Όσοι πρόκειται να ταξιδέψετε με αεροπλάνο από Σεπτέμβριο, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η Κομισιόν θέτει νέους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τις αποσκευές στα αεροπλάνα.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, θα αφορούν τα υγρά που μεταφέρουν οι επιβάτες στις χειραποσκευές τους, ενώ οι περιορισμοί θα είναι προσωρινοί.

Τα αεροδρόμια που ήδη εφάρμοζαν το όριο των 100 ml ή εκείνα που δεν έχουν εγκαταστήσει EDSCB δεν θα επηρεαστούν από την αλλαγή

Συγκεκριμένα, οι περιορισμοί θα ισχύουν στα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν εγκαταστήσει Explosive Detection Systems for Cabin Baggage (συστήματα εντοπισμού εκρηκτικών για χειραποσκευές), στα οποία μέχρι τώρα επιτρέπεται οι επιβάτες να μεταφέρουν δοχεία τα οποία περιέχουν πάνω από 100 ml.

Αυτό αλλάζει από την 1η Σεπτεμβρίου. Έτσι, κάθε δοχείο με υγρό θα επιτρέπεται να περιέχει έως 100 ml στα αεροδρόμια που χρησιμοποιούν τα εν λόγω συστήματα. Τα αεροδρόμια που ήδη εφάρμοζαν το όριο των 100 ml, ή εκείνα που δεν έχουν εγκαταστήσει EDSCB δεν θα επηρεαστούν από την αλλαγή, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κομισιόν: «Αφορά τεχνικό ζήτημα»

«Το προληπτικό αυτό μέτρο δεν αποτελεί απάντηση σε κάποια νέα απειλή, αλλά αφορά ένα προσωρινό τεχνικό ζήτημα», επεσήμανε ακόμα η Κομισιόν όταν ανακοίνωσε το νέο μέτρο.

Η απόφαση αφορά τα C3 σκάνερ, την τελευταία τεχνολογία σε αυτό τον τομέα, που έως τώρα επέτρεπε στους επιβάτες να ταξιδεύουν δίχως όριο για τα υγρά που είχαν στις χειραποσκευές τους, σημειώνει το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης. Η αλλαγή, πέρα από τα αεροδρόμια της ΕΕ, αφορά και εκείνα σε Ισλανδία, Ελβετία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία τα οποία χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία στους ελέγχους, συμπληρώνει.

Η ACI Europe δήλωσε ότι η αλλαγή αυτή θα προκαλέσει περισσότερη επιχειρησιακή πίεση και θα απαιτηθεί ανάπτυξη περισσότερων εργαζομένων. Επιπλέον, συμπληρώνεται στη σχετική ανακοίνωση «τιμωρούνται τα αεροδρόμια που έχουν επενδύσει αγοράζοντας τέτοια σκάνερ, τα οποία κατά μέσο όρο είναι οχτώ φορές πιο ακριβά από τα παραδοσιακά μηχανήματα ακτίνων Χ, ενώ το κόστος συντήρησής τους είναι τετραπλάσιο».

Τι ισχύει για τις χειραποσκευές στα αεροπλάνα

Σύμφωνα με τους γενικούς κανονισμούς της Κομισιόν για τις χειραποσκευές πρέπει να τηρούνται τα εξής:

  • Ποτά, οδοντόκρεμες, καλλυντικές κρέμες ή τζελ πρέπει να είναι τοποθετημένα σε διαφανείς πλαστικές σακούλες μέγιστης χωρητικότητας 1 λίτρου, ενώ καμία μεμονωμένη συσκευασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 ml. Οι συσκευασίες υγρών χωρητικότητας άνω των 100 ml πρέπει να τοποθετούνται σε παραδιδόμενη αποσκευή. Οι ποσοτικοί περιορισμοί δεν ισχύουν για τα φάρμακα και τις παιδικές τροφές.
  • Τα υγρά που αγοράζονται από τα Αφορολόγητα μπορούν να μεταφέρονται στις χειραποσκευές, υπό τον όρο ότι τόσο αυτά όσο και η απόδειξή τους έχουν τοποθετηθεί σε σφραγισμένη σακούλα ασφαλείας την οποία λαμβάνει ο ταξιδιώτης κατά την αγορά. Μέχρι να φθάσει στον τελικό προορισμό, ο επιβάτης δεν μπορεί να ανοίξει τη σακούλα ασφαλείας, με εξαίρεση τους αξιωματικούς ασφαλείας όταν προβαίνουν σε έλεγχο. Αν η σακούλα ανοιχτεί σε έλεγχο και ο επιβάτης έχει πτήση ανταπόκρισης σε άλλο αεροδρόμιο, πρέπει να ενημερώσει τον αξιωματικό ασφαλείας ώστε τα υγρά να επανατοποθετηθούν σε νέα σακούλα ασφαλείας.
  • Τυχόν αιχμηρά αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα, όπως π.χ. ψαλίδια, δεν επιτρέπονται στην καμπίνα του αεροσκάφους.
  • Το μέγεθος και ο αριθμός χειραποσκευών που επιτρέπεται να έχουν μαζί τους οι επιβάτες στην καμπίνα του αεροσκάφους καθορίζονται από τις αεροπορικές εταιρείες.
  • Εκρηκτικά και εύφλεκτα υλικά – π.χ. πυροτεχνήματα, αεροζόλ για βάψιμο με ψεκασμό ή άλλες εύφλεκτες και τοξικές ουσίες, όπως οξέα – απαγορεύονται στις πτήσεις. Τέτοια υλικά δεν μπορούν να μεταφέρονται ούτε στις χειραποσκευές ούτε στις παραδιδόμενες αποσκευές.
  • Απαγορεύεται η μεταφορά στην καμπίνα του αεροσκάφους οποιουδήποτε είδους όπλου.