Σάββατο 24 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Κασσελάκης: Στη βάση ποντάρει για την εκλογή του – Οι σκόπελοι μέχρι το Συνέδριο

Κασσελάκης: Στη βάση ποντάρει για την εκλογή του – Οι σκόπελοι μέχρι το Συνέδριο

Με τον ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά στα χαρακώματα και όλα τα σενάρια ανοιχτά ο Στέφανος Κασσελάκης ξαναβάζει στο τραπέζι το όπλο της προσφυγής στη βάση. Το 50% +1 που αναζητούν οι επικριτές του και οι παγίδες για κάθε πλευρά

Το «όπλο» της προσφυγής στη βάση κραδαίνει για άλλη μια φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης προκειμένου να κλείσει τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας και της αμφισβήτησής του από την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο χρόνος αναμένεται πυκνός σε εξελίξεις και βασανιστικός με έντονες παρασκηνιακές συζητήσεις και ζυμώσεις, προκειμένου να διαμορφωθούν συμμαχίες, να κλείσουν ίσως «συμφωνίες» για αλλαγή «στρατοπέδου» ώστε να περάσει η πρόταση μομφής κατά της ηγεσίας, καθώς και να βρεθεί ο «αντίπαλος» – όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο ίδιος ο Κασσελάκης-  που θα κατεβάσει απέναντί του το λεγόμενο κίνημα των «87», ανεξαρτήτως των κινήσεων του Παύλου Πολάκη.

Ο σφακιανός βουλευτής πάντως φέρεται αποφασισμένος να καταθέσει πρόταση μομφής, την τύχη της οποίας θα καθορίσουν οι συσχετισμοί, όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί μέχρι τότε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι για να προκληθεί νέα εκλογή ηγεσίας από τη βάση, απαιτείται το 50% συν 1 των ψήφων των μελών του καθοδηγητικού οργάνου. Η  Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 300 μέλη.

Το κίνημα των «87» αριθμεί πάνω από 100 μέλη, ενώ πάνω από 100 εκτιμάται ότι είναι και τα στελέχη που συντάσσονται ή εν δυνάμει θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον Παύλο Πολάκη. Ωστόσο με τις ισορροπίες να είναι πολύ εύθραυστες η επικρατούσα εκτίμηση προς το παρόν είναι ότι σίγουροι θεωρούνται σχεδόν 130 ψήφοι, ενώ σε πρόσωπα κλειδιά φαίνεται να αναδεικνύονται οι Ρένα Δούρου και Νίκος Παππάς.

Οι τελευταίοι αν και μέχρι σήμερα εμφανίζονται στην πλευρά Κασσελάκη, δεν λείπουν φήμες και πληροφορίες για κατά καιρούς σύννεφα στις σχέσεις τους με τον πρόεδρο. Ειδικά δε για τον Νίκο Παππά, που έχει και άλλες φορές αποδείξει την δεινότητά του στους ελιγμούς, η οποιαδήποτε πρόβλεψη της τελικής στάσης που θα κρατήσει δεν είναι ασφαλής.

Έτοιμος για αναμέτρηση

Δεδομένης της παρούσας κατάστασης που προκαλεί ίλιγγο σε μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η προσφυγή για ανανέωση της εμπιστοσύνης των μελών στο πρόσωπό του, ίσως αποτελέσει την κίνηση ματ του Κασσελακη. Η σκέψη αυτή στριφογυρίζει στο μυαλό του προέδρου, όπως μπορει κανείς να διαπιστώσει με μια προσεκτική ανάγνωση των αναρτήσεων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τελευταία δήλωση ετοιμότητας η ανάρτησή του, με αφορμή τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις – πρώτον με την αμφισβήτηση του Παύλου Πολάκη και δεύτερον με τις συνεχείς συγκρούσεις – αποχωρήσεις της ομάδας των «87»- στην οποία ο κ. Στεφανος Κασσελακης εμμέσως πλην σαφώς εμφανίστηκε έτοιμος να κατέβει σε μια αναμέτρηση απέναντι σε κάθε υποψήφιο.

Θα γίνει Συνέδριο;

Παρά το γεγονός ότι η βασική επιδίωξη του ίδιου, όπως επισήμως δηλώνει, είναι να πραγματοποιηθεί το καταστατικό συνέδριο τον Οκτώβριο, όπως έχει προγραμματιστεί, εντούτοις, και δεδομένου του πολεμικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας νέας προσφυγής στη βάση.

Καθοριστική για τις όποιες εξελίξεις, όπως προαναφέρθηκε, θα είναι η προσεχής συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όπου θα φανερωθούν στα όργανα οι προθέσεις και η δύναμη όποιων αμφισβητούν ή θέλουν να αμφισβητήσουν ευθέως τον πρόεδρο καταθέτοντας πρόταση μομφής.

Το ισχύον κλίμα πάντως κάνει πολύ πιθανό το σενάριο εκλογών πριν το Συνέδριο, με τον ίδιο τον Κασσελάκη -μετά τη νέα αποχώρηση των οκτώ από την πολιτική γραμματεία- να πετάει το γάντι στους «87» καλώντας τους να παρουσιάσουν υποψήφιο με τον οποίο θα αναμετρηθεί για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα άκρα

Ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος, ότι το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Κασσελάκης με νέα ανάρτησή του επιτίθεται στους «87», απαντώντας στην σκληρή απάντησή τους μέσα από το in το βράδυ της Πέμπτης. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη νέα καυστική ανάρτησή του δεν δίστασε να μιλήσει για «οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης» του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το Συνέδριο.

«Ο καθημερινός εξευτελισμός του ΣΥΡΙΖΑ ως το συνέδριο, ώστε να μη μείνει κανείς, να απογοητευτείτε πρώτα απ’ όλα εσείς, να πάψετε να στηρίζετε, και ο ΣΥΡΙΖΑ, πλήρως απαξιωμένος, αφενός να μην αλλάξει και αφετέρου να ρευστοποιηθεί σε μία νεφελώδη ‘’Κεντροαριστερά’’ με ‘’σωτήρα’’ επιλεγμένο από τη Διαπλοκή. Διότι αυτά τα σχήματα μόνο μέσω ίντριγκας εμφανίζονται. Η θέση μου δεν μου επιτρέπει να το επιτρέψω» ανέφερε.

Ενδιαφέρον έχει πάντως η αινιγματική φράση του προέδρου στην ανάρτηση -βίντεο «θα προχωρήσω όσο μου επιτρέπουν οι ανθρώπινες δυνάμεις» αν και στη συνέχεια μιλά για ένα καταστατικό συνέδριο στο οποίο θα αλλάξουν όλα.

Η φράση πάντως «όσο μου επιτρέπουν οι ανθρώπινες δυνάμεις» επιδέχεται διαφόρων ερμηνειών, με την πιο αποδεκτή να αφορά την πίεση και την υπονόμευση, όπως έχει πει, που δέχεται από το εσωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι υπό αυτό το κλίμα έντασης, σύγκρουσης και αιχμών μεταξύ εσωκομματικής αντιπολίτευσης και ηγεσίας προκαλούνται μόνο πληγές στην πολιτική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, με αρκετούς να θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος να αρθεί το αδιέξοδο είναι οι εσωκομματικές εκλογές. Από την άλλη, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οικονομικό ζήτημα είναι απορίας άξιο αν θα μπορεί να αντέξει μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση.

Only in

Πληροφορίες και διαψεύσεις για χρήση… αντιπυρός από Πυροσβεστική στην πυρκαγιά της βορειοανατολικής Αττικής

Αναφορές ότι άνδρες της πυροσβεστικής έβαλαν σκόπιμη φωτιά στην περιοχή του Διονύσου που επιδείνωσε την κατάσταση. Κατηγορηματική διάψευση  ανωτάτων στελεχών της Πυροσβεστικής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024