Σάββατο 24 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Άδωνις Γεωργιάδης: «Στόλισμα» μακράς διαρκείας στο υπουργό Υγείας με το ΕΣΥ υπό κατάρρευση

Άδωνις Γεωργιάδης: «Στόλισμα» μακράς διαρκείας στο υπουργό Υγείας με το ΕΣΥ υπό κατάρρευση

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στις 4 Ιανουαρίου ορκίστηκε υπουργός Υγείας. Με τα σύννεφα στο τραυματισμένο ΕΣΥ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να πολλαπλασιάζονται διατυμπανίζει «την μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει» όμως... δεν πείθει.

Λέσβος, Ρόδος, Κως, Λέρος και «μπόνους» Πεντέλη… Ο Άδωνις Γεωργιάδης βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπος με σφοδρές διαμαρτυρίες για την κατάσταση διάλυσης που παρουσιάζει το ΕΣΥ αλλά δεν δείχνει να πτοείται και διατυμπανίζει «την μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει»…

Η κατάσταση τείνει να γίνει εφιαλτική. Υποστελέχωση, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, χαμηλοί μισθοί συνθέτουν ένα σκηνικό που δεν θέλει και πολύ για να εκραγεί με τους πολίτες να «πληρώνουν το μάρμαρο» κυρίως στο μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας και τη νησιωτική Ελλάδα.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας νοσεί και ο αρμόδιος υπουργός δυναμιτίζει το κλίμα

Με νοσοκομεία και κέντρα υγείας να εκπέμπουν SOS, εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνουν έναν καθημερινό άνισο αγώνα για να κρατήσουν στη ζωή τις δομές ανά την Ελλάδα έχοντας την πολύτιμη συμπαράσταση των πολιτών που είναι εξακολουθούν να τους θεωρούν «ήρωες».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης γίνεται αποδέκτης διαμαρτυριών, παραπόνων και έντονων επικρίσεων αλλά βλέπει παντού «μειοψηφίες» και «αριστερούς» και φροντίζει να δυναμιτίζει το κλίμα.

Εντείνονται οι διαμαρτυρίες, τα παράπονα και οι επικρίσεις στο πρόσωπο του υπουργού Υγείας

Στραβό το κλίμα…

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με τα σύννεφα να είναι βαριά, παρ’ ότι βρισκόμαστε στο καλοκαίρι, αποφάσισε να κάνει περιοδείες στη νησιωτική Ελλάδα επισκεπτόμενος νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Τελευταία στάση για τον υπουργό το νησί της Λέρου όπου κάτοικοι του νησιού του επεφύλαξαν άγριο γιουχάρισμα. Τον περίμεναν έξω από το νοσοκομείο φωνάζοντας συνθήματα για τη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Φώναξαν συνθήματα όπως: «Δώσε λεφτά για την υγεία, κάτω τα χέρια απ΄ τα νοσοκομεία» και ακούστηκαν βαρύτατοι χαρακτηρισμοί όπως «γελοίε», «ξεφτίλα»…

Στη Λέρο δεν ήταν η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει τέτοια υποδοχή.

Σχεδόν όποιο νοσοκομείο επισκέφθηκε την άνοιξη και το καλοκαίρι, έτυχε ανάλογης υποδοχής, με αποδοκιμασίες αλλά και επεισοδιακές συνομιλίες με γιατρούς και εργαζόμενους στην δημόσια Υγεία, τους οποίους, εξάλλου, ο ίδιος ο υπουργός δεν διστάζει να προσβάλλει ή και να υβρίσει εάν του… «γυρίσει το μάτι».

«Υγεία – Λαϊκό δικαίωμα. Κοινωνικό αγαθό. Όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους. Κάτω τα χέρια από την Ψυχική Υγεία και την απεξάρτηση», έγραψαν σε πανό που κρατούσαν έξω από το νοσοκομείο της Λέρου υγειονομικοί.

Η περιοδεία της… οργής

Το in έχει καταγράψει τις επισκέψεις του υπουργού με πρώτη για το φετινό καλοκαίρι τη Ρόδο, η οποία πραγματοποιήθηκε, επίσης, σε εκρηκτικό κλίμα.

Το μεσημέρι της 7ης Αυγούστου, ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Ρόδου και βρέθηκε αντιμέτωπος, αρχικά, με τα έντονα παράπονα των εργαζομένων του νοσοκομείου για την κάκιστη κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Η υποδοχή Γεωργιάδη περιελάμβανε πανό και συνθήματα, ενώ λίγο αργότερα το κλίμα έγινε εκρηκτικό με φωνές από την πλευρά των εργαζομένων για τις ελλείψεις σε προσωπικό. Πολλές φορές, ακούστηκε η λέξη «ντροπή», αλλά και σωρεία παραπόνων για την υποβάθμιση των παροχών υγείας από άκρη σε άκρη του νησιού.

«Μαλλιά κουβάρια» έγινε ο Άδωνις Γεωργιάδης και με τους γιατρούς του νοσοκομείου της Κω, που διαμαρτύρονταν για την εγκατάλειψη του νοσηλευτικού ιδρύματος από το κράτος, τους οποίους και προειδοποίησε πως «ξέρω να φωνάζω και εγώ, και καλύτερα από σένα», πριν δηλώσει με υπηρεφηφάνεια: «Με ψηφίζουν 18 χρόνια!».

«Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο έχετε κατακερματίσει. Δεν υπάρχει ένας εδώ μέσα που να μην πιστεύει ότι φεύγοντας από εδώ μέσα σήμερα, ότι αυτά τα προβλήματα που σας θέσαμε, τα οποία έχετε δημιουργήσει, θα λυθούν. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά την κατάσταση, ούτε να μας απαντήσετε δεν μπαίνετε πολλές φορές στον κόπο από το υπουργείο», τόνισε η πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Κω, απευθυνόμενη στον Άδωνι Γεωργιάδη.

«Mη φωνάζετε»

Στο ξέσπασμα της προέδρου των εργαζομένων, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε ως εξής: «Αλλάξαμε το πλαίσιο, αφήσαμε τα κίνητρα. Προ ολίγου αποφασίσαμε να κάνουμε 4 προσλήψεις για αυτούς τους λόγους, άρα μη φωνάζετε. Είστε πρόεδρος των εργαζομένων εσείς, είμαι εκλεγμένος και εγώ. Έλληνες πολίτες με έχουν ψηφίσει και εμένα. Θα έρχεστε εδώ να μιλάτε με σεβασμό. Ξέρω να φωνάζω και εγώ και καλύτερα από σένα. Είμαι εκλεγμένος και εγώ. Φωνή έχω πιο δυνατή και εγώ από μικρός (…) Δεν κατάλαβα. Δεν κατάλαβα. Τον κόσμο τον κοιτάζω μια χαρά με ψηφίζει 18 χρόνια διαρκώς».

Πασχαλινά… παρατράγουδα

Πριν ξεκινήσει την καλοκαιρινή του περιοδεία το κλίμα δυσαρέσκειας είχε φανεί. Χαρακτηριστικά είναι όσα διαδραματίσθηκαν κατά την επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη στη Λέσβο, για τα εγκαίνια του ΕΚΑΒ.

Σημειώθηκε μεγάλη ένταση ανάμεσα στον υπουργό Υγείας και υγειονομικούς που τον αποδοκίμαζαν, στη διάρκεια των εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ασυγκράτητος, αποκάλεσε «κάφρους» τους εργαζόμενους, αλλά εξήγησε ότι χρησιμοποίησε αυτή τη λέξη, όχι επειδή φώναζαν, αλλά επειδή, όπως τους είπε, «δεν είναι σωστό να φωνάζετε την ώρα που διαβάζεται η ευχή από τους ιερείς. Δεν μπορείτε να λέτε ‘ου’, είναι βλάσφημο, Μεγάλη Τρίτη»!

Κερασάκι στην τούρτα η Πεντέλη

Ο υπουργός Υγείας αποδοκιμάστηκε έντονα (μετά τον πρωθυπουργό φυσικά) και στη διυπουργική σύσκεψη στην Πεντέλη, στις 20 Αυγούστου.

Οι πολίτες ξέσπασαν σε γιουχαΐσματα για να εισπράξουν ακόμη μια απαξίωση από τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος ισχυρίστηκε μια ημέρα μετά ότι «όση σχέση είχαν οι διαμαρτυρόμενοι με την περιοχή έχω εγώ με την Γροιλανδία» και πως είδε «διάφορες αποχρώσεις της Αριστεράς».

Το περιστατικό στη Σάμο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Με το τραυματισμένο ΕΣΥ να αναμένει παρεμβάσεις-οξυγόνο της Πολιτείας και να «στέκεται στα πόδια» από την υπερπροσπάθεια των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού η κατάρρευση της μοναδικής μόνιμης παιδιάτρου του νοσοκομείου της Σάμου λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και των συνεχών ενεργών εφημεριών σόκαρε την κοινωνία, εξαγρίωσε τους γιατρούς, δοκίμασε τις αντοχές του συστήματος.

Η γιατρός υπέστη ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Αττικής.

Με ανακοίνωσή τους οι γιατροί απηύθυναν δραματική προειοδοποίηση ότι το νοσοκομείο Σάμου καταρρέει φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την παιδιατρική κλινική.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε μακροσκελή ανάρτησή του, μετά το σοκαριστικό συμβάν, έκανε δεκτή την παραίτηση της διοικήτριας του νοσοκομείου και επανέλαβε όπως και σε άλλες περιπτώσεις ότι έχουν γίνει διαγωνισμοί για προσλήψεις προσωπικού την τελευταία τετραετία αλλά μένουν άγονοι λόγω μη ενδιαφέροντος, ενώ τονίζει ότι οι ισχυρισμοί για κατάρρευση του νοσοκομείου απέχουν από την πραγματικότητα.

Το νοσοκομείο Σάμου

Ολομέτωπη επίθεση στον υπουργό Υγείας, εξαπέλυσε η ΟΕΝΓΕ

«Η κατάρρευση της μοναδικής μόνιμης παιδιάτρου του νοσοκομείου της Σάμου (…) είναι αδιάψευστος μάρτυρας των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό και της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο, την οποία επανειλημμένως έχουν αναδείξει και καταγγείλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σάμου, ο Σύλλογος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, σωματεία και μαζικοί φορείς του νησιού» αναφέρει η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών.

«Την ώρα που κρίσιμα τμήματα του νοσοκομείου όπως η ΜΕΘ και η Παιδιατρική Κλινική απειλούνται με λουκέτο, την ώρα που οι υγειονομικοί καταρρέουν, όταν εδώ και χρόνια δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια θέση για το ΤΕΠ του νοσοκομείου, αποτελούν πρόκληση οι δηλώσεις του υπουργού υγείας κ. Γεωργιάδη ο οποίος έσπευσε από τη μία να εξωραΐσει την πραγματικότητα, και από την άλλη να επιρρίψει ξανά ευθύνες στους γιατρούς που δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις λιγοστές θέσεις που προκηρύσσονται», συμπληρώνουν.

Στη μακροσκελή τους ανακοίνωση προσθέτουν, μεταξύ άλλων: «Λύση στα οξυμμένα προβλήματα των υγειονομικών και των ασθενών δεν είναι τα μπαλώματα με μετακινήσεις προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Πολύ περισσότερο δεν είναι λύση αλλά η αιτία της δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης του δημόσιου συστήματος υγείας, η ενίσχυση της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Λύση είναι η ικανοποίηση εδώ και τώρα, χθες των αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών».

Στα «κάγκελα» οι νοσοκομιακοί γιατροί

«Είναι λογικό να μην υπήρχε γιατρός»

Ο Αδ. Γεωργιάδης με τη σειρά του υποστηρίζει ότι «η εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ είναι ψευδής».

Σε τηλεοπτική συνέντευξη του αντιπαρήλθε το γεγονός ότι κάθε μέρα καλείται να απαντήσει σε κάποια καταγγελία που καταδεικνύουν ότι νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές περνούν θερινό… Γολγοθά και διερωτήθηκε κυνικά: «Υπάρχει μήπως Εθνικό Σύστημα Υγείας στον κόσμο που να μην έχει προβλήματα;».

Όσον αφορά το θλιβερό περιστατικό με το χαμό της τουρίστριας στον Βόλο υποστήριξε πως «έπαθε ανακοπή Σάββατο και είναι λογικό να μην υπήρχε γιατρός, διότι έτσι συμβαίνει σε κάθε Περιφερειακό Νοσοκομείο της χώρας από την εποχή των αείμνηστων Γεννηματά και Αυγερινού», φτάνοντας σε ένα κυνικό συμπέρασμα ότι η ηλικιωμένη τουρίστρια δεν πέθανε γιατί δεν υπήρχε γιατρός αλλά γιατί είχε σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Ωστόσο, το ασθενοφόρο έφτασε στα 20 λεπτά από τον Δομοκό, όπως και η νοσηλεύτρια ήταν άρτια εξοπλισμένη. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να τη σώσουμε, διότι ήταν βαριάς μορφής η ανακοπή», είπε.

Την άμεση αποπομπή του Άδωνι Γεωργιάδη ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, με ανάρτησή του, αναφερόμενος στην κυνική δήλωση του υπουργού Υγείας.

Only in

Το βάρος της ατιμωρησίας

Από την αθώωση των δωσίλογων μέχρι όλα τα παραδείγμα όπου ευθύνες δεν παραδόθηκαν το φάσμα της ατιμωρησίας βαραίνει στο δημόσιο βίο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024