Κοτόπουλο ή ψάρι: Ποιο είναι πιο υγιεινό;
Σύμφωνα με την επιστήμη, δεν χρειάζεται να επιλέξετε ψάρι αντί για κοτόπουλο ή το αντίστροφο.
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Airbnb: Ρεκόρ ανόδου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2024
- Συνελήφθη ένας από τους ανήλικους για την επίθεση με μαχαίρι στα δύο αδέρφια στην Πάρο
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή τοποθετεί τόσο το κοτόπουλο όσο και το ψάρι στην κορυφή των επιλογών, ιδιαίτερα αν αναζητάτε καλές πηγές άπαχης πρωτεΐνης.
Άλλωστε, ο οργανισμός μας χρειάζεται την πρωτεΐνη για να λειτουργήσει σωστά. Οι δύο αυτές υγιεινές διατροφικές επιλογές παρέχουν στο σώμα μας τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορεί να παράγει από μόνο του.
Ταυτόχρονα, χάρη στην πρωτεΐνη νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν, μάλιστα, συνδυάσετε τη λήψη καλής πρωτεΐνης από ψάρι ή κοτόπουλο μετά τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, θα ενισχύσετε το σώμα σας, ώστε να μη χάσει πολύτιμη μυική μάζα.
Επιπλέον, από το ψάρι και το κοτόπουλο θα πάρετε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σελήνιο. Απαραίτητα για το μεταβολισμό της ενέργειας, την υγεία του μυαλού, το ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, καθώς και την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς.
Άρα, μπορούμε να κάνουμε λόγο για πιθανή σύγκριση μεταξύ κοτόπουλου και ψαριού; Ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη τους.
Σε τι ωφελεί την υγεία το κοτόπουλο
Αρχικά, το κοτόπουλο μάς εφοδιάζει με καλή ζωική πρωτεΐνη και, σύμφωνα μας έρευνες, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους και του μεταβολισμού. Άλλα ερευνητικά δεδομένα έχουν συνδέσει την κατανάλωση κοτόπουλου με χαμηλότερο κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ανάλογα με το κομμάτι του κοτόπουλου που επιλέγουμε να φάμε, θα λάβουμε και κάποια διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Το στήθος (λευκό κρέας) είναι πιο πλούσιο σε νιασίνη (Β3), ενώ οι μηροί και τα μπούτια κοτόπουλου (σκούρο κρέας) περιέχουν περισσότερο σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο.
Στα θετικά συγκαταλέγονται τα ελάχιστα, ίσως και καθόλου, λιπαρά του στήθους από κοτόπουλο (αν καταναλωθεί χωρίς την πέτσα) και οι χαμηλές θερμίδες (περίπου 128 θερμίδες ανά 85 γραμμάρια) μαγειρεμένου στήθους. Από την άλλη, οι μηροί και τα μπούτια κοτόπουλου έχουν περισσότερο λίπος και παραπάνω θερμίδες (164 θερμίδες ανά 85 γραμμάρια).
Σε τι ωφελεί τον οργανισμό το ψάρι
Και σε αυτή την περίπτωση, έχουμε μια πολύ καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης. Στο ψάρι, όμως, βρίσκουμε και τα πολύτιμα για την υγεία ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προάγουν την καλή υγεία της καρδιάς, ελέγχουν τις φλεγμονές και βελτιώνουν την ψυχική υγεία. Εφοδιάστε τον οργανισμό σας ωμέγα-3, από ψάρια και οστρακοειδή, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η ρέγγα, οι αντζούγιες και τα λευκά ψάρια.
Στην ίδια λογική των χαμηλών θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών κινούνται και τα ψάρια. Τα 85 γραμμάρια σολωμού θα σας δώσουν μόνο 121 θερμίδες. Επιπλέον, θα σας βομβαρδίσουν με θρεπτικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο.
Τελικά κοτόπουλο ή ψάρι;
Είναι φανερό ότι τόσο το κοτόπουλο όσο και το ψάρι πρέπει να αποτελούν συστατικά μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Με λίγα λόγια μπορείτε να επιλέγετε το κοτόπουλο για περισσότερο σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη Β3 και το ψάρι για ασβέστιο, φώσφορο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Και τα δύο είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού σας. Μην ξεχνάτε, όμως, να φροντίζετε πάντα πως τα μαγειρεύετε. Προτιμήστε το κοτόπουλο ή το ψάρι ψητά και όχι τηγανητά. Με αυτό τον τρόπο θα επωφεληθείτε της θρεπτική τους αξίας χωρίς να φορτώσετε τον οργανισμό σας με κακά λιπαρά.
πηγή: Vita
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις