Το ορθόδοξο κοιμητήριο του Αγίου Ελευθερίου στην Κωνσταντινούπολη έγινε στόχος βανδάλων χθες τα ξημερώματα, σκορπίζοντας θλίψη στην κοινότητα Ταταούλων.

Οι άγνωστοι βεβήλωσαν τον χώρο σκάβοντας μεγάλους λάκκους, σύμφωνα με την Sabah, ενώ όταν έφτασαν λίγο αργότερα εκεί οι υπεύθυνοι του νεκροταφείου αντίκρυσαν τα σκυλιά που φυλούν τον χώρο σε κατάσταση ληθάργου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπεύθυνοι προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η εν λόγω επίθεση αποτελεί «πράξη κατά των θρησκευτικών αξιών» της ορθόδοξης κοινότητας της περιοχής.

Οι άγνωστοι νάρκωσαν πρώτα τα σκυλιά και στη συνέχεια βεβήλωσαν τον χώρο σκάβοντας λάκκους

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ταταούλων, Γιώργος Θεοδωρίδης, τόνισε ότι πρόκειται για ένα θλιβερό γεγονός και δήλωσε σίγουρος ότι οι Τουρκικές Αρχές θα εξιχνιάσουν γρήγορα την υπόθεση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στο Ελληνορθόδοξο Νεκροταφείο Αγίου Ελευθερίου στα Τάταυλα προκάλεσε μεγάλη θλίψη στην κοινότητά μας. Οι δυνάμεις ασφαλείας και οι ομάδες επιτόπιας έρευνας που κατέφθασαν άμεσα διαπίστωσαν ότι είχε γίνει βαθιά ανασκαφή στο κοιμητήριο, για άγνωστους, μέχρι στιγμής, λόγους.

»Επιπλέον, παρατηρήθηκε τα σκυλιά που φυλούσαν το νεκροταφείο ήταν ναρκωμένα και έγινε η απαραίτητη παρέμβαση από κτηνίατρο. Αυτή η επίθεση θεωρείται μια πράξη κατά των θρησκευτικών μας αξιών. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις αστυνομικές δυνάμεις και πιστεύουμε ότι θα οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό.

»Το Ρωμαίικο Νεκροταφείο Αγίου Ελευθερίου Kurtuluş βρίσκεται στη συνοικία των Ταταούλων και είναι ένα από τα σημαντικότερα νεκροταφεία που εξυπηρετεί την βαθιά ριζωμένη Ελληνορθόδοξη κοινότητα της περιοχής από το 1865.

»Το νεκροταφείο, που υπάρχει εδώ και 159 χρόνια, έχει μεγάλη σημασία τόσο από θρησκευτικής όσο και από πολιτιστικής απόψεως. Αυτός ο χώρος που έγινε μάρτυρας της πολυπολιτισμικής δομής της συνοικίας, αποτέλεσε σύμβολο των διαφορετικών κοινοτήτων που συμβιώνουν ειρηνικά καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας».