Σε κατηγορηματική διάψευση πληροφοριών, ορισμένων μαρτυριών από ιδιώτες ή «διαρροών» από το σύστημα της πολιτικής προστασίας ότι αξιωματικοί της πυροσβεστικής χρησιμοποίησαν την μέθοδο του «αντιπυρός» (δηλαδή έβαλαν οι ίδιοι σκοπίμως πυρκαγιά) για να περιορίσουν το καταστροφικό πύρινο μέτωπο  στην βορειοανατολική Αττική προχώρησαν τις τελευταίες ώρες, μιλώντας προς το in ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής. Συμπληρώνοντας ότι δεν έχουν καμία σχετική ενημέρωση.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες κι ισχυρισμούς «η  εσκεμμένη πυρκαγιά υπήρξε με τη χρήση φλόγιστρου σε περιοχή του Διονύσου για να συγκρατηθεί εκεί το μέτωπο της πυρκαγιάς που είχε ξεκινήσει από την περιοχή του Βαρνάβα. Προκειμένου έτσι με την νομιμοποιημένη πάντως  μέθοδο της ‘αντιφωτιας’ να υπάρξει συνάντηση των δύο πύρινων μετώπων (σσ της εν εξελίξει πυρκαγιάς και αυτής που προκαλείται από πυροσβέστες) και αυτή να οδηγήσει σε κατάσβεση. Σύμφωνα  με όσα υποστηρίζονται «το αντιπυρ που επιχειρήθηκε στον Διόνυσο με ιδιαίτερη μυστικότητα από ομάδα εκπαιδευμένων πυροσβεστών δεν πέτυχε το στόχο της κι ίσως υποβοηθήσε στην αύξηση και την επέκταση του πύρινου μετώπου».

Μάλιστα σημείωναν ότι «είναι αναμφισβήτητο ότι στην περιοχή του Διονύσου κινείτο εκείνο το βράδυ ο καθ’ ύλην αρμόδιος αξιωματικός για το αντιπυρ είχε τα σχετικά φλόγιστρα κι ο οποίος  είχε την κυρία σχετική εκπαίδευση στις ΗΠΑ».

Συμπλήρωναν δε ότι «πρέπει να εξετασθούν τα δεδομένα από τις επικοινωνίες των πυροσβεστών, από τα στίγματα οχημάτων κλπ. για να διερευνηθεί τι ακριβώς συνέβη κι αν υπάρχει οπτικό υλικό -όπως αφήνεται να εννοηθεί- από drone ή άλλο».

Διαψεύδει η Πυροσβεστική

Με τα ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής να απορρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Συμπληρώνοντας ότι η εν λόγω μέθοδος έχει εφαρμοσθεί σε άλλες περιπτώσεις πέρσι και φέτος στην Εύβοια όπου την υποβοηθούν οι καιρικές συνθήκες αλλά και το ανάγλυφο της περιοχής. Όχι όμως στην συγκεκριμένη πυρκαγιά που οι συνθήκες ήταν εντελώς αντίξοες.

Προσθέτοντας ότι «πράγματι ο προαναφερόμενος αξιωματικός με την σχετική εξειδίκευση ήταν στον Διόνυσο (σσ κοντά στην Ραπεντωσα) όμως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση του επιχειρησιακού κέντρου ότι προχώρησε στην σχετική ενέργεια».

Το in επικοινώνησε με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που ανήκαν στην εν λόγω ομάδα δασοκομάντος κι οι οποίοι επίσης ανέφεραν ότι «δεν έβαλαν αντιφωτια λόγω των ισχυρότατων ανέμων κι άλλων προβλημάτων».

Το «αντιπύρ»

Η χρήση του αντιπυρός που εφαρμόζεται  από τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης στις ΗΠΑ, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και αλλού νομιμοποιήθηκε στη χώρα μας με κοινή υπουργική απόφαση τον Ιούνιο του 2022.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ΚΥΑ «το αντιπύρ ορίζεται ως η ελεγχόμενη και υπό συγκεκριμένη διαδικασία φωτιά που τίθεται προς την πλευρά του μετώπου (από την Πυροσβεστική) στην εσωτερική πλευρά μίας αντιπυρικής λωρίδας ή όπου υπάρχει ασυνέχεια της καύσιμης ύλης (δηλαδή βραχώδεις σχηματισμοί, λίμνες, ποτάμια, καλλιέργειες, οικισμοί κ.λπ.), σε πορεία αντίθετη προς το μέτωπο της πυρκαγιάς. Στόχος είναι η συνένωση του μετώπου της πυρκαγιάς με το μέτωπο του αντιπυρός, με απώτερο σκοπό την κατάσβεση ή την απομείωση της καύσιμης ύλης, προκειμένου να σταματήσει ή να μειωθεί ο ρυθμός εξάπλωσής της ή να επηρεαστεί προς το ηπιότερο η συμπεριφορά της πυρκαγιάς».

Σύμφωνα με τον περαιτέρω σχεδιασμό οι υπεύθυνοι της Πυροσβεστικής που έχουν ειδικά «φλογοβόλα» ρυθμιζόμενης ροής και άλλον ειδικό εξοπλισμό για να προκαλέσουν την… αντι-πυρκαγιά εκτιμούν αρχικά τη συμπεριφορά του πύρινου μετώπου που έχουν να αντιμετωπίσουν. Ακόμη συνεκτιμούν την ταχύτητα εξάπλωσής της, τις τοπικές μετεωρολογικές συνθήκες, την κλίση και τη βλάστηση της περιοχής (αν πρόκειται για αραιό ή ψηλό δάσος, θάμνους, κ.λπ.).

Επιπλέον αναφέρονται οι διαθέσιμες δυνάμεις για το αντιπύρ, τα εναέρια μέσα που μπορούν να συνδράμουν ενώ προχωρούν και σε εκτίμηση της πιθανότητας επιτυχίας. Για την εφαρμογή των μεθόδων αυτών θα πρέπει οι μετεωρολογικές συνθήκες να θεωρούνται ευνοϊκές για διάστημα τουλάχιστον τριών ωρών.

Η χρήση της φωτιάς για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών προβλέπεται μόνο όταν η φωτιά δεν μπορεί να ελεγχθεί με άλλα μέσα και εφόσον κρίνεται αναγκαία κι ίσως η τελευταία λύση, από τον επικεφαλής αξιωματικό της Πυροσβεστικής. Σε ένα εγχείρημα που προφανώς χρειάζεται ειδική μελέτη και προσοχή προκειμένου να αποφευχθούν μεγαλύτερες καταστροφές και… παρεξηγήσεις για την εφαρμοζόμενη μέθοδο.

Υπεύθυνοι για τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου θα είναι ορισμένοι από τους 590 πυροσβέστες των νεοσύστατων Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), περισσότερο γνωστοί ως «δασοκομάντος».

Σύμφωνα με την νομοθετική πρόβλεψη μετά την πρόκληση σκόπιμης πυρκαγιάς  από πυροσβέστες συντάσσεται έγγραφο «πρακτικό»  για τις συγκεκριμένες ενέργειες των πυροσβεστών.

Όμως παραμένει ερώτημα αν αυτό συμβαίνει σε περίπτωση που η  «φωτιά της Πυροσβεστικής» δεν πετύχει το στόχο της ή επιδεινώσει την κατάσταση.