από την απόπειρα δολοφονίας και με τους Δημοκρατικούς να έχουν εμπλακεί σε μια εσωτερική μάχη για το αν θα αναγκάσουν τον Μπάιντεν να αποχωρήσει από την κούρσα. Η νίκη φαινόταν σχεδόν βέβαιη. Μέχρι το σημείο υπάλληλοι της καμπάνιας να συζητούν τις θέσεις εργασίας που θα ήθελαν να καλύψουν στην δεύτερη θητεία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Η Στέφανι Γκρίσαμ είναι μια από τους πέντε Ρεπουμπλικάνους και πρώην συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ, που μίλησαν εναντίον του στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών.

Προσθήκες ατόμων και αλλαγή στρατηγικής

Η είσοδος της Χάρις στην προεδρική κούρσα πριν από ένα μήνα ισοπέδωσε τη στρατηγική της εκστρατείας του Τραμπ, η οποία επικεντρώθηκε στην επίθεση κατά της ηλικίας του Μπάιντεν και των χειρισμών του στην οικονομία.

Η Χάρις, 59 ετών, αφιέρωσε πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι ο Μπάιντεν σε μεγάλης κλίμακας ενεργητικές προεκλογικές στάσεις. Και έχει εργαστεί για να διαχωρίσει τον εαυτό της από το οικονομικό ιστορικό του προέδρου, το οποίο έχει αμαυρωθεί στο μυαλό πολλών ψηφοφόρων από το υψηλό κόστος των τροφίμων και της στέγασης.

Απογοητευμένος από την κατάσταση της κούρσας, ο Τραμπ, 78 ετών, έχει προσθέσει αρκετούς ανώτερους βοηθούς στις τάξεις της εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένου του Κόρεϊ Λεβαντόφσκι, του πρώτου διευθυντή της εκστρατείας του από το 2016, ο οποίος επινόησε τη φράση «αφήστε τον Τραμπ να είναι ο Τραμπ». Προσέλαβε επίσης τον Τέιλορ Μπάντοβιτς, ο οποίος πρόσφατα διηύθυνε μια υπέρ του Τραμπ επιτροπή πολιτικής δράσης (σ.σ. Super PAC, ομάδα λόμπι), και τον Τιμ Μέρτο, πρώην εκπρόσωπο της εκστρατείας του για το 2020.

Oι Κόρεϊ Λεβαντόφσκι, Ντόναλντ Τραμπ και Έρικ Τραμπ (από αριστερά προς τα δεξιά) το 2016.

Ο ρόλος του Λεβαντίφσκι και ο ευεργετικός ανταγωνισμός, εντός της καμπάνιας Τραμπ

Ο Λεβαντόφσκι θα λειτουργεί στο ίδιο επίπεδο με τους υπεύθυνους της προεκλογικής εκστρατείας Σούζι Γουάιλς και Κρις Λατσιβίτα, σύμφωνα με αξιωματούχο της εκστρατείας, οι οποίοι αναμένεται να παραμείνουν στους ρόλους τους. Δεν θα επιβλέπει το προσωπικό ή τις δαπάνες της εκστρατείας, αλλά θα συμμετέχει στη στρατηγική, δήλωσε άλλος σύμμαχος.

Ο Λεβαντόφσκι ταξίδεψε μαζί με τον Τραμπ το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πενσιλβάνια, γεγονός που προϊδεάζει ότι θα απολαμβάνει στενή εγγύτητα με τον πρώην πρόεδρο.

Η προσθήκη νέου προσωπικού σε κορυφαίο επίπεδο θα μπορούσε να φέρει περισσότερο χάος σε μια εκστρατεία που έχει επωφεληθεί από τις λίγες εσωτερικές διαμάχες μεταξύ του προσωπικού. Ο Τραμπ προτιμά μια αποκεντρωμένη δομή εξουσίας γύρω του, λένε πρώην βοηθοί, ακόμη και αν αυτό οδηγεί συχνά σε τριβές εντός του στενού του κύκλου. «Μερικές φορές, αν αφήσεις τα πράγματα να αναδιαμορφωθούν, λίγο δράμα είναι καλό», πρόσθεσε ο Γκίνγκριτς.

Η επίθεση σε πρόσωπα χωρίς επιχειρήματα, με την χρήση κοσμητικών επιθέτων, μπορεί να σε πάει μέχρι ενός σημείου και με ένα συγκεκριμένο κοινό.  Έχει «ταβάνι». Ο Τραμπ επιμένει σε λογικές Γκέμπελς και ονοματοδοσίας των πολιτικών του αντιπάλων.

Η επιμονή του Τραμπ με την ονοματοδοσία των αντιπάλων του

Από την «Απατεώνισσα Χίλαρυ», μέχρι τον «Κακομοίρη Τζο», ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει ευρεία χρήση επιθέτων κατά των πολιτικών του αντιπάλων σε μια χαρακτηριστική τακτική προπαγάνδας. Αρχικά χαρακτήρισε «συντρόφισσα Καμάλα» την Χάρις, αμφισβήτησε τη φυλετική της ταυτότητα και την αποκάλεσε «χαζή». Είπε ότι «δικαιούται» να εκτοξεύει προσβολές εναντίον της Χάρις, γεγονός που δημιούργησε ευρεία ειδησεογραφική κάλυψη που πιθανόν να αποξενώσει τις γυναίκες και τους μαύρους ψηφοφόρους.

Αλλά οι επιθέσεις του σχετικά με το ότι αποφεύγει τους δημοσιογράφους, μαζί με την αίσθηση ότι η εκστρατεία της δεν έχει παρουσιάσει αρκετά λεπτομερή σχέδια πολιτικής, αρχίζουν να κολλάνε. Ο Τραμπ δεν λαμβάνει υπόψη τη συμβουλή του επιτελείου του να συνεχίσει να χτυπά τον Χάρις για την οικονομία, τον πληθωρισμό και τη μετανάστευση, τομείς πολιτικής στους οποίους οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει σαφές πλεονέκτημα έναντι της αντιπάλου του.

Σε συγκεντρώσεις αυτή την εβδομάδα είπε στα πλήθη ότι τον παρακαλούν να αποφύγει να χρησιμοποιεί επίθετα στη Χάρις επειδή είναι γυναίκα και να μειώσει τις προσωπικές επιθέσεις. Ο Τραμπ αστειεύτηκε σε μια συγκέντρωση την Τετάρτη ότι θα απολύσει το προσωπικό της προεκλογικής του εκστρατείας αφού το πλήθος ζητωκραύγαζε ότι πρέπει να συνεχίσει τις προσβολές επί προσωπικού χωρίς επιχειρήματα.

Στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό σε ένα αντικείμενο που πολώνει τους Αμερικανούς: την μετανάστευση. Μια επιτυχία της παγκόσμιας ακροδεξιάς στο να υποδεικνύει τους μετανάστες ως «εχθρούς».

Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε

Η Χάρις βρήκε τρόπους να «μπει στο μάτι» του Τραμπ αυτή την εβδομάδα, διοργανώνοντας μια συγκέντρωση με τον υποψήφιο σύντροφό της Τιμ Γουόλτς στο Μιλγουόκι στην ίδια αρένα που οι Ρεπουμπλικάνοι πραγματοποίησαν το συνέδριό τους τον περασμένο μήνα, μια προσπάθεια να χλευάσουν τον Τραμπ για την ικανότητά τους να προσελκύουν μεγάλα πλήθη.

Το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών έχει επίσης προσελκύσει μεγαλύτερο τηλεοπτικό κοινό από αυτό των Ρεπουμπλικάνων – σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen – ένα πλήγμα για τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος συχνά υπερηφανεύεται για το μέγεθος του ακροατηρίου του.

Η είσοδος της Χάρις στην κούρσα αναζωογόνησε ένα Δημοκρατικό Κόμμα που δεν είχε ενθουσιαστεί σε μεγάλο βαθμό με τον Μπάιντεν να είναι ο αναμενόμενος υποψήφιος. Η υποψηφιότητά της άλλαξε και τον εκλογικό χάρτη, επαναφέροντας στο παιχνίδι πολιτείες που η εκστρατεία του Τραμπ πίστευε ότι θα κέρδιζε εύκολα, όπως η Αριζόνα, η Νεβάδα και η Τζόρτζια.

Με τον Μπάιντεν, ο Τραμπ είχε εύκολο παιχνίδι. Την Χάρις την αποκάλεσε «Μαρξίστρια, ριζοσπάστρια, συντρόφισσα Κάμαλα» κάτι ουτοπικό για όποιον γνωρίζει την αμερικανική πολιτική και ειδικά τους Δημοκρατικούς.

Τέλος στον μονόδρομο Μπάιντεν, η Χάρις έχει πολλά μονοπάτια για την νίκη

Με τον Μπάιντεν, «ήταν blue wall or bust» (σ.σ. Μπλε είναι το χρώμα των Δημοκρατικών και κόκκινο των Ρεπουμπλικανών), δήλωσε ο Τσόνσι Μακλίν , πρόεδρος του Future Forward, μιας ομάδας λόμπι – super PAC που υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς, αναφερόμενος στην ομάδα πολιτειών του Ουισκόνσιν, του Μίσιγκαν και της Πενσιλβάνια.

«Είναι αρκετά σκληρό να έχεις μόνο έναν δρόμο», δήλωσε ο Μακλίν, προσθέτοντας ότι οι Δημοκρατικοί είναι τώρα «εκστασιασμένοι» επειδή έχουν πολλούς τρόπους να κερδίσουν τον Νοέμβριο. Η διάθεση του Τραμπ έχει βελτιωθεί καθώς κάνει περισσότερο προεκλογική εκστρατεία και οι σύμβουλοι λένε κατ’ ιδίαν ότι ο μήνας του μέλιτος της Χάρις θα τελειώσει μέχρι την Ημέρα της Εργασίας στις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Όταν ρωτάτε τους ψηφοφόρους αν θα προτιμούσαν να επιστρέψουν στην οικονομία του Τραμπ ή να παραμείνουν στην οικονομία του Μπάιντεν, κερδίζουμε δύο προς ένα», δήλωσε ο κορυφαίος δημοσκόπος του Τραμπ, ο Τόνι Φαμπρίτσιο, στα μέσα Αυγούστου σε ενημέρωση δημοσιογράφων στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. «Τα θεμελιώδη στοιχεία του αγώνα δεν έχουν αλλάξει». Και αυτές είναι οι αδυναμίες που προσπαθούν να υπερκαλύψουν οι Δημοκρατικοί.

To ευχάριστο νέο για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι η παραίτηση του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, από όσο φαίνεται υπέρ του. Ο Τραμπ είχε αναφέρει πως μπορεί να του δώσει υπουργείο ή θέση στην κυβέρνηση.

Πηγή: Bloomberg

Only in

Ο Τραμπ αλλάζει (σχεδόν) τα πάντα και κυνηγά την Καμάλα Χάρις στις δημοσκοπήσεις

Με την Χάρις να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ προσέλαβε τους παλιούς του συμβούλους, αλλάζει στρατηγική, αλλά δεν συγκρατείται από το να προσβάλει την Καμάλα Χάρις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024