Σομαλία: «Βαθιά θλίψη» εκφράζει η UNICEF για τις εκτελέσεις νέων με καταδίκες από στρατοδικείο
«Οι καταδίκες επιβλήθηκαν από στρατοδικείο, το οποίο δεν διαθέτει διαδικασίες για παιδιά», τονίζει η UNICEF, αναφερόμενη στις εκτελέσεις νέων στη Σομαλία που καταδικάστηκαν από στρατοδικείο.
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- Η Νικόλ Κίντμαν απαντά με «αγένεια» στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Babygirl και διχάζει
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Η UNICEF εξέφρασε τη «βαθιά θλίψη» της χθες Πέμπτη για την εκτέλεση στη Σομαλία τεσσάρων νέων που φέρονταν να ήταν ενταγμένοι στην τζιχαντιστική οργάνωση Σεμπάμπ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από africa.cgtn.com).
Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία επέκρινε τις εκτελέσεις αυτές, που έγιναν στην ημιαυτόνομη πολιτεία Πούντλαντ (βόρεια) το Σαββατοκύριακο, για αδικήματα που φέρονταν να είχαν διαπράξει ενώ ακόμη δεν είχαν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια.
Πρέπει «να μεταχειρίζονται τα παιδιά που συνδέονται με ένοπλες οργανώσεις ως θύματα»
«Οι καταδίκες επιβλήθηκαν από στρατοδικείο, το οποίο δεν διαθέτει διαδικασίες για παιδιά», υπογράμμισε η UNICEF στην ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ παροτρύνει «τις αρχές της Πούντλαντ να μεταχειρίζονται τα παιδιά που συνδέονται με ένοπλες οργανώσεις ως θύματα» και να υπάρξει «επανεξέταση των ισχυουσών δικαστικών διαδικασιών για να εξασφαλιστεί πως δεν θα δικάζονται παιδιά σε στρατοδικεία».
Συνολικά δέκα μέλη της Σεμπάμπ τουφεκίστηκαν το Σάββατο. Καταδικάστηκαν σε θάνατο από στρατοδικείο της Πούντλαντ για δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις στην πόλη Γκαλκάγιο, σύμφωνα με τον σομαλικό Τύπο.
Εκτελέσεις
Η Σεμπάμπ («Νεολαία») πολεμά για 17 χρόνια και πλέον για ν’ ανατρέψει την εύθραυστη ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Μογκαντίσου.
Η Διεθνής Αμνηστία σημείωσε στην πιο πρόσφατη ετήσια έκθεσή της για τη θανατική ποινή ότι το 2023 εκτελέστηκαν 38 άνθρωποι στη Σομαλία, έναντι 6 το 2022.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι πέντε χώρες όπου οι αρχές προχώρησαν στις περισσότερες εκτελέσεις το 2023 είναι η Κίνα, όπου εκτίμησε πως έγιναν χιλιάδες, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Σομαλία και οι ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις