Νέους όρους προσθέτει ακόμα μία φορά το Ισραήλ για να υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, αναφέρουν δέκα πηγές με γνώση των συνομιλιών στο Reuters. Οι ΗΠΑ είχαν δεχτεί σε προηγούμενη φάση κάποιους επιπλέον όρους που έθεσε το Τελ Αβίβ στην πρόταση που παρουσίασε ο Μπάιντεν τον Μάιο, αλλά τώρα το Ισραήλ φαίνεται πως θέτει νέα εμπόδια.

Αυτά αφορούν τον στρατιωτικό έλεγχο από το Ισραήλ του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας (τη στενή λωρίδα γης ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο) και του διαδρόμου Νετζαρίμ (που εκτείνεται από το ανατολικό προς δυτικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα διχοτομώντας ουσιαστικά τη Λωρίδα της Γάζας στη μέση).

Πηγή: Reuters

Επιπλέον το Ισραήλ βάζει εμπόδια στην πρόταση της Χαμάς για απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, εξαιρώντας ονόματα από τη λίστα που έχει δώσει η παλαιστινιακή οργάνωση και ζητά κάποιοι από αυτούς που θα απελευθερωθούν να μην επιστρέψουν στα παλαιστινιακά εδάφη αλλά να φύγουν σε άλλες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των κρατουμένων που η Χαμάς ζητά να απελευθερωθούν είναι και ο Μαρουάν Μπαργούτι, ο πιο δημοφιλής παλαιστίνιος ηγέτης, μέλος της Φατάχ που είναι στη φυλακή εδώ και 22 χρόνια.

Κάθε υποχώρηση φέρνει νέες απαιτήσεις

Η Χαμάς θεωρεί ότι το Ισραήλ άλλαξε τους όρους και τις παραμέτρους του «την τελευταία στιγμή» και ανησυχεί ότι οι όποιες παραχωρήσεις κάνει θα απαντηθούν με περισσότερες απαιτήσεις, δήλωσε στο Reuters μία από τις πηγές.

Η παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων κατά μήκος των διαδρόμων, θα ισοδυναμούσε με συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή που θα σταματούσε την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών

Σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, η Χαμάς δήλωσε ότι η πρόταση που προέκυψε από τις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας ήταν πολύ κοντά στις πρόσφατες θέσεις του Νετανιάχου που θέτουν νέους όρους.

Προέτρεψε τους διαμεσολαβητές να επιμείνουν στην εφαρμογή της έκδοσης του Ιουλίου της συμφωνίας-πλαισίου, αντί να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις

Σε ανακοίνωσή της η Χαμάς ανέφερε ότι η πρόταση του Ισραήλ τον Μάιο ήταν πως μόνο άοπλοι πολίτες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της Γάζας, διασχίζοντας τον διάδρομο Νετζαρίμ. Η νέα πρόταση του Ισραήλ, όμως που σύμφωνα με την ανακοίνωση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε μια συνάντηση των διαμεσολαβητών στη Ρώμη στις 27 Ιουλίου, ήταν ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας συγκεκριμένος και συμφωνημένος μηχανισμός για να διασφαλιστεί αυτό, υπονοώντας μια ισραηλινή στρατιωτική παρουσία στο Νετζαρίμ.

Σύμφωνα με μια δεύτερη πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες, το Ισραήλ πρότεινε ότι μια συμφωνία για την επιστροφή των μη μαχητών στο βόρειο μισό της Γάζας θα συμφωνηθεί «σε μεταγενέστερη ημερομηνία».

Οι ΗΠΑ έχουν αποδεχθεί και τους νέους όρους;

Ένας δυτικός διπλωμάτης, περιγράφοντας τις τελευταίες απαιτήσεις του Ισραήλ στις συνομιλίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, δήλωσε ότι φαίνεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποδεχθεί τις αλλαγές που πρότεινε ο Νετανιάχου, μεταξύ άλλων για τη συνέχιση της ισραηλινής στρατιωτικής ανάπτυξης στους δύο διαδρόμους.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος αμφισβήτησε αυτή την πρόταση, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την «εφαρμογή» θα αποσκοπούσαν στο να ξεκαθαρίσουν τις διαφωνίες σχετικά με τους διαδρόμους Φιλαδέλφεια και Νετζάριμ, τον αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων και το ποιος θα απελευθερωθεί, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Ο Μπλίνκεν απέρριψε επίσης κάθε υπόνοια ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα καταλαμβάνουν τη Γάζα σε μακροπρόθεσμη βάση, λέγοντας στη συνέντευξη Τύπου ότι το χρονοδιάγραμμα και η τοποθεσία της αποχώρησης των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων ήταν πολύ ξεκάθαρα στη συμφωνία.

Ο έλεγχος της συνοριακής περιοχής του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, μαζί με το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος για το Κάιρο.

Ενστάσεις Αιγύπτου

Η Αίγυπτος είναι έτοιμη να λάβει περισσότερα μέτρα ασφαλείας στον διάδρομο Φιλαδέλφειας, αλλά απορρίπτει την παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων εκεί, δήλωσαν οι αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

Το Ισραήλ κατέλαβε τον έλεγχο του στρατηγικού διαδρόμου τον Μάιο, λέγοντας ότι χρησιμοποιείται από τη Χαμάς για τη λαθραία εισαγωγή όπλων και απαγορευμένων υλικών στις σήραγγές της προς τη Γάζα.

Η ισραηλινή προέλαση είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει το πέρασμα της Ράφα, μειώνοντας απότομα την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα, σταματώντας τη δυνατότητα να βγουν εκτός Λωρίδας ασθενείς που χρήζουν επείγουσας βοήθειας και στερώντας ενδεχομένως από την Αίγυπτο το ρόλο της να μεσολαβεί για την πρόσβαση στο μοναδικό συνοριακό πέρασμα προς τη Γάζα που δεν ελεγχόταν άμεσα από το Ισραήλ.

Η Αίγυπτος λέει ότι οι σήραγγες που χρησιμοποιούνται για το λαθρεμπόριο στη Γάζα έχουν κλείσει ή καταστραφεί, ότι η παλαιστινιακή παρουσία στη Ράφα πρέπει να αποκατασταθεί και ότι η νεκρή ζώνη του διαδρόμου Φιλαδέλφειας είναι εγγυημένη από την ειρηνευτική συνθήκη Αιγύπτου-Ισραήλ του 1979.

Η παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων κατά μήκος των διαδρόμων, είπαν οι πηγές της Χαμάς, θα ισοδυναμούσε με συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή που θα σταματούσε την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.