Κυριακή 25 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Γιγαντιαίο περιστέρι θα δεσπόζει πάνω από τη Νέα Υόρκη

Γιγαντιαίο περιστέρι θα δεσπόζει πάνω από τη Νέα Υόρκη

Ο πληθυσμός των περιστεριών της Νέας Υόρκης εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος από τον ανθρώπινο πληθυσμό της.

Μπορεί οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης να μην συμφωνούν για το ποιο ζώο αποτελεί ιδανικό σύμβολο για την πόλη τους – είναι άραγε ο ανθεκτικός αρουραίος, η κατσαρίδα που θα είναι η μοναδική που θα επιβιώσει αν γίνει ένας Γ’ Παγκόσμιος πόλεμος ή το ατίθασο περιστέρι;-, αλλά το τελευταίο φαίνεται να κερδίζει στον νεοϋορκέζικο διαγωνισμό καθώς αναμένεται να κυριεύσει την πόλη με την μορφή ενός μνημείου ύψους περίπου 5 μέτρων που θα βρίσκεται στην κορυφή του υπερυψωμένου πάρκου High Line στη δυτική πλευρά του «Μεγάλου μήλου»

«Όπως εμείς οι άνθρωποι»

Το πτηνό που πρόκειται να αποβιβαστεί στη Δέκατη Λεωφόρο στο περίοπτο βάθρο του πάρκου θα είναι ο Δεινόσαυρος (2024), ένα σουρεαλιστικό γλυπτό από αλουμίνιο που παραπέμπει σε περιστέρι, το οποίο είναι δημιούργημα του Iván Argote, του καλλιτέχνη που γεννήθηκε στη Μπογκοτά και ζει στο Παρίσι.

Φωτογραφία: The High Line | Iván Argote

«Το όνομα Δεινόσαυρος παραπέμπει στην έκταση του γλυπτού και στους προγόνους του περιστεριού που πριν από εκατομμύρια χρόνια κυριαρχούσαν στον πλανήτη, όπως εμείς οι άνθρωποι σήμερα», αναφέρει ο Argote σε δήλωσή του.

Όταν ήταν υποψήφιος για το κορυφαίο βραβείο σύγχρονης τέχνης της Γαλλίας, το Prix Marcel Duchamp, το 2022, η εγκατάσταση του Argote στο Centre Pompidou περιελάμβανε βίντεο με μνημεία που απομακρύνονται και αποσυναρμολογούνται, τα οποία προβάλλονταν σε μια γκαλερί γεμάτη με φαινομενικά αναποδογυρισμένους οβελίσκους

«Το όνομα χρησιμεύει επίσης ως αναφορά στην εξαφάνιση του δεινοσαύρου. Όπως και εκείνοι, μια μέρα δεν θα υπάρχουμε πια, αλλά ίσως ένα απομεινάρι της ανθρωπότητας να συνεχίσει να ζει -όπως τα περιστέρια- στις σκοτεινές γωνίες και τα κενά των μελλοντικών κόσμων. Νιώθω ότι αυτό το γλυπτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα αλλόκοτο αίσθημα γοητείας, αποπλάνησης και φόβου στους κατοίκους της Νέας Υόρκης».

Περισσότερα τα περιστέρια από τους ανθρώπους;

Όπως πολλοί κάτοικοι της Νέας Υόρκης, τα περιστέρια δεν είναι γέννημα θρέμμα της περιοχής. Λέγεται ότι μεταφέρθηκαν στην πόλη τον 17ο αιώνα από Ευρωπαίους αποικιοκράτες. Και, όπως και οι γενιές των αποφοίτων MBA που μετακόμισαν στην πόλη φορώντας ένα πολυτελές κοστούμι παράλληλα με την αναζήτηση τους για θέσεις εργασίας στη Wall Street, τα περιστέρια ευδοκιμούν στο περιβάλλον που υιοθέτησαν και τώρα συνωστίζονται στα πεζοδρόμια.

Φωτογραφία: The High Line | Iván Argote

Ο πληθυσμός των περιστεριών της πόλης εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος από τον ανθρώπινο πληθυσμό της, με περίπου εννέα εκατομμύρια πτηνά να καραδοκούν στη Νέα Υόρκη σε σύγκριση με τα σχεδόν οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην πόλη.

«Ο Iván έχει μια γοητευτική ικανότητα ως καλλιτέχνης να παίρνει κάτι γνώριμο και να μας κάνει να το εξετάζουμε εκ νέου με ουσιαστικό τρόπο», δήλωσε η Cecilia Alemani, διευθύντρια και επικεφαλής επιμελήτρια του High Line Art. «Το γλυπτό του για το High Line Plinth αποτελεί μια επικριτική αλλά και αστεία θεώρηση στον συνεχιζόμενο διάλογο της δημόσιας τέχνης».

Η κριτική στα συμβατικά μνημεία και τη δημόσια τέχνη – και η προτίμηση στα περιστέρια – επαναλαμβάνονται σε όλο το έργο του Argote, το οποίο έχει καταγράψει μεταξύ άλλων την αφαίρεση ενός αγάλματος του Γάλλου αποικιοκράτη Joseph Gallieni από μια δημόσια πλατεία στο Παρίσι σε γλάστρες που μοιάζουν με ιστορικά μνημεία.

Όταν ήταν υποψήφιος για το κορυφαίο βραβείο σύγχρονης τέχνης της Γαλλίας, το Prix Marcel Duchamp, το 2022, η εγκατάσταση του Argote στο Centre Pompidou περιελάμβανε βίντεο με μνημεία που απομακρύνονται και αποσυναρμολογούνται, τα οποία προβάλλονταν σε μια γκαλερί γεμάτη με φαινομενικά αναποδογυρισμένους οβελίσκους.

* Με πληροφορίες από: The Art Newspaper | Κεντρική φωτογραφία θέματος: The High Line | Iván Argote

Only in

Αποκάλυψη in: Εντοπίσθηκαν Ρώσοι ένοπλοι της στρατιωτικής οργάνωσης Wagner στην Γλυφάδα!

Εντοπισμός μετά από ατύχημα με εμπλοκή μοτοσικλέτας. Άγνωστος ποιος ήταν ο στόχος της παρουσίας τους στη χώρα μας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024