Μια ηφαιστειακή έκρηξη ξεκίνησε την Πέμπτη στην Ισλανδία, στέλνοντας λιωμένη λάβα να αναβλύζει από μια μεγάλη ρωγμή στη χερσόνησο Ρέικιανες και προκαλώντας ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα.

Είναι η έκτη έκρηξη του ηφαιστείου από τον Δεκέμβριο και η ένατη από το 2021, σύμφωνα με το ισλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ανέφερε ότι η κοντινή περιοχή εκκενώθηκε.

Η έκρηξη δεν αποτέλεσε απειλή για τους ανθρώπους στην περιοχή και δεν διέκοψε τις πτήσεις, δήλωσε το υπουργείο στο X.

Σε ορισμένα σημεία, θεατές συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την έκρηξη, η οποία παρήγαγε σιντριβάνια λιωμένης λάβας, δημιούργησε έναν λαμπερό λαβύρινθο από εκρήξεις και «έβαψε» τον ουρανό σε πορτοκαλί.

Η Γαλάζια Λιμνοθάλασσα, ένα δημοφιλές γεωθερμικό σπα και τουριστικός προορισμός στην Ισλανδία, έκλεισε και απομάκρυνε τους επισκέπτες μετά την έναρξη της έκρηξης.

Στο διαδίκτυο δημοσιεύθηκαν βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης, με ορισμένους χρήστες να κάνουν λόγο για μια «κάπως τρομακτική εμπειρία».

Η έκρηξη προκάλεσε μια ρωγμή μήκους περίπου τεσσάτων χιλιομέτρων, με τη λάβα να ρέει ανατολικά και δυτικά, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας. Η λάβα δεν απείλησε την πόλη Γκρίνταβικ στα νότια, πάντως, η οποία έχει πληγεί από προηγούμενες εκρήξεις.

Κόβουν την ανάσα οι εικόνες της ηφαιστειακής έκρηξης στην Ισλανδία

Το πρωί της Παρασκευής, η έκρηξη είχε «μειωθεί κάπως» σε ένταση, όπως και η σεισμική δραστηριότητα, όπως ανέφερε το γραφείο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αλλά η έκρηξη δεν φαίνεται να έχει φτάσει σε ισορροπία.

Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας ήταν γύρω από το βόρειο άκρο αυτής της ρωγμής και γύρω από μια δεύτερη που είχε ανοίξει βόρεια της πρώτης.

Η έκρηξη ήρθε μετά από μέρες αυξανόμενης σεισμικής δραστηριότητας και συσσώρευσης μάγματος, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας.

Το ηφαιστειακό σύστημα βρίσκεται σε μια ζώνη που δεν ήταν ενεργή για αιώνες. Τον Νοέμβριο, στην περιοχή σχηματίστηκε ένα ανάχωμα μήκους 14 χιλιομέτρων, δημιουργώντας ένα κανάλι μέσω του οποίου το μάγμα μπορεί να ταξιδέψει στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης. Από τότε, το ηφαίστειο έχει επανειλημμένα εκραγεί.

Η δραστηριότητα έχει προκαλέσει εκρήξεις, έχει διακόψει την παροχή ζεστού νερού και έχει οδηγήσει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην Ισλανδία.

Ωστόσο, οι εικόνες της λάβας που ρέει και η πορτοκαλί λάμψη της έχουν προσελκύσει τη διεθνή προσοχή, προκαλώντας δέος.

Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου ξεκίνησε στις 29 Μαΐου και διήρκεσε 24 ημέρες, μέχρι τα τέλη Ιουνίου,  απελευθερώνοντας ένα πεδίο λάβας με όγκο περίπου 45 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.