Σάββατο 24 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Τέκνο φεστιβάλ στην Ισπανία εντοπίζει το «χάπι του βιασμού»

Τέκνο φεστιβάλ στην Ισπανία εντοπίζει το «χάπι του βιασμού»

Τί είναι τα «voilet point» και πώς προλαμβάνουν την σεξουαλική παρενόχληση.

Ένα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στην ανατολική Ισπανία, το Medusa Sunbeach, έχει στήσει σκηνές όπου οι παραβρισκόμενοι μπορούν να ελέγξουν τα ποτά τους για να διασφαλίσουν ότι δεν περιέχουν ψυχοδραστικές ουσίες χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Τα κιτ ελέγχου, για πρώτη φορά στην Ισπανία, ανιχνεύουν το GHB, ένα άχρωμο και άοσμο ναρκωτικό που δρα ως κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το εν λόγω ναρκωτικό, τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει φήμη ως το «ναρκωτικό του βιασμού». Τα αποτελέσματά της ουσίας έχουν περιγραφεί ως συγκρίσιμα με τη χρήση αλκοόλης και του ναρκωτικού MDMA, δηλαδή ευφορία και αυξημένη λίμπιντο. Σε υψηλότερες δόσεις, το GHB μπορεί να προκαλέσει ναυτία, ζάλη, υπνηλία, διέγερση, διαταραχές της όρασης, καταστολή της αναπνοής, αμνησία, απώλεια αισθήσεων, ακόμη και θάνατο.

Τα κιτ αυτά μπορεί κανείς να τα βρει στα λεγόμενα «violet point» του φεστιβάλ, όπου κοινωνικοί λειτουργοί ανταποκρίνονται επίσης σε πιθανές περιπτώσεις έμφυλης βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης. Μάλιστα, η Rosana Galvez, κοινωνική λειτουργός του δικτύου γυναικών της περιοχής της Βαλένθια, δήλωσε ότι τα τεστ αποτελούν έναν τρόπο πρόληψης των σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Τα «violet point» αποτελούν πρωτοβουλία του ισπανικού Υπουργείου Ισότητας, σε συνεργασία με τις τοπικές κυβερνήσεις, για την παροχή βοήθειας σε θύματα και μάρτυρες σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας λόγω φύλου, ενώ συναντώνται σε δημόσιες συγκεντρώσεις, όπως εκθέσεις και συναυλίες. Το όνομά τους προέρχεται από το μωβ χρώμα που συνδέεται με το φεμινιστικό κίνημα.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο στο φεστιβάλ Medusa της Ισπανίας, λαμβάνονται δείγματα από τα ποτά των συμμετεχόντων και ελέγχονται για την παρουσία της γνωστής ως GHB ουσίας μέσα σε αυτά. Σε περίπτωση που η ουσία πράγματι έχει προστεθεί το υγρό μετατρέπεται σε έντονο κόκκινο χρώμα. Στην περίπτωση θετικής αντίδρασης, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και αστυνομικές αρχές ειδοποιούνται αμέσως. Οι συμμετέχοντες του φεστιβάλ αναφέρουν ότι αυτές οι προληπτικές μετρήσεις είναι σημαντικές, καθώς έχει απαρατηρηθεί πολλές φορές κάποιος να τοποθετήσει κάτι στο ποτό κάποιου άλλου ατόμου εν αγνοία του ιδιοκτήτη του.

* Πηγή: Reuters

Only in

Το βάρος της ατιμωρησίας

Από την αθώωση των δωσίλογων μέχρι όλα τα παραδείγμα όπου ευθύνες δεν παραδόθηκαν το φάσμα της ατιμωρησίας βαραίνει στο δημόσιο βίο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024