Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Μπανγκλαντές: Ακυρώθηκε το διπλωματικό διαβατήριο της πρώην πρωθυπουργού Χασίνα

Μπανγκλαντές: Ακυρώθηκε το διπλωματικό διαβατήριο της πρώην πρωθυπουργού Χασίνα

Ακυρώθηκε το διπλωματικό διαβατήριο της πρώην πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές Χασίνα, η οποία έχει καταφύγει στην Ινδία, καθώς «έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους».

Η προσωρινή κυβέρνηση του Μπανγκλαντές ακύρωσε χθες Πέμπτη το διπλωματικό διαβατήριο της πρώην πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα, η οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία έπειτα από αιματηρές διαδηλώσεις και να καταφύγει στην Ινδία στις αρχές Αυγούστου (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Mohammad Ponir Hossain).

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι το διαβατήριο της κυρίας Χασίνα, όπως και αυτά των υπουργών της και πρώην κοινοβουλευτικών, είναι πλέον «άκυρα».

Πάνω από 450 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

«Η πρώην πρωθυπουργός, οι σύμβουλοί της, τα μέλη της πρώην κυβέρνησης και το σύνολο των μελών του διαλυθέντος κοινοβουλίου δικαιούνταν διπλωματικά διαβατήρια λόγω των αξιωμάτων τους», εξήγησε το υπουργείο.

«Εφόσον έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους ή αποσυρθεί από τις θέσεις τους, τα διπλωματικά διαβατήριά τους, όπως και αυτά των συζύγων τους πρέπει να ακυρωθούν», πρόσθεσε.

Πάνω από 450 άνθρωποι, ανάμεσά τους περίπου σαράντα μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που οδήγησαν στην πτώση της κυρίας Χασίνα την 5η Αυγούστου.

Η κυβέρνησή της κατηγορήθηκε για σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα 15 χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία, συμπεριλαμβανομένων μαζικών φυλακίσεων και δολοφονιών πολιτικών αντιπάλων της.

Παρέμβαση του ΟΗΕ

Η Σέιχ Χασίνα και αξιωματούχοι επί των ημερών τους μπορούν να αιτηθούν να λάβουν απλά διαβατήρια, η έκδοση των οποίων υπόκειται στην έγκριση δυο υπηρεσιών ασφαλείας, διευκρίνισαν οι νέες αρχές στην Ντάκα.

Η πρώην πρωθυπουργός θεωρείται σύμμαχος του πρωθυπουργού της Ινδίας, του ινδουιστή εθνικιστή Ναρέντρα Μόντι.

Μολαταύτα αυτός ο τελευταίος προσέφερε την υποστήριξή του στον επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης του Μπανγκλαντές, τον οικονομολόγο και νομπελίστα ειρήνης Μουχάμαντ Γιούνους.

Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ έφθασε χθες στο Μπανγκλαντές για να αποτιμήσει αν πρέπει να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για τις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τις πρόσφατες ταραχές.

Πηγή: ΑΠΕ

Only in

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς σε Αττική και άλλες περιοχές εννέα περιοχές

Σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας για τον πολύ υψηλό κίνδυνο φωτιάς - Η έκκληση των Αρχών στους πολίτες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024