Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ισλανδία: Εκρηξη ηφαιστείου στη χερσόνησο Ρέκιανες, η 6η από τον Δεκέμβριο

Ισλανδία: Εκρηξη ηφαιστείου στη χερσόνησο Ρέκιανες, η 6η από τον Δεκέμβριο

«Aρχισε έκρηξη (του ηφαιστείου) Σούντνουκσγιγκαροντ ανατολικά του όρους Σιλίνγκαφελ», αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας.

Ηφαίστειο εισήλθε σε φάση έκρηξης χθες Πέμπτη στη χερσόνησο Ρέκιανες, στη νοτιοδυτική Ισλανδία, εξέλιξη που καταγράφεται για έκτη φορά από τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσαν οι αρχές (φωτογραφία, επάνω, από mbl.is).

«Aρχισε έκρηξη (του ηφαιστείου) Σούντνουκσγιγκαροντ ανατολικά του όρους Σιλίνγκαφελ», ανέφερε η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας πως η εξέλιξη καταγράφηκε στις 21:26 (τοπική ώρα• 00:26 ώρα Ελλάδας), ακολουθώντας σειρά σεισμών.

Από το 2021 έχουν σημειωθεί εννέα εκρήξεις στη χερσόνησο

Μελέτες είχαν δείξει ότι το μάγμα συσσωρεύεται υπόγεια, προειδοποιώντας για νέα ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή που βρίσκεται ακριβώς νότια της πρωτεύουσας της Ισλανδίας Ρέικιαβικ.

Οι εκρήξεις καταδεικνύουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει το νησιωτικό έθνος των σχεδόν 400.000 κατοίκων, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η χερσόνησος Ρέκιανες θα μπορούσε ν’ αντιμετωπίσει επανειλημμένα ξεσπάσματα για δεκαετίες ή και αιώνες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Από το 2021 έχουν σημειωθεί εννέα εκρήξεις στη χερσόνησο, μετά την επανενεργοποίηση των γεωλογικών συστημάτων που παρέμεναν αδρανή για 800 χρόνια.

Οι αρχές έχουν κατασκευάσει φράγματα για να ανακατευθύνουν τις ροές λάβας μακριά από κρίσιμες υποδομές και από την πόλη Γκρίνταβικ.

Ηφαιστειακός τουρισμός

Το Γκρίνταβικ, το οποίο φιλοξενεί ένα από τα βασικά αλιευτικά λιμάνια της Ισλανδίας και σχεδόν 4.000 ανθρώπους, έχει εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό από τα τέλη του περασμένου έτους, όταν οι κάτοικοι έλαβαν για πρώτη φορά εντολή ν’ απομακρυνθούν.

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις στη χερσόνησο Ρέκιανες είναι οι λεγόμενες σχισμογενείς, οι οποίες συνήθως δεν διαταράσσουν την εναέρια κυκλοφορία καθώς δεν συνοδεύονται από μεγάλα ξεσπάσματα ή σημαντική διασπορά τέφρας στη στρατόσφαιρα.

Η Ισλανδία, η οποία έχει περίπου το μέγεθος της πολιτείας του Κεντάκι των ΗΠΑ, διαθέτει περισσότερα από 30 ενεργά ηφαίστεια, καθιστώντας το βορειοευρωπαϊκό νησί πρωταρχικό προορισμό για ηφαιστειακό τουρισμό.

Πηγή: ΑΠΕ

Only in

ΣΥΡΙΖΑ: Κείμενο «μανιφέστο» των «87» κατά της ηγεσίας – Αποχώρηση από ΠΓ με αιχμές

Κατηγορούν τον Στέφανο Κασσελάκη πως ενώ η Πολιτική Γραμματεία είχε ως θέμα το μέλλον των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δόθηκε καμία πρόταση του προέδρου, ενώ άφησαν αιχμές για τη βουλευτική έδρα Ηλιόπουλου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024