Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Ζόλινγκεν της δυτικής Γερμανίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τουλάχιστον 8 τραυματίες την Παρασκευή 23 Αυγούστου. Την είδηση ανήρτησε πριν λίγο το Al Arabiya, ενώ πριν ελάχιστο χρόνο επιβεβαιώθηκε και από το Reuters. Οι αρχές όμως δεν έχουν ακόμη στοιχεία πως η επίθεση οργανώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος.

Ένα 15χρονο αγόρι συνελήφθη σε σχέση με τις τρεις εν ψυχρώ δολοφονίες και τους σοβαρούς τραυματισμούς στην πόλη της δυτικής Γερμανίας, κοντά στο Ντίσελντορφ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Δύο μάρτυρες που ισχυρίζονται ότι είδαν τον έφηβο να μιλάει με τον δράστη πιστεύουν ότι ειπώθηκε η παρακάτω ανατριχιαστική προειδοποίηση, σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα.

Φέρονται να άκουσαν τον άγνωστο μαχαιροβγάλτη να λέει στον 15χρονο: «Σήμερα θα τους μαχαιρώσω όλους». Ο δράστης εξακολουθεί να κυκλοφορεί να αναζητείται, αφού φέρεται να έχει στοχεύσει τα θύματα στο λαιμό. Σε δήλωση στο επίσημο «πρακτορείο» του Ισλαμικού Κράτους, το πρακτορείο ειδήσεων Amaq, η Οργάνωση είπε ότι «Ο δράστης της επίθεσης εναντίον της συγκέντρωσης χριστιανών στην πόλη Ζόλινγκεν της Γερμανίας χθες ήταν ένας στρατιώτης της ομάδας του Ισλαμικού Κράτους».

Στόχευε τον λαιμό των θυμάτων

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την υπόθεση, ο αστυνομικός διευθυντής Τόρστεν Φλάις επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο δράστης στόχευε συγκεκριμένα στον λαιμό των θυμάτων του. Ο κ. Φλάις διευκρίνισε ακόμη ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει φωτογραφία ή βίντεο με τον δράστη, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην έρευνα για τον εντοπισμό του, αλλά «ερευνώνται πολλά στοιχεία και παραλαμβάνεται συνεχώς πολύ υλικό».

Ο αστυνομικός διευθυντής σημείωσε ότι υπάρχουν, αντικρουόμενες μαρτυρίες σχετικά με την εμφάνιση του δράστη και για αυτό τον λόγο η αστυνομίαδεν έχει υιοθετήσει μια αξιόπιστη και συγκεκριμένη περιγραφή που θα οδηγήσει στην αναγνώριση και την σύλληψή του.

Αναφερόμενος στα θύματα και στους τραυματίες, ο αστυνομικός διευθυντής δήλωσε ότι οι νεκροί είναι δύο άνδρες 67 και 56 ετών και μια γυναίκα επίσης 56 ετών, ενώ τέσσερις δίνουν μάχη για την ζωή τους και ότι ο δράστης θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για τουλάχιστον τρεις ανθρωποκτονίες και πολλές απόπειρες.

Αυτή την στιγμή (21:40, 24 Αυγούστου 2024, τηλεγράφημο Reuters), η γερμανική αστυνομία διεξάγει έρευνες σε διαμέρισμα σχετικά με το συμβάν.

Tι ανέφερε ο Όλαφ Σολτς

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε στο Χ πρώην Τwitter πως «Η επίθεση στο Ζόλινγκεν είναι ένα τρομερό γεγονός που με έχει σοκάρει πολύ. Ένας επιτιθέμενος σκότωσε βάναυσα αρκετούς ανθρώπους. Μόλις μίλησα με τον δήμαρχο του Ζόλινγκεν, Τιμ Κούρτσμπαχ. Θρηνούμε για τα θύματα και συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειές τους. Εύχομαι στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Ο δράστης πρέπει να συλληφθεί γρήγορα και να τιμωρηθεί με όλη την ισχύ του νόμου».

H αστυνομία εισέβαλε σε δομή φιλοξενίας προσφύγων, καθώς συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη

Δεκάδες αστυνομικοί κατέβηκαν σε μια δομή φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη Ζόλινγκεν της δυτικής Γερμανίας σήμερα το βράδυ, σε μια επιχείρηση που φέρεται να συνδέεται με τη φονική επίθεση με μαχαίρι στην πόλη.

Ο δράστης της επίθεσης, που σκότωσε τρεις ανθρώπους σε ένα φεστιβάλ στην πόλη το βράδυ της Παρασκευής και τραυμάτισε άλλους οκτώ, κατάφερε να διαφύγει μέσα στο χάος και τον πανικό. Μεγάλο ανθρωποκυνηγητό είναι σε εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι η αστυνομία δεν έχει ταυτοποιήσει έναν ύποπτο ούτε έχει δώσει στη δημοσιότητα σαφή περιγραφή του δράστη.

«Έχουμε λάβει πληροφορίες και αυτή τη στιγμή εκτελούμε αστυνομικά μέτρα», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας αναφερόμενος στην έρευνα. Ειδική δύναμη δράσης έχει αναπτυχθεί, και πολλοί αστυνομικοί απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το καταφύγιο.

Η αστυνομία προχώρησε και σε δεύτερη σύλληψη

Η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα μια δεύτερη σύλληψη στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για τη φονική επίθεση με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν της δυτικής Γερμανίας, και της οποίας ο δράστης τράπηκε σε φυγή.

Η σύλληψη αυτή ανακοινώθηκε καθώς μια μεγάλη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε απόψε σε δομή φιλοξενίας προσφύγων που βρίσκεται όχι μακριά από το σημείο της επίθεσης.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα του ατόμου που συνελήφθη ή την πιθανή εμπλοκή του στο περιστατικό.

Ένα πρώτο άτομο, ένας 15χρονος έφηβος, είχε συλληφθεί τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ως ύποπτο για πιθανές σχέσεις με τον δράστη της  επίθεσης.