Ο μύθος λέει πως η «συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε» ατάκα που εξελίχθηκε σε ερυθρόλευκο δόγμα, σκαρώθηκε έξω από το «Ολντ Τράφορντ» σε μια νύχτα -Champions League- αποκλεισμού, δέκα χρόνια πριν.

Επιμένει μάλιστα πως τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στον ίδιο τον Βαγγέλη Μαρινάκη, που ποιος ξέρει: Ίσως τελικά φρόντισε να το γράψει κάποια στιγμή σε ένα χαρτί. Να το κλείσει στο μπουκάλι και αφήνοντας το στα νερά του Πειραιά να το στείλει σε ένα ταξίδι αχαρτογράφητο.

Σε όλες τις ποδοσφαιρικές θάλασσες του κόσμου…

Ως το Ρίο Ντε Τζανέιρο απόψε η χάρη του Ολυμπιακού για έναν τελικό Διηπειρωτικού σε επίπεδο Νέων. Τέσσερις μήνες μετά τη Νιόν και την κατάκτηση του Youth League. Τρεις μετά τη Νέα Φιλαδέλφεια και το Europa Conference League. Ένα ξεχωριστό triple crown δικαίωσης. Το καλύτερο δώρο γενεθλίων για έναν αθλητικό κολοσσό 100 χρόνων.

Τα δώρα όμως συνήθως σου τα κάνουν οι άλλοι. Οι Ερυθρόλευκοι ότι απολαμβάνουν το κέρδισαν με το σπαθί τους και το έκαναν με έναν τρόπο που αποτελεί παράδειγμα, πάνω από το ποδόσφαιρο: Δημιουργώντας…

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης ομάδα Νέων του οργανισμού, που απόψε αντιμετωπίζει τη Φλαμένγκο στο θρυλικό «Μαρακανά» είναι η μεγαλύτερη απόδειξη.

Στην δική της ιστορία αποτυπώνεται ένα ολόκληρο εγχείρημα.

Είναι τα δεκάδες εκατ. ευρώ που σε χρόνια κρίσης το club επένδυσε στον Ρέντη για την δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου υπόδειγμα.

Τα άλλα τόσα για την λειτουργία της Ακαδημίας, που σε ετήσια βάση κοστίζει ένα… μπάτζετ ομάδας Super League. Είναι η σπορά σπουδαίων τεχνοκρατών του ποδοσφαίρου που εργάστηκαν προς αυτή την κατεύθυνση. Η ενδιαφέρουσα μεθοδολογία των προπονητών. Η κατάλληλη αξιολόγηση και επιλογή ποδοσφαιριστών.

Όλες οι σωστές απαντήσεις στις σωστές ερωτήσεις για το πως αναπτύσσεις μια τέτοια διαδικασία, από εκείνες που μάθαμε να θαυμάζουμε από μακριά…

Σε αυτά τα χρόνια ο Ολυμπιακός άρχισε να παράγει με συνέπεια ποδοσφαιριστές ικανούς να αγωνιστούν με τη φανέλα του ή να κάνουν καριέρα σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο. Πρόσωπα που πέρα από το ταλέντο και την δουλειά στο γήπεδο, χτίζονται και με μια ιδιαίτερη νοοτροπία πρωταθλητισμού.

Ο Κωνσταντής Τζολάκης, ο Παναγιώτης Ρέτσος –που κρατά το ρεκόρ μεταγραφής από ελληνικό σύλλογο στο εξωτερικό- και ο Ανδρέας Ντόι που τον Μάη κατέκτησαν το Conference League είναι τέτοια παραδείγματα. Ο Κώστας Τσιμίκας (Λίβερπουλ), ο Μπάμπης Λυκογιάννης (Μπολόνια), ο Δημήτρης Νικολάου (Παλέρμο) κλπ επίσης.

Και ακόμη μεγαλύτερα μπορεί να γίνουν ο Μπάμπης Κωστούλας, ο Χρήστος Μουζακίτης, ο Φάνης Μπακούλας, ο Ισίδωρος Κουτσίδης, ο Αντώνης Παπακανέλλος που απόψε κόντρα στον Λοράν Λούκας των 50 εκατ ευρώ θα προσπαθήσουν να προσθέσουν μια ακόμη απόδειξη στον… λογαριασμό τους.

Αυτή η φοβερή γενιά που μεγάλωσε στα χέρια του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου, προ διετίας κέρδισε ταυτόχρονα τη Super League U-17 και U-19 στη χώρα μας. Και κέρδισε ξανά το U-19 πρωτάθλημα όσο επιβεβαίωνε κόντρα στις μεγαλύτερες «ακαδημίες» της Ευρώπης τα… κυβικά της.

Ο Τόμας Τούχελ σηκώθηκε όρθιος να την χειροκροτήσει στο φινάλε του αδιανόητου 3-0 στο Μόναχο επί της Μπάγερν τον Μάρτη. Ο Λουίς Φίγκο τον μιμήθηκε στη Νιόν στο 3-0 επί της Μίλαν. Ο δε Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ; Την έβαλε ήδη στα μεγάλα αποδυτήρια του Ρέντη σχηματίζοντας ένα ρόστερ πρωταθλητισμού που την ίδια στιγμή είναι το τέταρτο νεότερο της φετινής Super League.

Ο Ολυμπιακός U-19 στον δρόμο για την κορυφή νίκησε ακόμη την Ίντερ, αλλά και εκπροσώπους της παραγωγικής διαδικασίας της Γαλλίας όπως η Λανς και η Ναντ. Επικράτησε εμφατικά, γύρισε παιχνίδια που έμοιαζαν χαμένα, άντεξε με παίκτη λιγότερο σε νοκ άουτ παρτίδες και έφτασε σε σημείο να συγκεντρώσει 15.000 κόσμο στο «Καραϊσκάκης» για να δει «τους μικρούς»

Κατέκτησε αήττητος το Champions League των Νέων (Youth League) που σε ετήσια βάση δεν είναι τίποτα λιγότερο από τον ανταγωνισμό των 64 κορυφαίων club της Ευρώπης. Και το έκανε αποκλειστικά με Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Αν το Europa Conference League, ήταν θαύμα αυτό που συμβαίνει με την generation X είναι παράσημο για τον τρόπο που ένας οργανισμός καταλαβαίνει και παράγει ποδόσφαιρο. Είναι να καμαρώνεις. Και ένας λόγος να φτάσεις ως την άλλη άκρη του κόσμου για χάρη τους.

Η αίσθηση πως μπροστά έρχονται καλύτερες μέρες…