Σάββατο 24 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Χρέη: Κήρυξε πτώχευση αλλά έκανε… δωρεά χιλιάδων ευρώ στη σύζυγό του – Στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ

Χρέη: Κήρυξε πτώχευση αλλά έκανε… δωρεά χιλιάδων ευρώ στη σύζυγό του – Στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ

Στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ κάτοικος εξωτερικού που είναι συνυπεύθυνος για χρέη ύψους 18,6 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο - Κήρυξε πτώχευση αλλά έκανε δωρεά χιλιάδων ευρώ στη σύζυγό του.

Εξοργιστικά είναι τα κόλπα με τα οποία επιτήδειοι ενώ χρωστούν εκατομμύρια στο ελληνικό Δημόσιο, προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συνέπειες και τα ραντάρ της ΑΑΔΕ, η οποία όμως βάζει στο μικροσκόπιό της δεκάδες περιπτώσεις φοροδιαφυγής ενώ επανελέγχει χρέη προς την εφορία που χαρακτηρίστηκαν ανεπίδεκτα είσπραξης.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και αυτή, ενός φορολογούμενου κατοίκου εξωτερικού, που έχει κηρύξει πτώχευση στην Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος είναι συνυπεύθυνος σε χρέη ύψους 18,6 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης, ωστόσο έκανε δωρεά ύψους 370.000 ευρώ στη σύζυγό του.

Το ζευγάρι μάλιστα προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών όταν βεβαιώθηκε εις βάρος της φόρος εισοδήματος, ύψους 195.776,49 ευρώ.

Τι συνέβη

Ειδικότερα, η εκπρόθεσμη δήλωση της δωρεάς του χρηματικού ποσού των 370.000 ευρώ, την οποία υπέβαλε και εν συνεχεία προσκόμισε στην αρμόδια ΔΟΥ η σύζυγος, προκειμένου να δικαιολογήσει την προέλευση του ποσού – δεν έγινε αποδεκτή από την αρμόδια ΔΟΥ, κατά τον έλεγχο της τροποποιητικής δήλωσης.

Το αποτέλεσμα ήταν τελικά η εν λόγω φορολογούμενη να μην γλιτώσει τη σε βάρος της βεβαίωση φόρου εισοδήματος, ύψους 195.776,49 ευρώ, ο οποίος προέκυψε, λόγω της φορολόγησής της με βάση τα τεκμήρια.

Η φορολογούμενη,  προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της ΔΟΥ, ισχυριζόμενη μεταξύ άλλων ότι η παράλειψη αναγραφής του ποσού της δωρεάς των 370.000 ευρώ στον σχετικό κωδικό της αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος δεν τεκμαίρεται τη μη ύπαρξη της άτυπης αυτής δωρεάς.

Ο σύζυγος είχε κηρύξει πτώχευση στη χώρα μας και ήταν συνυπεύθυνος σε ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο μιας εταιρείας στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος

Οι ισχυρισμοί της φορολογουμένης δεν έγιναν δεκτοί από τη ΔΕΔ Θεσσαλονίκης,  σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική που ανέδειξε το θέμα, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο σύζυγός της, που ήταν κάτοικος εξωτερικού και είχε να υποβάλει από το 2008 δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, είχε κηρύξει πτώχευση στη χώρα μας και ήταν συνυπεύθυνος σε ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο μιας εταιρείας στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος.

Τα χρέη αυτά ανέρχονταν σε 18,6 εκατ. ευρώ και είχαν χαρακτηριστεί «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Ως εκ τούτου, θεωρήθηκε από τη ΔΕΔ ότι ο σύζυγος της φορολογουμένης βρίσκεται σε οικονομική κατάσταση που δεν του επέτρεπε να προβεί στη δωρεά των 370.000 ευρώ, καθώς δεν αποκτά εισοδήματα στην Ελλάδα και η φορολογική αρχή δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την οικονομική του κατάσταση στην αλλοδαπή, καθώς δεν προσκόμισε σχετικά αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη εισοδημάτων και τη φορολόγησή τους στην αλλοδαπή προκειμένου να δικαιολογήσει την πηγή προέλευσης των 370.000 ευρώ.

Έτσι, η ΔΕΔ έκρινε ότι ορθά η ΔΟΥ απέρριψε την εκπρόθεσμη δήλωσης δωρεάς και τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος της προσφεύγουσας.

Only in

Το βάρος της ατιμωρησίας

Από την αθώωση των δωσίλογων μέχρι όλα τα παραδείγμα όπου ευθύνες δεν παραδόθηκαν το φάσμα της ατιμωρησίας βαραίνει στο δημόσιο βίο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024