ΣΥΡΙΖΑ: Συρματοπλέγματα… βαριά για τον Στέφανο Κασσελάκη
Το σκοινί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει και πολύ πλέον να σπάσει. Οι κατηγορίες Κασσελάκη για «οργανωμένο σχέδιο» και το προφίλ των «87» που βρίσκονται απέναντί του.
- Με αλλεπάλληλες μαχαιριές η δολοφονία στο ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Ομολόγησε ο 35χρονος
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Το «άσχημο» χριστουγεννιάτικο πουλόβερ που όλοι αγαπάμε να μισούμε
«Υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο: Ο καθημερινός εξευτελισμός του ΣΥΡΙΖΑ ως το συνέδριο, ώστε να μη μείνει κανείς, να απογοητευτείτε πρώτα απ’ όλα εσείς, να πάψετε να στηρίζετε, και ο ΣΥΡΙΖΑ, πλήρως απαξιωμένος, αφενός να μην αλλάξει και αφετέρου να ρευστοποιηθεί σε μία νεφελώδη «Κεντροαριστερά» με «σωτήρα» επιλεγμένο από τη Διαπλοκή».
Η τηλενουβέλα που ακούει στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συνεχίζεται με τον Στέφανο Κασσελάκη να εμφανίζεται αποφασισμένος να τραβήξει το σκοινί έως το τέλος απέναντι σε όσους τον αμφισβητούν. Το βίντεο στο οποίο κατηγορεί τους 87 για «οργανωμένο σχέδιο εξευτελισμού του ΣΥΡΙΖΑ», αφήνοντας αιχμές και περί «διαπλοκής», πυροδότησε νέες αντιδράσεις κι έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά.
Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αυτή τη στιγμή αντιμέτωπος με δύο μέτωπα λίγες εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Κι αυτό επειδή το συγκεκριμένο όργανο έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει ή να απορρίψει μια πρόταση μομφής στο πρόσωπο του προέδρου.
Σενάρια
Στην περίπτωση που συμβεί αυτό και η πρόταση περάσει από το σώμα της Κεντρικής Επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα αναγκαστεί να στήσει και πάλι εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Το ερώτημα είναι αν αντέχει το κόμμα ένα τέτοιο σενάριο στην παρούσα συγκυρία.
Όχι δηλαδή πως η εναλλακτική είναι καλύτερη. Σε περίπτωση απόρριψης της πρότασης τα βλέμματα μοιραία θα πέσουν πάνω σε δύο στοιχεία: Στο ποσοστό των μελών που τάχθηκε κατά Κασσελάκη και στην επόμενη μέρα. Για την πρόταση μομφής χρειάζονται 151 ψήφοι.
Αν για παράδειγμα συγκεντρωθούν 130 ή 140, ένας αριθμός δηλαδή που δεν θα είναι καταδικαστικός για τον Στέφανο Κασσελάκη και πάλι δύσκολα θα μείνει στην καρέκλα του προέδρου. Είναι η περίπτωση που ο ίδιος θα πρέπει να προσφύγει στη βάση του κόμματος ώστε να λάβει νέα, ισχυρή εντολή.
Μπορεί να συγκεντρωθεί ένας αριθμός από 130 και πάνω; Μένει να αποδειχθεί. Πάντως, αρκετά στελέχη, αρκετά εκ των οποίων δεν βρίσκονται εντός των 87, δεν θεωρούν αυτό το ενδεχόμενο απίθανο να συμβεί.
Το ερώτημα είναι ποιος θα τολμήσει, αν τολμήσει, να καταθέσει την πρόταση. Θα είναι ο Παύλος Πολάκης που έχει θέσει ζήτημα ηγεσίας; Θα είναι κάποιος από τους 87 και το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα; Θα είναι κάποιος τρίτος;
Το προφίλ των 87
Μοιραία ερχόμαστε και πάλι στους 87 (στην πραγματικότητα βέβαια ο αριθμός των στελεχών είναι μεγαλύτερος), ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αυτό το στοιχείο είναι σημαντικό να αναφερθεί, στο ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης, ενός σεναρίου που επίσης βρίσκεται στο τραπέζι. Αν οι βουλευτές που έχουν συνυπογράψει το αρχικό κείμενο των 87 αποχωρήσουν, μοιραία ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στην τρίτη θέση κοινοβουλευτικά, παραχωρώντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ.
Θα είναι λοιπόν αυτοί τα άτομα στα οποία ο πρόεδρος Κασσελάκης θα «χρεώσει» την τρίτη διάσπαση σ’ ένα χρόνο που θα σημάνει και το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίζαμε; Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ορισμένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στελέχη του κόμματος, κάποιοι εξ αυτών υπήρξαν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και διετέλεσαν υπουργοί.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Όλγας Γεροβασίλη, του Αλέκου Φλαμπουράρη, του πρώην αν. γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη, του υποψήφιου δημάρχου Αθήνας Κώστα Ζαχαριάδη, στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιάννης Ραγκούσης ή τη ΔΗΜΑΡ, όπως είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Και βέβαια οι βουλευτές και βουλευτίνες, Κατερίνα Νοτοπούλου, Αθηνά Λινού, Διονύσης Καλαματιανός, Χρήστος Γιαννούλης, ενώ με ερωτηματικό στην ίδια ομάδα τάσσονται οι βουλευτές Μιλτιάδης Ζαμπάρας και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.
Στην ίδια ομάδα υπάρχουν στελέχη από το στενό περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο ξάδελφός του Γιώργος, η αδελφή του Ζανέτ, η Εύη Καρακώστα, η Ελένη Συμεωνίδου κ.α. Βρίσκουμε ωστόσο και άλλους πρώην υπουργούς, στελέχη, αλλά και άτομα, ορισμένα εκ των οποίων στο παρελθόν είχαν στενές σχέσεις με τον Νίκο Παππά και που διατηρούν ακόμα επικοινωνία.
Η παρέλαση των ονομάτων δεν έχει τελειωμό: Γιάννης Μουζάλας, Γιάννης Μπαλάφας, Αναστασία Σαπουνά, Αλέξης Χριστόπουλος, Διονυσία Στεφάτου, Νίκος Φωτόπουλος, Ν. Μανιάτης, Ν. Καραντιλιόν, Στεφανία Κολυβοδιάκου, Λουκία Μαστροπέρου, Αγγελική Βισβίκη, Κώστας Παυλίδης, Νεκτάριος Κορδής, Γεωργία Σουλτάτη.
Συνύπαρξη
Είναι χαρακτηριστικό και αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι εύκολο πράγμα η συνύπαρξή τους καθώς προέρχονται από διαφορετικές ομάδες. Κάποιοι μάλιστα στο παρελθόν με δυσκολία έλεγαν ακόμα και «καλημέρα».
Το μεγάλο πρόβλημα των 87 είναι ότι στερούνται ηγέτη, ο οποίος θα μπορούσε να αμφισβητήσει τον Στέφανο Κασσελάκη. Πολλοί εξ αυτών θα ήθελαν σε αυτόν το ρόλο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όλες αυτές τις μέρες δεν έχει μιλήσει και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι σκέφτεται να πράξει. Η λογική λέει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα θελήσει να χρεωθεί τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.
Απέναντι σε όλα αυτά βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος φαίνεται διατεθειμένος να δώσει τη μεγάλη μάχη πριν φτάσουμε στο συνέδριο. Σε αυτή τη συγκυρία στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι ταιριάζει γάντι το ρεμπέτικο τραγούδι που λέει: «Συρματοπλέγματα βαριά ζώνουν τη δόλια μου καρδιά/κουράγιο δόλια μου καρδιά τα σύρματα να σπάσεις/κι αν η ζωή σε χτύπησε το θάρρος σου μη χάσεις».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις