Τον τίτλο της καλύτερης ποδοσφαιρικής ομάδας Νέων του κόσμου, διεκδικεί ουσιαστικά απόψε ο Ολυμπιακός στο Μαρακανά. Ο πρωταθλητής Ευρώπης U-19 απέναντι στην κάτοχο του Copa Libertadores U-20, Φλαμένγκο. Πως φτάσαμε όμως ως εδώ; Πότε προέκυψε η ιδέα για την διεξαγωγή ενός τέτοιου αγώνα ανάμεσα στις πρωταθλήτριες ομάδες Νέων και Λατινικής Αμερικής;

Ολυμπιακός και Φλαμένγκο θα είναι το τρίτο ζευγάρι που θα αναμετρηθεί για τον θεσμό

Όλα συνέβησαν τον Δεκέμβρη του 2021 όταν η UEFA και η CONMEBOL έβαλαν σε ένα… χαρτί, ένα ιδιαίτερο μνημόνιο συνεργασίας για μια σειρά από τελικούς ανάμεσα στους κατόχους των τίτλων Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής σε επίπεδο εθνικών ομάδων αλλά και συλλόγων. Μια συμφωνία που επί της ουσίας «σφραγίστηκε» από την επαναφορά του Finalissima: Του τελικού της Αργεντινής του Λιονέλ Μέσι με την Ιταλία στο Γουέμπλει (3-0, 1/6/2022).

Εδώ και μια τριετία

Κάπως έτσι λοιπόν: Εδώ και μια τριετία υπάρχει και ο τελικός των Νέων. Προηγήθηκαν το Μπενφίκα-Πενιαρόλ (1-0) στο Σεντενάριο του Μοντεβίδεο το 2022 και το περσινό Μπόκα Τζούνιορς-Άλκμααρ στο μυθικό Μπομπονέρα του Μπουένος Άιρες – οι Αργεντινοί επικράτησαν στην διαδικασία των πέναλτι-

Απαραίτητη σημείωση; Η προσέλευση του κοινού. Στο Σεντενάριο 40,579, στο Μπομπονέρα 37,386 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της διοργάνωσης. Μια πειστική απάντηση στην ερώτηση «γιατί ως τώρα όλα τα ματς γίνονται στη Λατινική Αμερική». Προφανώς δίνει ένα προβάδισμα στους νικητές του Copa Libertadores. Τέτοια προσέλευση όμως σε αγώνες Νέων στην Ευρώπη παραμένει… απαγορευμένος καρπός.

Πού θα φτάσει η προσέλευση του κοινού, απόψε στο Μαρακανά; Φρόντισε το Mega Channel (22:00) για να το δούμε με τα μάτια μας. Θα το δει όμως και ολόκληρη η Λατινική Αμερική μιας και ο τελικός μεταδίδεται τηλεοπτικά και από το TV Globo, το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό τηλεοπτικό δίκτυο στον κόσμο πίσω από το ABC. Με έδρα το Ρίο Ντε Τζανέιρο ο συγκεκριμένος κολοσσός έχει στο «μπουκέτο» του και μια σειρά από «κανάλια» των μεγάλων ομάδων της πόλης. Της Φλαμένγκο αλλά και της Φλουμινένσε που είναι ο μεγάλος της αντίπαλος –και ομόσταυλος στο Μαρακανά-.  Εννοείτε, πως ο τελικός μεταδίδεται και από το UEFA TV για να φτάσει η εικόνα του σε κάθε άκρη της Ευρώπης.

Δεν υπάρχει παράταση

Ο τελικός είναι «μονός». Όπως και στο Youth League ενδεχόμενη ισοπαλία έπειτα από τα ενενήντα λεπτά, οδηγεί στην διαδικασία των πέναλτι. Και αν υπάρχει κάτι κοινό για τις δύο φιναλίστ; Είναι ότι έφτασαν αήττητες ως εδώ.

Οι Ερυθρόλευκοι με την καταπληκτική γενιά τους έστησαν… πάρτι όλη τη σεζόν στην Ευρώπη: Πέρασαν την Ίντερ, τη Μπάγερν στο Μόναχο, επικράτησαν με 3-0 στον τελικό της Νιόν της μεγάλης Μίλαν. Η Φλαμένγκο πάλι είχε μάλλον ευκολότερο έργο λόγω format μιας και όλες και όλες οι ομάδες του Copa Libertadores U-20 είναι μόλις 12- στο Youth League, συμμετέχουν 64-.

Οι Βραζιλιάνοι νίκησαν την Ντεφενσόρ από την Ουρουγουάη, την Αούκας από το Εκουαδόρ και τη Σπόρτινγκ Κριστάλ από το Περού για να φτάσουν στην τελική ευθεία. Στον ημιτελικό πέρασαν το εμπόδιο της Ροζάριο Σεντράλ και στον τελικό που έγινε στο «Μαλντονάδο» της Ουρουγουάης επικράτησαν με 2-1 της «κατόχου», Μπόκα Τζούνιορς.