Τη βεβήλωση του ελληνορθόδοξου κοιμητηρίου του Αγίου Ελευθερίου στην κοινότητα Ταταούλων (Ταταύλα) στην Κωνσταντινούπολη καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας τις τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα έναντι της αποτρόπαιας αυτής πράξης.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βεβήλωση του Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου του Αγίου Ελευθερίου στην κοινότητα Ταταούλων στην Κωνσταντινούπολη, η οποία προσβάλλει τη μνήμη και την ιστορία της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα έναντι της αποτρόπαιας αυτής πράξης», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Είχαν ναρκώσει τα σκυλιά που φυλούσαν τον χώρο

Οι άγνωστοι βεβήλωσαν τον χώρο του κοιμητηρίου σκάβοντας μεγάλους λάκκους, σύμφωνα με την τουρκική Sabah, ενώ όταν έφτασαν λίγο αργότερα εκεί οι υπεύθυνοι του νεκροταφείου, αντίκρυσαν τα σκυλιά που φυλούν τον χώρο σε κατάσταση ληθάργου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπεύθυνοι προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η εν λόγω επίθεση αποτελεί «πράξη κατά των θρησκευτικών αξιών» της ορθόδοξης κοινότητας της περιοχής.

«Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στο Ελληνορθόδοξο Νεκροταφείο Αγίου Ελευθερίου στα Ταταύλα προκάλεσε μεγάλη θλίψη στην κοινότητά μας. Οι δυνάμεις ασφαλείας και οι ομάδες επιτόπιας έρευνας που κατέφθασαν άμεσα διαπίστωσαν ότι είχε γίνει βαθιά ανασκαφή στο κοιμητήριο, για άγνωστους, μέχρι στιγμής, λόγους», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινότητας, Γιώργος Θεοδωρίδης.

Και επισήμανε πως «παρατηρήθηκε ότι τα σκυλιά που φυλούσαν το νεκροταφείο ήταν ναρκωμένα και έγινε η απαραίτητη παρέμβαση από κτηνίατρο. Αυτή η επίθεση θεωρείται μια πράξη κατά των θρησκευτικών μας αξιών. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις αστυνομικές δυνάμεις και πιστεύουμε ότι θα οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό».